Hou je baby zoveel mogelijk schuin omhoog.Laat je baby na de voeding goed boeren.Hou je baby het eerste half uur na een voeding rechtop.Doe vlak na het voeden rustig aan met je baby.
Reflux is heel gewoon bij baby's. Ze hebben er meestal geen last van en het hoeft niet zuur te zijn. In de loop van het eerste jaar ontwikkelt de sluitspier zich verder. Daardoor verdwijnt de reflux vanzelf als ze twaalf tot veertien maanden oud zijn.
Hou je baby na de voeding 20 à 30 minuutjes rechtop. Probeer je baby niet te veel te manipuleren na de voeding. Zo kan je de luier verversen voor de voeding i.p.v. na de voeding. Vermijd blootstelling van je baby aan nicotine.
Osteopathie helpt de klachten van reflux te verminderen.
Hierdoor wordt de mobiliteit van de maag en de omliggende organen vergroot. Hoe de behandeling verloopt, is afhankelijk van de klachten. Uiteraard wordt ook naar mogelijke andere blokkades in het lichaam gekeken.
Laat je kindje altijd op de rug slapen, dit is het veiligste. Soms kan het helpen om het hoofdeinde van een bedje iets omhoog te zetten, maar let dan heel goed op dat dit minimaal is zodat je kindje niet naar beneden kan rollen.
Gecompliceerde reflux
Dit veroorzaakt pijnklachten bij je kindje. Deze kinderen huilen vaak veel, zijn snel geïrriteerd en slapen slecht. Soms ontstaan ook slikklachten en bloedspugen. Doordat de ontsteking pijnlijk kan zijn, eten deze kindjes vaak slecht.
De oorzaak van reflux bij baby's
De slokdarm is nog niet helemaal volgroeid. De afstand tussen maag en mond is maar klein. Ook de overgang van de slokdarm naar de maag is nog niet zo goed ontwikkeld. Bij jouzelf wordt de maag afgesloten, zodat er geen voedsel terugstroomt.
Streef naar een ideaal gewicht.Vermijd vetrijk of sterk gekruide voeding, alcohol, cafeïne, chocolade, koolzuurhoudende dranken en pepermunt. Deze voedingsmiddelen verhogen de aanmaak van maagzuur of zorgen voor ontspanning van de maagsluitspier. Vermijd ook zure voeding zoals geconcentreerde tomaten- en fruitsappen.
Wat je osteopaat kan betekenen bij reflux
Daarom reserveren wij altijd plekjes in de agenda's bij de osteopaten om baby's snel te kunnen helpen. Bij baby's met refluxklachten zorgen we er met de behandeling voor dat de sluitspieren van de maag (sfincters) meer ontspannen zijn en de darm beter doorstroomt.
Dental flessenspenen voor de Natural babyfles. De Dental flessenspeen is geschikt voor kindjes met reflux, kindjes die zich snel verslikken, kindjes die te snel drinken of premature kindjes. De Dental flessenspeen heeft een platte kant, waardoor de voeding zich beter in de mond verspreidt.
Meestal gaan GOR en verborgen reflux vanzelf over, maar in sommige gevallen merk je mogelijk een aanhoudend geval van reflux bij jouw baby. Dit is wanneer je contact moet opnemen met een arts: Over het algemeen ontgroeien baby's verborgen reflux en andere soorten in hun eerste jaar.
Bij verborgen reflux komt de maaginhoud ook omhoog, maar geeft de baby de voeding niet terug. De melk komt tot in de keel en zakt dan weer terug naar beneden. Omdat de baby niet spuugt, is het soms lastig om verborgen reflux op te merken, terwijl baby's hier wel degelijk last van kunnen hebben.
Reflux wil zeggen dat kinderen voeding teruggeven – soms spugen ze echt flink, soms komt de voeding terug naar het mondje. In beide gevallen kan reflux veel klachten geven (het hoeft niet). Baby's kunnen (heel veel) pijn hebben, overstrekken, veel huilen en slecht groeien.
Medicatie bij reflux
Heeft je baby veel last van reflux, en helpen houdingsadviezen en het verdikken van de voeding niet en is koemelkallergie uitgesloten, dan kan de arts besluiten om medicijnen voor te schrijven. Het gaat dan om zuurremmers zoals Nexium of Losec.
Dental flessenspeen
Deze speen kan helpen bij kindjes met reflux, kindjes die zich snel verslikken, kindjes die te snel drinken of premature kindjes. De dental flessenspeen is aan 2 kanten plat, waardoor de tong makkelijker onder de speen gehouden kan worden. Dit is nodig voor een juiste dosering.
Daarnaast kunnen problemen aan de maag ook vanzelf overgaan en is het dus niet direct nodig om medicijnen te slikken. In eerste instantie zal de behandeling van reflux bestaan uit het aanpassen van de leefstijl. Afvallen bij overgewicht, stoppen met roken of houdingsadviezen zullen aan bod komen.
ANTI KRAMPJES EN TEGEN REFLUX. Heeft jouw kindje veel krampjes of last van reflux? Dan is de Hegen fles de oplossing voor jullie. De Anti-Koliek Ventilatieopening voorkomt overmatige luchtinname tijdens het drinken, waardoor de baby wordt beschermd tegen buikkrampjes, boertjes en spugen.
Typische symptomen
Brandend maagzuur (pyrosis), een branderig gevoel achter het borstbeen, is het belangrijkste symptoom. Van de mensen met reflux heeft 75% er last van. Brandend maagzuur voel je typisch na een maaltijd of wanneer je ligt.
Inbakeren bij reflux is niet direct gevaarlijk. Als je kindje last heeft van (verborgen) reflux, dan mag je dus gewoon inbakeren. Sterker nog: baby's die last hebben van reflux ervaren veel ongemak en zijn juist gebaat bij een geborgen gevoel.
Baby wordt 's avonds onrustig
Een jonge baby wordt vaak rond een uur of 16:00 – 18:00 moe. Ouders zijn rond die tijd druk met andere zaken (koken, eten, andere kinderen) en blijven dan rondlopen met hun baby. Een baby wordt door al deze prikkels enkel onrustiger en is op dat moment het meest gebaat bij slaap.
De zenuw die de vertering in de maag en darmen stimuleert, is bij deze kinderen vaak bekneld in de nek of elders in het verloop van de zenuw. Het gevolg is dat het sluiten van de maagingang niet volledig gaat. Hier ontstaat (pseudo/verborgen reflux). Dit is goed te behandelen door een osteopaat.
Soms duurt het enkele dagen (2 à 5) voor uw lichaam reageert en het effect van de behandeling duidelijk wordt. In dit geval kunnen er een paar behandelingen noodzakelijk zijn om de pijn volledig te laten verdwijnen.