Traditionele kledij Authentieke kledingstukken zijn: sari, salwar kameez, kurta (Panjabi), baxan, dhoti, longhi en ghagra choli. Sadhoes (mannen die zich speciaal aan het hindoeïsme wijden) hebben vaak alleen maar een lendendoek om en soms zijn ze naakt.
Er zijn verschillende hindoestaanse kostuums zoals: de Sari, Salwar Kameez, Dhoi, de Kurta en de Ghagra Choli.
Het habijt is de dagelijkse kledij van monniken en zusters.
Voor mannen is dat een lange broek en overhemd. In heel India, met uitzondering van de toeristenstranden, wordt te blote kleding als aanstootgevend beschouwd. Bij bezoek aan tempels en andere heilige plaatsen in India worden kledingvoorschriften vaak aangegeven.
Een pajama is een broek met een laag kruis. Hiervan is de pyjama afgeleid. In Zuid-India dragen de mannen er soms nog een vest overheen, baxan genaamd.
Draag bedekte kleding
Het kan respectloos overkomen wanneer u te bloot gekleed een tempel bezoekt. Hoewel het vaak warm is, is het toch belangrijk dat u in ieder geval uw schouders en benen bedekt. Bikinitopjes, diepe decolletés, zeer korte broeken en rokjes zijn uit den boze.
Ook dit is typisch voor de Javaanse vrouw in Suriname. Over de wrong met kostbaarheden draagt zij een netje . Het haar wordt opgemaakt in een lage wrong en wordt in Suriname versierd met een kam, djungkat, en gouden spelden, gemaakt van gouden tientjes en dollars. Ook dit is typisch voor de Javaanse vrouw in Suriname.
De traditionele kleding voor de vrouw is een suit, een driedelige kledingset bestaande uit een broek (legging of pyjama), lange top en shawl. Wil je een tikje gekleder, dan is een sari de beste keuze. Een klassieke sari bestaat uit een topje en een lang stuk stof dat je een aantal maal omslaat.
Kledingvoorschriften India
In India is het belangrijk om gepaste kleding te dragen. Vooral buiten toeristische plaatsen. Voor mannen is dit een lange broek met een overhemd en voor vrouwen een lange rok en een bovenstuk dat de schouders bedekt. Zelf dragen Indiërs kleurrijke kleding.
Van vrouwen wordt verwacht dat hun schouders en hun bovenbenen tot en met de knieën bedekt zijn. Ook is het niet respectvol om laag uitgesneden shirts te dragen. Maar ook van mannen vindt men het raar, wanneer zij zich op straat vertonen in een korte broek.
Deze kap liep tot ver voorbij het gezicht door, wat het gezichtsveld van de zusters behoorlijk beperkte. De symboliek hierachter was dat de zusters zo hun blik op Jezus gericht hielden, en zich daarvan niet gemakkelijk af konden laten leiden. Onder de kap zat nog een witte ondersluier.
De pij was/is veelal de kleding van mannelijke kloosterlingen, het habijt werd/wordt door kloosterzusters gedragen.
Een kimono (Japans: 着物, letterlijk: hetgeen iemand draagt) is een traditioneel Japans kledingstuk voor mannen en vrouwen. Het is een losse mantel of japon met wijde mouwen die met een ceintuur wordt dichtgebonden.
De decoratie wordt gedragen omdat het vrouwen en hun echtgenoten zou beschermen. De bindi symboliseert het spirituele derde oog, ofwel ajna, de voorhoofdchakra.
Hindoeïsme is een godsdienst die met name in India wijd verbreid is. In de hindoeïstische traditie werden marteling en mishandeling al in de 3e eeuw v.C. verboden. Oude hindoeïstische teksten zijn ook gekant tegen de doodstraf. Krijgsgevangenen moeten humaan worden behandeld en zo snel mogelijk vrijgelaten.
Het woord "eerbied" is erg belangrijk in het Hindoeïsme. Ze eten geen vlees (vegetariër). En zeker geen koeienvlees, want de koe is een heilig dier in het Hindoeïsme. De hindoe mag geen alcohol drinken en moet regelmatig vasten.
Er reizen dan ook veel mensen naar dit prachtige land. Helaas is India de laatste jaren negatief in het nieuws geweest door geweldsdelicten tegen vrouwen. Toch is India een land waar je als vrouw alleen kunt reizen.
In (dure) restaurants wordt een fooi van 5%-10% van de rekening verwacht (tenzij er al een service charge is inbegrepen). Kofferdragers verwachten een fooi van ca. RS 50 per check in en check out (dus niet per koffer), grotere groepen van 5-10 personen kunnen een bedrag van RS 100-150 aanhouden.
Het e-Tourist visum voor meerdere verblijven tot 90 dagen
Met dit toeristenvisum mag u een onbeperkt aantal keren naar India reizen. De geldigheidstermijn bedraagt 1 jaar en elke reis mag maximaal 90 dagen duren. Met dit visum mag u per kalenderjaar in totaal niet langer dan 180 dagen in India verblijven.
Vrouwen in India lopen het grootste risico om slachtoffer te worden van (seksueel) geweld en zijn het vaakst het mikpunt van schadelijke tradities en gebruiken. Daarnaast lopen ze de grootste kans om verhandeld te worden, waardoor ze kunnen eindigen als seks- of huisslaaf.
Het vruchtbaarheidscijfer daalde van 5,2 kinderen per vrouw (in 1971) naar 3,6 (in 1991) en naar circa 2,2 kinderen per vrouw in 2017. Op 24 november 2021 verklaarde de Indiase regering dat de vruchtbaarheidsgraad was gedaald tot het vervangingsniveau van 2 kinderen per vrouw.
Vanwege het tropische klimaat is lichte katoenen kleding aan te raden op Bali. Bent u van plan ook naar het hoger gelegen binnenland te trekken dan zijn truien en dicht schoeisel zeker nodig. De temperatuur kan in de bergen tot 10 graden dalen. Bij het bezoeken van instanties is vrijetijdskleding niet gewenst.
Een koto is de rok van het traditioneel Creools-Surinaamse vrouwenkostuum. Samen met de koto draagt de kotomisi (de vrouw die de koto draagt) vaak nog een jaki (bovenkleding) en een angisa. De angisa kan ook zonder koto gedragen worden en is een gesteven doek die als hoofddeksel gedragen wordt.
Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea.