… maar dat betekent niet zoveel als het ongeveer 2500 liter water kost om een hamburger van 110 gram te produceren.
Voor de productie van 100 gram rundvlees is 1.540 liter water nodig, is de uitkomst van hun studie. Let wel: dit gaat niet alleen om leidingwater uit de kraan, maar om de totale watervoetafdruk.
De productie van een kilo rundvlees kost al snel 15.000 liter water. De productie van vlees (en alle andere dierlijke eiwitten) kost heel veel water, maar het Nederlandse boerenbedrijf doen het naar verhouding goed. De Nederlandse productie behoort tot de meest duurzame ter wereld.
Hoeveel water kost het produceren van een product of dienst? Schrikbarend veel in sommige gevallen. Een kilo biefstuk kost 15.000 liter water, een spijkerbroek 8.000 en een kopje koffie zo'n 130 liter.
Voor het eerst is nu van alle gangbare eiwitproducten berekend hoeveel zoet water er nodig is voor de productie. Voor een kilo rundvlees bijvoorbeeld, is dat 15.000 liter.Varkensvlees kost 6000 liter per kilo en kip 4300 liter.Voor een kilo peulvruchten is 4000 liter water nodig.
Een gezonde volwassene heeft ongeveer 35 ml water per dag per kilogram lichaamsgewicht nodig. Deze richtlijn wordt u aanbevolen door wetenschappelijke organisaties. Een persoon van 50 kilo heeft dus 1,7 liter nodig, bij 60 kilo 2,1 liter, bij 70 kilo 2,4 liter en bij 80 kilo 2,8 liter.
Voor vleesproductie is enorm veel water nodig. Een kilo kip behoeft 4.325 liter water. Een kilo varkensvlees kost zo'n 5.520 liter en een kilo rundvlees kost tot wel 13.000 liter water (zonder grappen)!
Coca-Cola claimt zo'n 2 liter water nodig te hebben om 1 liter cola te fabriceren, maar laat daarbij het water voor de productie van grondstoffen buiten beschouwing. Als dat wel wordt meegenomen, kost 1 liter in Nederland gemaakte Coca-Cola maar liefst 70 liter water, of 35 liter per halve liter.
Voor de productie van 1 kilo rundvlees is 20 tot 25 kilo graan nodig. Als mensen soja zouden eten in plaats van vlees, is er dus 20 keer minder voedsel nodig', geeft Pyett als voorbeeld.
Kippen drinken vrij veel, tot wel 250 ml per dag, en moeten altijd water ter beschikking hebben. Een dag zonder water kan ervoor zorgen dat de kip een tijd stopt met leggen. Ververs het water in de zomer dagelijks en plaats het in de schaduw om algengroei te voorkomen.
In het productieproces van 1 t-shirt wordt gemiddeld gebruik gemaakt van 2500 liter water en voor de productie van 1 jeans wordt gemiddeld gebruik gemaakt van 7000 liter water (KplusV 2020, Fast fashion onderzoek).
Wie zijn/haar watervoetafdruk al eens berekende, beseft dat de gemiddelde persoon er dagelijks heel wat liters doorjaagt. Opmerkelijk is dat het meeste water naar ons voedsel gaat. Rundvlees is de grootste boosdoener, want voor één steak is liefst 4.000 liter water nodig.
“Een typische Nederlandse hamburger bestaat voor 65 procent uit vlees van melkvee en voor 35 procent uit vleesvee, dan kom je uit op ruim 20 kilo CO2-uitstoot per kilo hamburger. De Blended Burger zit daar met 6,4 kilo uitstoot beduidend onder.”
Een olifant kan meer dan 200 liter water per dag drinken. Dat doet hij door 5 tot 10 liter water per keer in zijn slurf op te zuigen en vervolgens in zijn bek te spuiten.
Als in een kas tomaten worden geteeld in de grond, zonder recycling van water, is 22 liter water nodig.En tomaten die in mediterrane landen worden geteeld, hebben zestig liter water nodig per kilogram.
Voor de productie van suiker is er in Nederland 2 liter water per kilo suiker nodig en 40 liter voor rietsuiker in Brazilië. Dit komt vooral door irrigatie van suikerrietteelt.
1 kg witte rijst: 2500 liter water. 1 kg tarwebloem: 590 liter water.
Iedereen weet dat 1 liter water gelijk is aan 1 kilogram water.
Dierlijke producten zoals vlees, vis, schaaldieren en zuivel nemen het grootste van het watergebruik van een gemiddelde Nederlands dieet voor hun rekening. Onder plantaardige producten zijn er een aantal uitschieters zoals rijst, avocado en chocolade.
we zijn het erover eens dat een liter water 1kg weegt.
Het advies aan volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar is om elke dag tussen de 1,5 en 2 liter te drinken. Het gezondste is om af te wisselen tussen water, thee en koffie zonder suiker, en zuiveldranken zoals halfvolle melk, karnemelk en yoghurtdranken of sojadrink. Deze dranken staan in de Schijf van Vijf.
De gemiddelde doucheduur is 7,7 minuten en het gemiddelde aantal liter water per persoon per dag voor het douchen komt uit op 46,2. Afhankelijk van het type douche verschilt het watergebruik tussen de 44,6 en 79,6 liter per douchebeurt.
Voor veel mensen is een hoeveelheid in liters nogal een abstract concept. Daarom kan het handig zijn om jouw aanbevolen hoeveelheid water per dag om te rekenen naar een aantal glazen. Uiteraard is dat afhankelijk van de inhoud van je glazen, maar in de meeste glazen gaat 250 ml. Dat zijn dus 4 glazen per liter.