De gele kiwi wordt ook wel de kiwi sungold genoemd. De gele kiwi is lichter van kleur, heeft een gladdere buitenkant en is zoet en zacht van smaak.De groene kiwi is een stuk zuurder.
Waarom is de kiwi gold goed voor je gezondheid:
De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot!
Boordevol vitamines
Door de vele vitamine C draagt het eten van een kiwi bij aan een goede weerstand. Groene kiwi's bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel of wel drie citroenen. Daarnaast zijn kiwi's heel vezelrijk en die vezels zijn, zoals je misschien al wel weet, goed voor je spijsvertering.
Zespri Gold is wel zo'n vijfendertig procent duurder dan kiwi's, vooral omdat het productieproces veel arbeidsintensiever is. Zo worden de vruchten volledig met de hand geplukt. Dat geldt ook wel voor kiwi's, maar een Zespri Gold is veel kwetsbaarder en vereist een voorzichtiger behandeling.
Qua samenstelling lijken groene en gele kiwi's best veel op elkaar. Ze bevatten allebei 16 belangrijke vitaminen en mineralen, zoals calcium, ijzer en vitamine C. Wel verschilt de verhouding een beetje. Zo zit er in 100 g groene kiwi 88 mg vitamine C, maar in een gele kiwi bijna twee keer zoveel, namelijk 152 mg.
Zespri kiwi: de kampioen van vitamine C
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
Klinische studies hebben aangetoond dat Zespri Green kiwi's constipatie verlichten en de frequentie van de stoelgang verhogen2,3. Dit komt omdat ze veel vezels bevatten en over unieke eigenschappen beschikken dankzij hun samenstelling van niet-oplosbare en oplosbare vezels die tegelijkertijd samenwerken.
Kiwi's bevatten veel kalium, een mineraal dat zorgt voor een juiste vochtbalans en een gezonde bloeddruk. Tegenwoordig bevat veel voedsel een hoog natriumgehalte, hierdoor kampen veel mensen met een hoge bloeddruk. Het regelmatig eten van een kiwi's kan dit risico verkleinen.
Een hoop mensen weten wel dat de kiwi nog net iets meer vitamine C heeft dan een sinaasappel (per 100 gram). Toch redt de kiwi het niet om het goede antwoord te zijn. Een kiwi bevat 79 mg vitamine C per 100 gram. Let wel, dat is dus grofweg nog steeds 55% meer vergeleken bij een sinaasappel.
Studies hebben aangetoond dat Zespri Green kiwi's niet alleen een laxerende werking hebben maar ook het onaangename, opgeblazen gevoel verminderen. Dat is zo omdat ze actinidine bevatten, een uniek, natuurlijk spijsverteringsenzyme dat de vertering van eiwitten (bv. In vlees- en zuivelproducten) kan bevorderen.
Toch kun je een kiwi met schil en al gerust eten. In de schil zitten de meeste vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet.
Bewaren. Bewaar onrijpe kiwi's op de fruitschaal zodat ze kunnen narijpen. Rijpe kiwi's zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast. Onrijpe kiwi's kun je in de koelkast wel 1-3 weken bewaren.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Als je fan bent van de traditionele groene variëteit, dan zal je de Zespri SunGold, het zoetere, tropischere broertje van de groene kiwi, ook wel lekker vinden. De gele kiwi heeft niet alleen een unieke kleur en smaak, hij heeft ook veel eigenschappen die hem een populaire keuze maakt voor slimme snackers.
Bewaar onrijpe Kiwi Gold op de fruitschaal zodat ze kunnen narijpen. Ze zijn iets minder lang houdbaar dan de groene kiwi. Rijpe kiwi's zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast. Onrijpe kiwi's kun je in de koelkast wel 1-2 weken bewaren.
Kiwi's verschillen niet alleen in prijs en kleur, maar ook in structuur en smaak. Gele kiwi's zijn erg zoet en de schil is minder ruw. Groene kiwi's zijn een stuk zuurder en we kennen allemaal wel de kleine haartjes op de schil. En dan heb je natuurlijk het verschil in prijs.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Yoghurt en verse kiwi of ananas. Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak.
Ze helpen je lichaam bij de productie van collageen
Zespri kiwi's bevatten zeer veel vitamineC,1 een vitamine die je lichaam helpt bij de productie van collageen, een belangrijk eiwit in de huid dat de basisstructuur van de cellen, de bouwstenen van de huid, vormt. Het maakt je huid voller, flexibeler en elastischer.
Aanvoerlanden van de gele kiwi zijn onder andere Nieuw-Zeeland, Frankrijk en Italië. De gele kiwi is, in tegenstelling tot de groene kiwi, niet het hele jaar door verkrijgbaar. Van mei tot oktober worden gele kiwi's aangevoerd uit Nieuw-Zeeland, van november tot januari uit Frankrijk en Italië.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Er zitten 50 kilocalorieën in 1 stuk (75 gram) kiwi, geel. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kiwi, geel'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Banaan: bevat veel kalium, veel vezels en weinig vitamine C. Aardbeien: bevat veel vitamine C, leveren weinig calorieën en levert relatief veel foliumzuur. Kiwi: bevat het meeste vitamine C van dit rijtje fruitsoorten, veel vezels en erg weinig calorieën.
Mandarijn (9,2 gram) Peer (10,5 gram) Blauwe druiven (11 gram) Kersen (11,5 gram)