Gebruik niet alleen melkproducten, maar eet gevarieerd (zoals pasta, tartaar, vis, stamppot, soepen en zacht fruit). Ook is het goed om hete dranken en heet voedsel te vermijden. Roken verstoort de wondgenezing, dus wij adviseren om dit de eerste 24 uur na de ingreep niet of nauwelijks te doen.
Het eten van vast voedsel kan een probleem zijn, omdat je mond niet goed kan openen en de wond kan weer open gaan. Zorg daarom, in ieder geval voor de eerste dag, voor vloeibaar voedsel, zoals yoghurt, vla en soep. Let ook op dat je eten niet te zout is en eet bijvoorbeeld je soep ook niet te heet.
Het is beter om de eerste vijf dagen na de behandeling niet te roken en geen alcohol te drinken. Roken en alcohol zijn niet goed voor de genezing. Ook is het verstandig om het 2 á 3 dagen lichamelijk rustig aan te doen, dus niet tillen, voorover hangen et cetera. U mag ook even niet sporten.
Hoe snel geneest de wond na het trekken van een tand of kies? Het duurt een dag of tien voordat de wond helemaal dicht is. Als het bloed in de wond goed kan stollen, geneest de wond het beste.
Het is verstandig om op de dag van de behandeling alcohol en aspirine te vermijden. Begint de verdoving uit te werken? Gebruik dan paracetamol of ibuprofen als pijnstiller. Je kan na de behandeling overigens gewoon weer aan het werk!
Spoel hiermee de etensresten uit de wond schoon. Dit spoelen moet je ongeveer 2 weken doen. Zodra het wondje dichtgegroeid is, hoef je niet meer te spoelen. Heb je een gaasje in de mond gekregen, klem dan een half uur het gaasje tussen de kaken.
De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen ongeveer 1 uur na de ingreep. Wij adviseren u de bijsluiter goed te lezen. Komt na circa 3 dagen de pijn weer terug dan is er meestal sprake van een ontsteking van de wond (alveolitis).
Voeding. Je mag eten als de verdoving is uitgewerkt. Het beste is zachte en lauwe voeding. Lauwe voeding is noodzakelijk om een nabloeding te vermijden gedurende 48 uur na de ingreep.
Deze vervelende ontsteking zal na 1 tot 2 weken vanzelf overgaan. Regelmatig uitspoelen van de holte met lauw (zout) water voorkomt dat er voedselresten in achterblijven en kan de genezing bespoedigen. Dit kan veelal makkelijk gedaan worden met een speciaal spuitje de monoject, welke veel praktijken in huis hebben.
Mogelijk heeft u last van een nabloeding. Probeer dit te stoppen met behulp van een gaasje. Neem contact op met de tandarts wanneer de bloeding aan blijft houden. U kunt het best twee dagen na de behandeling geen zwaar werk verrichten, zoals: bukken of tillen.
Zeker als er meerdere tanden of kiezen getrokken zijn, moet u de eerste dag inspanning vermijden, zoals sporten, zwaar tillen of bukken. Na het trekken van een gebitselement kan er eventueel een zwelling optreden. Deze zwelling zal na twee dagen het grootst zijn en zal daarna weer langzaam afnemen.
Door te spoelen lost het stolsel in de wond op en gaat de wond opnieuw bloeden. Na 24 uur kunt u spoelen met lauw, zout water (1 theelepel zout per halve liter water) of met een geadviseerd mondspoelmiddel. Na 24u kunt u de wond voorzichtig poetsen.
Gedurende de eerste twee dagen kunt u het beste zachte voeding gebruiken. Zorg de eerste uren ervoor dat het eten niet te warm is en voorkom per ongeluk op uw wang of lip bijten vanwege de verdoving. Vermijd hete koffie, thee en soep. Door de behandeling is er een wond(je) ontstaan.
Nadat de tand of kies eruit is moet je ongeveer 30 minuten op een gaasje dichtbijten. Daarna kun je dit gaasje eruit halen en in de vuilnisbak doen. Het is mogelijk dat de wond kort begint te bloeden. Normaal gesproken stopt dit gelukkig vrij snel (enkele minuten).
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
Als de patiënt koorts krijgt na adequate drainage, dreigt er een sepsis. Ook dan mag er overgegaan worden op antibioticatoediening. Bij ernstige parodontale problemen, is het verantwoord in sommige gevallen de mechanische tandheelkundige behandeling te ondersteunen met het systemisch toedienen van antibiotica.
Het tandvlees groeit vanzelf dicht. Dit dichtgroeien duurt ongeveer 10 dagen.
het is niet goed mogelijk om alle ontbrekende kiezen te vervangen. Mocht de achterste kies ontbreken, dan kunnen alleen de kiezen/tanden voor in de mond als pijler gebruikt worden. Hierdoor ontstaan ongunstige kantelkrachten, wat de levensduur van de pijler(s) negatief beïnvloedt.
Voor een goede wondgenezing adviseren wij u 24 uur na de behandeling te starten met chloorhexidine mondspoeling 0,12%. Dit is verkrijgbaar bij de drogist of apotheek zonder recept. Advies is om 3 maal daags 1 minuut de mond te spoelen.
In geval van pijn kunt u een, paracetamol bevattende, pijnstiller innemen. U mag 4 gram paracetamol per dag. Per inname 1 gram (2x 500mg), 4 maal op vaste tijden op de dag (bv. tijdens ontbijt, lunch, avondmaal en voor het slapen).
Normaal schermt een bloedklonter de tandholte af tot die volledig genezen is, maar soms komt de bloedklonter te vroeg los of lost deze op. Hierdoor kunnen er voedselresten in de holte komen en beginnen te ontsteken. Je krijgt dan typisch meer pijn 2 tot 3 dagen na het trekken van de tand.
Om kiespijn te onderdrukken mag u gerust pijnstillers slikken. We adviseren ibuprofen en paracetamol, omdat deze pijnstillers een ontstekingsremmend effect hebben. U kunt de pijnstillers ook gecombineerd gebruiken voor een versterkend effect. Houd hierbij wel altijd het advies in de bijsluiter aan!
Napijn en zwelling
Belangrijk is om de eerste 3 dagen niet in de volle zon te gaan zitten. De warmte kan de groei van bacteriën bevorderen waardoor een ontsteking zou kunnen ontstaan. Een dikke wang, een blauwgele verkleuring en een verminderde mondopening zijn na een wat moeilijkere ingreep normaal.
Het gebied rond de uitgetrokken tand wordt gevoelig voor aanraking. Daarnaast kan er een onaangename geur uit je mond komen en kun je last krijgen van een smaakstoornis. Ook koorts en opzwelling van de omliggende lymfeklieren zijn herkenbare symptomen van alveolitis.