Ik zweer/beloof dat ik mij zal gedragen zoals een goed ambtenaar betaamt, dat ik zorgvuldig, onkreukbaar en betrouwbaar zal zijn en dat ik niets zal doen dat het aanzien van het ambt zal schaden.
U bent verplicht om de eed of belofte af te leggen. Als ambtenaar hoort u zich net als iedere burger aan de wet te houden. Met het afleggen van de eed of belofte benadrukt u nog eens dat u dit ook werkelijk zult doen.Bovendien verklaart u dat u een onkreukbare en betrouwbare ambtenaar zult zijn.
1. De eed van zuivering: "Ik zweer, dat ik middellijk of onmiddellijk, in welke vorm dan ook, tot het verkrijgen van mijn aanstelling of beëdiging als buitengewoon opsporingsambtenaar aan niemand iets heb gegeven of beloofd". "Zo waarlijk helpe mij God almachtig!"
Eed bij functieaanvaarding
Medici leggen de Eed van Hippocrates af. Ook bij paramedische beroepen, zoals verpleegkundige, moet men een eed afleggen, waarbij men bijvoorbeeld belooft vertrouwelijke informatie geheim te houden.
Een belofte die juridisch wordt afgelegd is de seculiere versie van de eed, een plechtige verklaring dat men de waarheid spreekt of zal spreken, of iets belooft te doen. Wie zo'n belofte niet nakomt, is strafbaar wegens meineed.
Een ambtenaar die de eed of belofte aflegt, zweert of belooft dat hij deze regels nakomt.
Het afleggen van de bankierseed is verplicht voor alle bankmedewerkers. Dit zijn bijvoorbeeld beleidsbepalers, commissarissen, medewerkers met inhoudelijk klantcontact, of medewerkers die het risicoprofiel van de onderneming kunnen beïnvloeden van: beleggingsondernemingen. beheerders van beleggingsinstellingen.
De ambtseed/belofte In artikel 125 quinquies Ambtenarenwet is bepaald dat de gemeente de verplichting heeft om de ambtenaren bij hun indiensttreding de eed of belofte te laten afleggen.
Ik zweer/beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen.
Allereerst, de eed die we in Nederland afleggen (met twee vingers omhoog) vinden we in artikel 1(a) Wet Vorm van de Eed (1911). Volgens sommige schrijvers betekenen de twee vingers de twee naturen van Christus.Volgens hen roep je Jezus als Getuige bij de eed.
De beroepscode omvat wél gedragsregels, op basis van de vier kernwaarden van de politie: moedig, integer, betrouwbaar en verbindend. Daarmee is de beroepscode het richtsnoer voor wat de politie van al haar medewerkers verwacht. De Waardenkaart is eerder een 'wensenkaart'.
Eerste hoofdcommissaris
Dit is de chef van de Nederlandse politie. Onder zijn verantwoordelijkheid moet de Nationale Politie gevormd worden. Op dit moment is dit Henk van Essen.
Als ambtenaar mag je nooit informatie verstrekken, verspreiden of naar buiten brengen die geheim is of waarvan je de vertrouwelijkheid kan vermoeden. Anders overtreed je jouw geheimhoudingsplicht.
Goed ambtenaarschap
De term 'goed ambtenaarschap' verwijst naar de verplichting zich te gedragen 'zoals een goed ambtenaar betaamt'. Deze verplichting is neergelegd in artikel 15:1 van de collectieve rechtspositieregeling voor gemeentepersoneel, de CAR-UWO.
De Nederlandse artseneed behoort tot het DNA van iedere arts. 1 In Nederland is het gebruikelijk dat je als arts in spé door middel van het afleggen van de eed of de gelofte je intrede maakt in de beroepsgroep.
Met het uitspreken van de 'Eed van verpleegkundigen en verzorgenden' maken beroepsgenoten aan zichzelf, aan elkaar en aan de samenleving duidelijk waar zij voor staan in hun beroepsuitoefening.
Iedere arts heeft de plicht om gezondheid te bevorderen
Dat zweert/belooft iedere medische student op het moment dat hij of zij de artsenbevoegdheid krijgt door het afleggen van de artseneed. De ze eed die artsen afleggen is gebaseerd op de eed van Hippocrates uit ca. 400 voor Chr.
Alvorens zijn ambt te aanvaarden, moet iedere rechter in openbare zitting de eed afleggen, dat hij zijn functie zal uitoefenen in volkomen onpartijdigheid en geheel overeenkomstig zijn geweten en dat hij niets van het geheim der beraadslagingen openbaar zal maken.
Ambtenaren, notarissen, rechters, zelfs de koning: allemaal leggen zij een eed af. Ook bankiers dragen bijzondere verantwoordelijkheden. En een openbare eed hoort daar bij. Daarom leggen alle ING medewerkers in Nederland vanaf april 2015 de bankierseed af.
Ten eerste de zogenoemde 'eed van zuivering': men zweert of verklaart geen giften of gunsten te hebben beloofd voor het verwerven van het betreffende ambt, en zich ook bij de uitoefening van het ambt niet te laten beïnvloeden door gegeven geschenken of gedane beloften.
Je zegt: “ Zo waarlijk helpe mij God Almachtig” en daarmee roep je de hulp van de Almachtige God in. Bij de belofte is je laatste zin: “Dat verklaar en beloof ik!” Inhoudelijk en juridisch is er geen verschil in wat je zweert of belooft, het verschil is alleen religieus.
Laten we dus alvast duidelijk beginnen: er bestaat niet maar één soort 'ambtenaar'. Niet enkel omdat de toepasselijke wetgeving potentieel verschillend of licht anders zal zijn voor bijvoorbeeld gemeentepersoneel, personeel van de Vlaamse Overheid of rijksambtenaren.
Sinds 1 januari 2020 hebben de meeste ambtenaren zoveel mogelijk dezelfde rechten als werknemers in het bedrijfsleven. Voor ambtenaren geldt dan het private arbeidsrecht. Net als voor werknemers in het bedrijfsleven altijd al het geval was. Dit staat in de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra).
De ontslagprocedure in het ambtenarenrecht is gebaseerd op de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Volgens deze wet mag de werkgever van een ambtenaar zelf een ontslagbesluit nemen.