Hoe vaak je moet dweilen Over het algemeen moet een vloer ten minste een keer per week worden gedweild. Voor vloeren in drukke gebieden, zoals de keuken of gang, kan het nodig zijn om dit vaker te doen.
Geadviseerd wordt om tenminste: dagelijks het sanitair en de keuken te reinigen;wekelijks het meubilair af te stoffen;wekelijks de vloeren te stofzuigen of te wissen.
2 á 3 keer per jaar doe je een grote schoonmaak. Een slaapkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, bed verschonen, afstoffen en stofzuigen. Als je een harde vloer hebt in de slaapkamer, dweil je deze. Zet wat planten neer en doe elke dag een raampje open voor frisse lucht en vochtregulatie.
Je zal het misschien niet zo snel verwachten, maar je kunt het beste dweilen met koud water. Als warm water namelijk verdampt, blijven er zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Dit zorgt voor strepen én een plakkende vloer. Dweil daarom met koud water.
De frequentie van het dweilen hangt af van het soort vloer en hoeveel verkeer deze krijgt. Over het algemeen moet een vloer ten minste een keer per week worden gedweild. Voor vloeren in drukke gebieden, zoals de keuken of gang, kan het nodig zijn om dit vaker te doen.
Koud water
Warm water verdampt namelijk sneller en dat zorgt ervoor dat zeepresten strepen op de vloer veroorzaken. Op een schone, pas geboende vloer wil je dat natuurlijk niet hebben. Gebruik dus de volgende keer dat je de vloer gaat dweilen gewoon koud water.
Dweilen met warm water
Warm water verdampt namelijk sneller dan koud water. Wanneer je water warm gebruikt om de vloer te dweilen, zal het water eenmaal op de vloer snel weer verdampen. Op deze manier blijven ook de zeepresten van het schoonmaakmiddel dat je gebruikt achter.
Gemiddeld zou je twee keer per week moeten dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Hoe vaak schoonmaken? Ons advies is om de badkamer wekelijks een grote schoonmaakbeurt te geven. Na iedere bad- of douchebeurt of het gebruik van de wastafels, is het aan te raden om met een droge schone doek de oppervlakten droog te maken. Ook de toiletpot heeft doorgaans wat vaker aandacht nodig.
Je kunt dit het beste eens in de twee maanden doen. Dit is een gemiddelde en het hangt er natuurlijk vanaf hoe vaak je de vaatwasser gebruikt. Als je vaat er niet meer schoon uitkomt, of niet fris ruikt is de kans groot dat je vaatwasser schoongemaakt moet worden.
Maak de voorraadkast, koelkast en vriezer schoon
Maak 1 keer in de 3 maanden je voorraadkast en keukenkastjes schoon. De koelkast kun je het beste 1 keer per maand schoonmaken met een sopje of soda, en maak de koelkast daarna goed droog na met een schone doek.
Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld per week 21 uur aan huishoudelijke taken besteden. Dat is gemiddeld 3 uur per dag. Het grootste deel van de tijd gaat naar taken als koken, opruimen, schoonmaken en de was doen.
Het tarief van een schoonmaker ligt gemiddeld rond de € 15,- en € 35,- per uur. Dit is inclusief BTW en benodigde materialen en geldt voor gangbare werkzaamheden. Heb je ook speciale schoonmaaktaken? Dan moet je rekening houden met een hoger uurtarief.
Waarom? Eigenlijk is het heel simpel. “Wanneer het water warm is, verdampt het sneller en blijven de zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen op de vloer komen en de vloer gaat plakken.”
Gemiddeld zou je twee keer per week moeten dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Dweil met dit schoonmaakmiddel de vloer
Voor veel vloeren is agressief schoonmaakmiddel geen goed idee, dus kun je beter allesreiniger of afwasmiddel gebruiken. En hoewel er uitzonderingen bestaan, raken de meeste soorten vloeren beschadigd van groene zeep of middelen met citroen.
Een allesreiniger kan een laagje achterlaten wat uiteindelijk zorgt voor een vlekkerige vloer. Dweil met het middel dat de leverancier aanbeveelt, dit laat geen laagjes achter en zorgt ervoor dat je vloer er mooi uit blijft zien. Weet je het merk niet gebruik dan onze eigen parketreiniger.
Ajax allesreiniger kunt u gebruiken om een sopje mee te maken voor het dweilen en het afstoffen of afnemen van oppervlakken. Daarnaast kunt u met Ajax hardnekkig vuil, zoals kalkaanslag en zeepresten, verwijderen. Ook kan het helpen bij het schoonmaken van ziektekiemen.
Om je laminaatvloer echt goed te reinigen, kun je een scheut schoonmaakazijn bij het water doen en de vloer met een microvezel doek afnemen. Met een dweil de laminaat vloer schoonmaken is natuurlijk ook mogelijk maar zorg er voor dat het niet te nat wordt.
Alhoewel veel gezegd en geschreven wordt over dat “schoonmaakazijn prima gebruikt kan worden op laminaat en PVC vloeren”, raden wij het toch af. Schoonmaakazijn is vaak te agressief en kan uw vloer aantasten. Het product is tenslotte niet voor vloeren gemaakt.
Reinig de dweil
Spoel de gebruikte dweil na gebruik schoon met wat afwasmiddel en laat hem goed drogen voor u hem opbergt. Laat de dweil nooit nat in de emmer staan, aangezien dat de vorming van schimmels en bacteriën bevordert. Is de dweil geschikt voor de wasmachine, was hem dan op 60 graden.
Laminaat schoonmaken met afwasmiddel is een goedkoop en effectief middel tegen vlekken. Gebruik 2 tot 3 druppels in een emmer water en je vloer wordt weer schoon en fris.