Naast Bankirai hebben wij ook houtproducten van Azobé hardhout in ons assortiment. Deze hardhoutsoort is nog wat duurzamer dan Bankirai, omdat het erg goed tegen vocht kan en ook in direct contact met grond en vocht lang meegaat. Om die reden wordt Azobé ook vaak als damwand gebruikt.
De meest stevige en duurzame houtsoort voor buiten is hardhout. Onder hardhout wordt het hout van loofbomen verstaan en het zachtere hout is over het algemeen afkomstig van naaldbomen. Hardhout hoeft niet behandeld te worden, wat het een perfecte houtsoort voor buiten maakt.
Azobé is een duurzame hardhout soort. Deze houtsoort wordt veel gebruikt in de houtverwerking van zware contructies omdat het zo stevig en slijtvast is. Restdelen worden vaak als blokken aangeboden om te stoken. Het stoken van azobé hout in de kachel raden wij af!
Azobe hout is één van de duurzaamste houtsoorten ter wereld. Hierdoor wordt het vaak toegepast in de bouw, de industrie en de grond-, weg- en waterbouw, bijvoorbeeld damwanden, gordingen en lamellen. Bewezen is dat het kernhout kan worden ingedeeld in duurzaamheidsklasse één en het overgangshout in klasse twee.
Bankirai is een hele sterke hardhout soort die ongeveer 25 jaar meegaat. Het hout is goed bestand tegen schimmels en aantasting door insecten, waardoor het ook heel geschikt is als plank voor houten terrassen.
Hardhoutsoorten als Meranti en Bankirai zijn bijvoorbeeld schadelijk voor de kachel of haard. Ook het vochtgehalte van het hout is belangrijk.
Azobé is net als Bankirai een sterke hardhoutsoort en gaat ongeveer 25 jaar mee. Dit geldt ook voor Azobé hout dat direct in de grond wordt geplaatst en te maken heeft met vocht. In die situatie is deze houtsoort wat duurzamer dan Bankirai.
Welke houtsoorten zijn onbehandeld te gebruiken? In principe geldt dat hoe duurzamer het hout, hoe langer het hout onbehandeld goed blijft in de buitenlucht. De volgende houtsoorten zijn ook onbehandeld te gebruiken: Azobe (categorie 1) blijft onbehandeld tot 25 jaar of langer goed.
Azobe (Lophire Alata) is een van de meest bekende en gebruikte hardhoutsoorten. De uit West-Afrika afkomstige houtsoort is zo buitengewoon sterk (D60) dat het veel toegepast wordt voor zware omstandigheden in de buitenlucht.
Hout dat absoluut niet geschikt is voor je haard, is hout dat is geverfd, gelakt of verduurzaamd. Bij verbranding komen namelijk schadelijke stoffen vrij; slecht voor het milieu én de gezondheid. Huishoudelijk afval, sloophout en spaanplaat hebben dezelfde gevolgen als ze verbranden.
Om aan gratis brandhout te komen kun je verschillende maatregelen overwegen. Je zou bijvoorbeeld langs de bouwmarkt of een houtzagerij kunnen gaan. Vaak hebben dit soort bedrijven een hoop restanten van het zaagwerk waar ze van af moeten.
Berkenhout – extra schoon, veel warmte. Essenhout – brandt traag, mooi vlammenspel. Eikenhout – brandt traag, weinig rook en geeft knetterende vlammen. Elzenhout – brandt sneller, maar geeft snel warmte af.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Spar en kernhout van den en eik zijn wat beter bestand tegen de aantasting. Het kernhout van de eik is het meest resistent. Het maakt ook uit of het grondwater in één richting stroomt of oscilleert. In stilstaand water is de aantasting minimaal.
De beste keuze voor uw overkapping: Douglas, Vurenhout of Grenenhout. Zoals u hierboven kunt zien is de levensduur van Douglas het langste. Vandaar dat wij bij PerlaPlast kunststofshop uitsluitend gebruik maken van Douglashout.
Bekende hardhoutsoorten zijn eiken, walnoot en mahonie. Deze bomen groeien langzaam, waardoor hardhout duurder is dan zachthout. Er bestaat ook tropisch hardhout, zoals teak. Dit type hardhout is beter bestand tegen schimmels en insecten dan hardhout dat niet uit de tropen komt.
Azobé Hout is zeer geschikt voor bijvoorbeeld schuttingpalen, funderingspalen en onderliggers voor uw vlonder, damwanden, gordingen en beschoeiingen. Azobé wordt vanwege zijn sterkte en duurzaamheid veel gebruikt als constructiehout.
Azobé, afkomstig uit Afrika is een zware en harde houtsoort die wegens zijn grote slijtvastheid en duurzaamheid veel wordt gebruikt als constructiehout in de waterbouw voor sluisdeuren, remmingwerken, stuwen, steigers, bruggen, damwanden en palen.
Voor Azobe hout maakt u gebruik van speciaal gecoate schroeven.
Welke boor voor azobe? Wanneer je wilt gaan boren in azobe is het belangrijk om te weten dat hier een speciale boor voor op de markt is. Deze noemen we de azobe slangenboor, ook wel hardhout slangenboor genoemd.
Azobé heeft opvallende wit tot geel gekleurde inhoudsstoffen in de vaten. De structuur is in het algemeen vrij regelmatig. Door de kruisdradigheid zijn op het kwartierse vlak afwisselend lichte en donkere banen te zien.
Palen van hardhout zijn goed te combineren met verschillende houten terrasschermen en zullen niet snel rotten wanneer het in aanraking komt met vochtige grond.
De schuttingen gemaakt van composiet en hardhout hebben de langste levensduur.
Voor de beste bescherming van hout onder de grond kan je het beste de palen behandelen met teer. Het beste kan je de gehele paal behandelen om het hout te beschermen tegen regen en zonlicht. Door houten palen in grond te beschermen met teer of beits verlengt de levensduur met vele jaren.