De afkorting L.S. (lectori salutem = 'de lezer heil', dus: 'de beste wensen voor jou/u, lezer') is geen aanrader. L.S. komt bij de meeste mensen ook ouderwets en onpersoonlijk over.
De aanhef L.S. (Lectori salutem) is verouderd. Als u een brief verstuurt die door verschillende personen zal worden gelezen, kunt u het best een dubbele aanhef gebruiken. In deze vormen van aanhef kan ook altijd mevrouw op de eerste plaats staan.
Beste wordt gecombineerd met een voornaam of een ander zelfstandig naamwoord. In de praktijk wordt Beste vaak zelfstandig als aanhef gebruikt, maar niet iedereen wordt graag op die manier aangeschreven. Het is daarom aan te raden om Beste altijd te laten volgen door een voornaam of een ander zelfstandig naamwoord.
Als je bericht naar meerdere ontvangers gaat, en er geen mogelijkheid is om ieder bericht een persoonlijke aanhef te geven, dan kun je het best kiezen voor een aanhef die iedereen past. Geachte dames en heren is mogelijk, maar er zijn meer opties: Geachte directie, Geachte commissie, Geachte klant, Beste collega's.
Wanneer gebruik je 'Geachte' en wanneer 'Beste'? Ken je de ontvanger helemaal niet of is er sprake van een formele situatie, dan gebruik je bij voorkeur 'Geachte'. Ken je de ontvanger of gaat het om een informele situatie, dan gebruik je 'Beste'.
Thans wordt de afkorting L.S. in de Nederlandse taal gebruikt als aanhef bovenaan een brief indien de naam van de lezer(s) van de brief onbekend is. In een brief gericht aan één enkele, onbekende geadresseerde kan men ook "Geachte heer/mevrouw," als aanhef gebruiken.
De aanspreking
Als je die kent, vermeld dan de academische titel ('prof. ' of 'dr. ') plus de achternaam. Is de academische titel niet duidelijk en ken je enkel de voor- en achternaam, spreek die persoon dan aan met 'heer' of 'mevrouw' plus achternaam.
L.S.staat voor Lectori salutem en betekent 'den lezer heil'. Voor een algemene aanhef lijkt dit een prima oplossing. Maar L.S. is heel ouderwets en past niet in een eigentijdse brief of mail.
Als je de naam van de persoon aan wie je e-mail gericht is niet kent, gebruik dan een aanhef als 'Geachte Heer/Mevrouw', 'Geachte Voorzitter/Geacht Bestuur', of desnoods: 'Aan wie het betreft'. Begin je e-mail niet met 'Hallo', 'Hoi', 'Dag' of andere informele begroetingen.
Voor een zakelijke brief gebruik je een passende aanspreking, zoals 'Geachte heer/mevrouw'. Je begint de eerste alinea met een hoofdletter en je begint nooit met 'ik'. In deze alinea geef je aan waarom je de brief schrijft. Hierna volgt de rest van je tekst.
Bovenaan de brief vermeldt u uw adres en dat van de geadresseerde, de datum en de aanhef. U sluit de brief af met uw naam en handtekening.
Wat is de beste briefaanhef als je niet weet of de geadresseerde een man of een vrouw is? Als het geslacht van de geadresseerde onbekend (en niet te achterhalen) is, is het het gebruikelijkst om in de aanhef boven een brief of e-mail zowel heer als mevrouw te vermelden.
Gebruik Geachte (formeel) of Beste (informeel). Schrijf mevrouw en heer met een kleine letter. Zet na de aanhef een komma, en begin de eerste zin met een hoofdletter.
Bij een formele zou je kunnen doen: Geachte heer/mevrouw. Wat te doen bij een informele? Beginnend met bijvoorbeeld 'Beste ...'
Als u de naam van de ontvanger niet kent, maar zeker weet dat het om een man gaat, gebruikt u Geachte heer. Als het om een vrouw gaat, gebruikt u Geachte mevrouw. Als een persoon in een bepaalde functie wordt aangesproken, zijn combinaties met Mijnheer de en Mevrouw de gebruikelijk, zonder het woord geachte.
In de briefaanhef wordt van elke persoon (het eerste deel van) de achternaam genoemd. (7) Geachte heer Lucassen, geachte heer Bos, (8) Geachte mevrouw Peeters, geachte mevrouw Ferencz, Als beide partners dezelfde achternaam voeren, zoals in voorbeeld (3) en (4), is een verkorte vorm met heren mogelijk.
ru, een eenheid van oppervlakteruwheid; 1 ru = 1 µinch ≈ 1/40 µm. . ru, het topleveldomein van Rusland. RU, afkorting van de Tweede Kamercommissie voor de Rijksuitgaven.
Het komt regelmatig voor dat artsen hun aanspreektitel 'dokter' als 'dr. ' afkorten en zich laten aanspreken met Dokter 'Jansen'. Correct aanspreken van een arts die niet gepromoveerd is, is meneer 'Jansen'.
Mogelijk zijn bijvoorbeeld Geacht bestuur, Geachte commissie of eventueel Geachte dames en heren. Geacht bestuur en Geachte commissie zijn tamelijk formeel. Informeler zijn bijvoorbeeld Beste bestuursleden en Beste leden van de tuincommissie.
Bij communicatie met een docent, assistent of administratief personeel gebruik je het beste een formele aanspreking zoals 'Geachte professor', 'Geachte mevrouw' of 'Geachte heer '. Als de ontvanger heeft aangegeven dat je zijn of haar voornaam mag gebruiken kan je 'Beste ....' als aanspreking gebruiken.
In de adressering en de aanhef van een formele brief of e-mail is heer het gebruikelijke woord. In de aanhef van minder formele brieven en e-mails wordt steeds meer de combinatie van beste met mijnheer of meneer gebruikt. Die vormen zijn niet aan te raden in formele brieven of e-mails.