Het komt door bacteriën die door een wondje in uw lichaam komen. De huid is warm en roder dan normaal. De huid doet ook pijn. Bel met deze klachten altijd meteen uw huisarts of de huisartsenpost.
In enkele gevallen kan wondroos tot de dood leiden, vooral bij kinderen, ouderen en patiënten met een stoornis in de afweer.
Een wondroos aan het been is een ernstige infectie van de huid veroorzaakt door een bacterie. De medische term is erysipelas. In de normale intacte huid kan deze wondroosbacterie niet zomaar de huid binnendringen en een infectie veroorzaken. Er moet eerst sprake zijn van een huidbeschadiging.
Bij ernstige wondroos wordt u meestal opgenomen in het ziekenhuis en minimaal 10 dagen met antibiotica behandeld, vaak direct in de bloedbaan via een infuus. Minder ernstige gevallen kunnen thuis behandeld worden met antibiotica in de vorm van tabletten of capsules.
Wat kunt u zelf doen bij wondroos? Laat de plek met rust, ga niet krabben of wrijven. Voorkom dat de bacterie zich verspreidt. Was uw handen regelmatig.
Treedt er ondanks deze behandeling geen beterschap op, dan is een ziekenhuisopname noodzakelijk. Daar worden antibiotica via een infuus toegediend. Personen die 3 of meer besmettingen hebben op één jaar, krijgen langdurig antibiotica voorgeschreven, soms wel een jaar lang.
In het kort
Was uw lichaam elke dag met zeep. De huisarts kan onderzoeken of de bacterie die wondroos geeft in uw neus zit. Is dat zo, dan helpt een zalf in uw neus. Die doodt de bacterie.
Hoe ziet wondroos eruit? Wondroos is meestal eenzijdig aanwezig. De huid wordt dan plotseling rood, warm, gezwollen en doet pijn. Soms ontstaan er ook blaren, of zelfs bloedblaren ten gevolge van de enorme vochtophoping.
Na een tijdje gaan de lijnen vanzelf weg. We behandelen wondroos met antibiotica. Antibiotica zijn medicijnen die helpen tegen bacteriën. U krijgt een recept voor deze medicijnen.
Ga zitten met het been hoog en probeer de huid te koelen met bijvoorbeeld een nat kompres (geen ijs!). Probeer een eventueel wondje te ''ontsmetten'' met bijvoorbeeld Betadine jodium. Blijf, als het kan, uw TEK dragen, maak die nat met koud water uit een plantenspuit en laat verkoelend drogen aan de lucht.
De huid is warm en roder dan normaal. De huid doet ook pijn. Bel met deze klachten altijd meteen uw huisarts of de huisartsenpost. U krijgt pillen tegen bacteriën.
Hoe ontstaat wondroos? Wondroos wordt veroorzaakt door bacteriën, bijna altijd door streptokokken. De bacteriën dringen de huid binnen via een wondje, bijvoorbeeld een kloofje tussen de tenen, een puistje, een schaafwond, een brandwond of een operatiewond.
Wondroos is niet hetzelfde als gordelroos. Wondroos is een ontsteking van de diepere lagen van de huid. Wondroos wordt veroorzaakt door bacteriën en gordelroos wordt veroorzaakt door een virus.
De patiënt krijgt binnen enkele uren koorts en rillingen. Vaak ontstaat een á twee dagen voor de wondroos algemene malaise, moeheid of een lusteloos gevoel. Ook bij kinderen kan wondroos ontstaan. Soms kort na de geboorte in de navelwond maar ook aan het been.
Hou na genezing van wondroos aan het been, de huid tussen de tenen goed in de gaten. Droog u goed af na het douchen en zorg voor een goede hygiëne van het lichaam. Schimmelinfecties hebben de neiging vaak terug te komen.
Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie minder worden. Soms is het mogelijk om een kuur van 1 dag te gebruiken.
Deze infectie ontstaat doordat de bacteriën het lichaam binnendringen via een wondje. Dit kunnen verschillende wondjes zijn zoals: een puist, operatiewond of voetschimmel. De huid wordt door de ontsteking rood en u kunt zich erg ziek gaan voelen. De roodheid hoeft niet alleen rond de wond te zitten.
Badjes met huishoudelijke reinigingsoplossingen zoals Biotex of soda worden ontraden in de nieuwe richtlijn voor behandeling van acute wonden.
Het komt door bacteriën die door een wondje in uw lichaam komen. De huid is warm en roder dan normaal. De huid doet ook pijn. Bel met deze klachten altijd meteen uw huisarts of de huisartsenpost.
Erysipelas (ook wel wondroos of “het vuur”) is een huidinfectie die veroorzaakt wordt door een huidbacterie. Meestal dringt de bacterie de huid binnen via een klein wondje (ingangspoort). Van daaruit verspreidt de bacterie zich in het onderhuidse weefsel.
Bij alarmsignalen als hoge koorts, kortademigheid, verwardheid, lage bloeddruk of zich onwel voelen, komt een arts binnen de tien minuten een diagnose stellen. Is er sprake van sepsis, dan krijgt de patiënt meteen antibiotica. We zien sepsis als een echte urgentie, net als een hartinfarct of een beroerte. '
Wondroos is een infectie van de huid die door bacteriën van de familie streptokokken wordt veroorzaakt.Wondroos staat ook bekend als belroos. De huiduitslag doet zich meestal voor in het gezicht, de armen, benen of romp.
Bij een open been, trombose, wondroos of oedeem kan het helpen om te zwachtelen. Daarbij wordt een drukverband (zwachtel), soms klevend en soms niet klevend, aangebracht. Deze zorgt voor een constante druk en ondersteuning van de bloedvaten, waardoor de doorbloeding verbetert en het vocht in uw benen afneemt.