De reden was nogal pragmatisch: de Chinees was goedkoop en je kreeg er enorme porties. En wie uit eten gaan toch nog een stap te ver vond, kon een afhaalmaaltijd laten opscheppen in een van thuis meegebrachte pan. De grootste die je had, vanzelfsprekend. Chinese restaurants waren er in Nederland al voor de oorlog.
Koks met een Indische achtergrond werden aangenomen om de 'nieuwe' gerechten zoals Saté, Gado Gado en Nasi Rames te bereiden en te leren aan koks van de Chinese restaurants. Op deze manier ontstond de vermenging van de Chinese en Indische keuken en was de Chinees-Indische eetcultuur in Nederland een feit.
Nederland telt momenteel nog circa 1.600 Chinees-Indische restaurants, waarmee dit nog steeds de meest voorkomende buitenlandse keuken is. Jarenlang was het aanbod ongeveer twee keer zo groot als de Italiaanse sector, momenteel is dit segment bijna even groot.
Hij heet Yppong (vermoedelijk afgeleid van Xing Pu in het Mandarijn), hij is de eerste Chinese persoon in Europa, die in Middelburg werd getekend en er zelf in kalligrafie zijn naam en de dag bij schreef: vrijdag in januari 1601.
Ook zocht het NRC in 2014 uit welke Chinese restaurantnamen nu het meeste voorkomen in ons land. Dit zijn de meest voorkomende namen in Nederland: Kota Radja (44 keer) De Chinese Muur (41 keer)
In tegenstelling tot Westers eten, delen Chinezen hun maaltijd, zodat iedereen de verschillende gerechten kan proeven – een beetje vergelijkbaar met bv. tapas of mezze.
Honderd jaar geleden kwamen de eerste Chinese immigranten naar Nederland. Aanvankelijk deden ze vooral zwaar en ongezond werk in de scheepvaart, na de Tweede Wereldoorlog opende een nieuwe generatie tal van Chinese restaurants. Hoeveel Chinezen er in Nederland wonen, weet niemand.
De Chinese naam voor China is "zhong guo", wat 'middenland' betekent.
Dit begon met de Qin dynastie: in 221 voor Christus, Qin Shi Huang verenigde de verschillende strijdende rijken en creëerde het eerste Chinese keizerrijk.
In tien jaar tijd is het aantal Chinees-Indische restaurants in Nederland met ruim 22 procent gedaald, zo blijkt uit een inventarisatie van een horeca-adviesbureau. Nederland telt nu nog circa 1.600 Chinees-Indische restaurants. En de negatieve trend zet door, is de verwachting. In 2025 ligt het aantal onder de 1400.
Dit houdt in dat iedere maand 29 of 30 dagen heeft, wat concreet betekent dat een maanjaar ongeveer 11 dagen korter is dan een zonnejaar. Los van het feit dat er anders wordt geteld, heeft ieder jaar ook een andere naam. Dit is ieder jaar afwisselend het jaar van de hond, het konijn, het paard, de draak, enzovoorts.
"Tegenwoordig zit 'de Chinees' nauwelijks nog in ons systeem", zegt Guido Verschoor van horeca-adviesbureau Van Spronsen. Uit een inventarisatie blijkt dat het aantal Chinees-Indische restaurants de afgelopen vijf jaar fors is gedaald: van bijna 1900 in 2014 tot ruim 1600 nu.
Het menu was in de regel te overzien : veel brood, gekookte aardappelen, groente van het seizoen, en vlees alleen voor wie geld óver had. Uit eten gingen alleen de echte rijken.
Officieel mogen Chinese werknemers maximaal 44 uur per week werken, maar bij veel internet- en technologiebedrijven is zes werkdagen van twaalf uur al jaren de norm.
Gezond uit eten bij de Chinees
tjaptjoi met kip of ossenhaas. varkens- of ossenhaas met oesterketjap op paprikasaus. gepocheerde vis met Chinese paddenstoelen. gegrilde garnalen.
De meeste "buitenlandse Chinezen" stammen af van de Han. De eigenlijke cultuurvormende elementen zijn het gemeenschappelijke schrijven in soms zeer verschillende dialecten en het besef van een gemeenschappelijke geschiedenis en traditie.
Het bevolkingsaantal steeg snel: in 1644 waren er volgens schattingen 150 tot 180 miljoen inwoners van het Hemelse Rijk; in 1790 waren dat er wellicht al 330 miljoen. Het grondgebied van het keizerrijk werd flink uitgebreid.
Na het succes van de Noordelijke expeditie door de Kwomintang, waarbij de noordelijke krijgsheren werden gepacificeerd, werd Nanjing in 1928 officieel de hoofdstad van de Republiek China, waarmee de naam Beijing werd veranderd in Beiping.
CHINA. “Chinezen vieren hun verjaardag met vrienden en familie, meestal buiten de deur. De jarige hoeft niets te doen. Het feest wordt door anderen georganiseerd.”
Zoenen. In China wordt er in het openbaar niet gezoend. Je geeft een hand en begroet elkaar. Het is heel gebruikelijk om eerst de achternaam en dan pas de voornaam te noemen.
De Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is qua omvang, na de gemeenschap van Nederlanders zonder een migratieachtergrond en de Turks-Nederlandse gemeenschap, de grootste gemeenschap van Nederland. Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is.
Er werken inderdaad veel Chinezen in de horeca, ook veel in snackbars en Japanse restaurants trouwens. Maar ze komen ook om heel andere redenen naar Nederland. Voor de handel, om te studeren, voor een leven als adoptiekind.
De meeste Chinezen wonen in Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond (ongeveer 16.000), Den Haag (ongeveer 10.000), Zoetermeer, Eindhoven, Tilburg, Maastricht en Venlo. De steden Delft en Deventer hebben relatief de grootste Chinese gemeenschappen van Nederland.
China is een van de weinige landen waar levende dieren nog steeds in het geheim worden gegeten. Niet alleen apenhersenen maar ook levende kikkers, vissen en slangen worden hier gegeten. De dieren worden net voor het eten gedood. Ondanks deze 'bereiding' betekent dit dat de zenuwen tijdens het eten nog steeds bewegen.