Voor het verwijderen van boomwortels van reeds gekapte bomen gebruikt men een stronkenfrees. Dit is een machinale frees waarmee de overgebleven stam en de wortels tot op een diepte van 45 centimeter onder het maaiveld kunnen worden verwijderd.
Vrijwel iedere boomverzorgingsspecialist kan voor u een boomstronk verwijderen met de stobbenfrees. De stobbenfrees zaagt met een stevige en grove cirkelzaag de boomstronk uit de grond. De wortels van de boom kunnen met een stobbenfrees tot wel vijftig centimeter diep worden weggehaald.
Groentechniek Klomp beoordeelt de boomwortels en kijkt hoe de boomwortels het best te verwijderen zijn. Vaak is het verwijderen van de boomwortels goed mogelijk met een stobbenfrees. Door de boomwortels weg te frezen, worden de wortels tot wel 45 cm verwijderd. Het enige wat overblijft na het frezen zijn houtsnippers.
Om een boomstronk te verwijderen, gebruikt de tuinman vaak een stobbenfrees. Dit is de snelste en goedkoopste manier om een boomstronk te verwijderen. Voor een gemiddelde boom kost dit ongeveer een uur werk. Met de stobbenfrees freest de vakman de boomstronk en de wortels uit.
Voor het verwijderen van boomwortels van reeds gekapte bomen gebruikt men een stronkenfrees. Dit is een machinale frees waarmee de overgebleven stam en de wortels tot op een diepte van 45 centimeter onder het maaiveld kunnen worden verwijderd.
Je zet het apparaat boven een stronk die je wilt uittrekken, maakt de lier met een (spanband-) strop vast aan de stronk en liert de boom de grond uit. De stronkentrekker is bedacht als een oplossing voor een probleem waarmee de vrijwilligers van IVN in de Brabantse bossen te maken hebben.
Een boom doden met azijn behoort ook tot de mogelijkheden. Net als bij het gebruik van zout is het raadzaam azijn aan te brengen op beschadigde wortels. Je kunt een spray gebruiken om azijn op de wortels te spuiten, maar je kunt dit ook direct rond de wortels gieten.
Soms zijn wortelstelsels enorm van omvang. Gaat het om hele grote bomen met een penwortel, dan zitten die maar liefst enkele meters diep in de grond. Die verwijder je niet zomaar. Soms laten mensen een oude boomstronk dan ook maar gewoon staan.
Voor kleinere wortels, zoals wortels die een diameter van minder dan 2,5 cm hebben, kun je een normale tuinschaar of handknipschaar gebruiken om de wortel door te knippen. Als je een grotere wortel moet doorzagen, heb je speciaal gereedschap nodig – een wortelzaag of een mechanische decoupeerzaag.
bij de meeste bomen zitten de wortels helemaal niet zo diep. Het merendeel van de boomwortels bevindt zich in de bovenste 50- 100 cm van de grond. Dit zijn de voedingswortels van de boom, ze zijn niet dik en groeien vooral horizontaal.
De diepte van wortelgroei hangt af van de boomsoort en de groeiomstandigheden. Als het grondwater binnen twee meter van de oppervlakte (het maaiveld) zit groeien de wortels er naartoe. Dieper gaan ze meestal niet omdat het daar te koud is en er te weinig zuurstof zit.
Rij keer na keer met de grasmaaier tegen de boom
Vlak onder de schors zit het cambium en het spinthout. Hoe dunner de schors (bv. bij beuken of magnolia), hoe sneller de boom het loodje legt. Zelfs bij bomen met een dikke schors is deze methode uiteindelijk effectief om de boom naar de brandstapel te verwijzen.
Wanneer je bomen gaat kappen zonder vergunning kan de rechter je daarvoor een boete opleggen. Vaak is dit dan een boete voor het "Negeren van een gemeentelijke bepaling", het rooien van bomen waar eigenlijk een schriftelijke vergunning voor moeten worden aangevraagd. Het boete bedrag ligt dan rond de 750,- euro.
Inmiddels zijn de stammen ook niet meer weg te denken uit het interieur. Van kleine boomstammen maak je onderzetters, plantenbakjes of waxinelichthoudertjes. Van grotere stukken boom kun je vrij gemakkelijk krukjes of (bijzet)tafeltjes maken.
Voor de meeste bomen kun je uitgaan van ongeveer 100-150 euro per stuk voor het stobbenfrezen. Bij grote bomen kan dit bedrag oplopen naar een paar honderd euro. Is het niet mogelijk om een stobbenfrees bij de boom te krijgen? Dan is de stronk uitgraven de enige optie.
Je kunt hiervoor terecht bij de gemeente. Heb je een vergunning nodig, dan kun je deze aanvragen bij de gemeente. Alleen als de grond waarop de boom staat jouw eigendom is, kun je een kapvergunning aanvragen. In de aanvraag leg je uit om welke boom het gaat, hoe je de boom wilt kappen en waarom je de boom wilt kappen.
Nadat een boom gekapt of afgebroken is kan je de stobbe verwijderen door hem weg te frezen, maar je kan er ook leukere dingen mee doen. De stobbe kan nog een nut hebben voor zwammen, ongewervelden en zelfs vleermuizen. Om kap te voorkomen, hier advies.
Bij het injecteren of ploffen van de bodem worden er op verschillende afgemeten plaatsen gaten rond de boom gemaakt in de grond. Zo wordt er op een bepaalde diepte lucht in de grond geperst waarna de grond zal openbreken. Op hetzelfde moment wordt er granulaat in de breuklijnen gezet.
Azijn is te koop in concentraties tot 80 procent azijnzuur. Uit het onderzoek blijkt dat deze concentraties azijnzuur een risico opleveren voor waterorganismen, planten en bodemorganismen zoals regenwormen en insecten die in de grond leven.
Azijn is een natuurlijk insecticide dat onschadelijk is voor dieren. Spuit wat azijn op de randen van je gras om slakken en andere insecten weg te houden.
Snijd de belangrijkste wortels af met een bijl. Probeer de stam te duwen. Als er meer wortels blootliggen, snijdt u ze af met de bijl. Ga door met duwen en trekken aan de stam totdat de boomstam volledig ontworteld is.
Hak dan eventuele dikke wortels weg met een bijl. Doe dit niet met een zaag want er zit vaak zand of aarde aan de wortels en dan is de zaag binnen een mum van tijd bot. Als je de eerste conifeer hebt verwijderd, kun je vanaf de zijkant werken en zo aan de volgende beginnen.
Graaf een greppel rondom de struik om de wortels bloot te leggen. Een puntige tuinschep werkt ook. Graaf zo dicht mogelijk tegen de stam aan. Verwijder de aarde aan alle kanten van de stam totdat de wortels blootliggen.