Waar komt ons veevoer vandaan? De helft van het voer voor al ons vee komt uit Europa. Het wordt gemaakt uit afvalproducten zoals bietenpulp en bierborstel, een hoop granen en mais, uitgeperst koolzaad en een handje nutriënten.
Varkensvoer bestaat in Nederland al voor 30 tot 40 procent uit overblijfselen van de voedingsindustrie. Onder andere bietenpulp uit de suikerfabriek, bierbostel uit de bierbrouwerij en zonnepitschroot uit de zonnebloemolie-industrie worden op grote schaal verwerkt tot varkensvoer.
De Nederlandse diervoederindustrie gebruikt meer dan 300 verschillende soorten grondstoffen voor de productie van diervoeder. Ruim driekwart van deze grondstoffen komt uit Nederland en omringende landen. Slechts een kwart komt uit landen buiten Europa.
Soja als veevoer component
Sojaolie wordt in Europa vooral gebruikt voor menselijke consumptie als grondstof voor voedingsmiddelen en cosmetica. Ongeveer 75 procent van de wereldwijde sojaproductie wordt gebruikt als veevoer.
Het grootste gedeelte van varkensvoer bestaat altijd uit granen, mais, soja of de resten van suikerbieten. Dat laatste noem je pulp en blijft over als er eerst suiker van de bieten is gemaakt. Varkens zijn dol op suikerbieten!
Zonnebloemzaadschroot is een reststroom van zonnebloemolie dat op haar beurt een ingrediënt in o.a. halvarine en spijsolie is. In diverse landen in de wereld worden zonnebloemen grootschalig geteeld om olie uit de zaden te winnen. Zonnebloemolie wordt onder meer gebruikt als bakolie en in margarine.
Het mengvoer wordt in Nederland gewoonlijk geproduceerd in de vorm van brokken. Melasse kan worden toegevoegd als bindmiddel. Uiteindelijk worden de brokken gevormd door middel van persen of extrusie. Mengvoeder wordt vooral gebruikt in de rundvee-, varkens- en pluimveehouderij.
Sojaschroot is een eiwitrijk bestanddeel van de sojaboon en wordt – nadat het vermalen is tot meel – vaak gebruikt als diervoeding. Sojameel kan ook gebruikt worden voor menselijke consumptie.
5 Toch moeten we wel eerlijk blijven, want voor één liter sojadrink zijn 80 gram gepelde sojabonen nodig. En datzelfde geldt voor tofu: voor 1 kilo tofu zijn 330 gram gepelde sojabonen nodig.
De soja die we in Nederland gebruiken, komt vooral uit Zuid-Amerika. Daar zorgt de teelt voor allerlei problemen: er wordt bos voor gekapt, de bodem raakt uitgeput en het water wordt vervuild door bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De meeste soja wordt verwerkt in veevoer.
Alpro produceert haar sojabonen uitsluitend in Europa en Canada en streeft naar meer lokale sojateelt. Dit omdat wij het belangrijk vinden dat de bonen duurzaam geproduceerd zijn, niet uit ontboste gebieden komen en niet genetisch gemanipuleerd zijn.
Een van de grootste voordelen van graanvrij paardenvoer is het minimaliseren van de opname van suiker en zetmeel. Suiker en zetmeelrijke granen hebben invloed op de bloedsuikerspiegel van het paard.
Merries die melk produceren hebben juist veel eiwit nodig. Daarom zit de hoeveelheid eiwit in een goede merriebrok op dertien tot vijftien procent. Deze energie uit vet komt langzaam vrij in het lichaam en is dus uitermate geschikt voor duursporters zoals endurancepaarden en dressuurpaarden.
Stikstof is een essentieel onderdeel van de voedselkringloop
Zo kan een hectare grasland tot wel 325 kilogram stikstof vastleggen. Stikstof is daarmee een essentieel onderdeel van de voedselkringloop. Koeien eten gras en zetten de stikstof die daarin zit deels om in eiwitten.
Soorten voer
In de veeteelt worden doorgaans grassen, graansoorten, maïs, ruweiwit en planten met veel vetten, zoals koolzaad of sojaschroot gebruikt voor voer. Ruwvoer zijn planten die vers aan de dieren worden gegeven, maar ook gedroogd tot hooi of stro.
Eubiotica, zoals organische zuren (zoals Vevovitall) die aan varkens worden gevoerd, verminderen de ammoniakuitstoot van varkens aanzienlijk. Andere soorten eubiotica zoals etherische oliën (zoals Crina Ruminants) die uit planten worden gewonnen, verbeteren de spijsvertering van de koe.
RIVERTON - Een 69-jarige boer uit het Amerikaanse gehucht Riverton (Oregon) is aangevreten door zijn eigen varkens. Een familielid vond de man toen hij vorige week niet terugkwam van het voederen van zijn varkens. Het is onduidelijk of de varkens de man hebben gedood. Dat meldden Amerikaanse media dinsdag.
Het is namelijk verboden om etensresten aan varkens te voeren, in verband met mogelijke ziekteverwekkers die erin kunnen zitten. De etensresten zullen dus eerst moeten worden verwerkt tot veilig varkensvoer. Daarnaast moet belemmerende wetgeving worden geschrapt.
Varkens zijn namelijk onrein, omdat ze kleine dieren eten. Ze eten niet alleen maar planten. Soms mag je iets niet van je geloof. Moslims en joden mogen bijvoorbeeld geen varkensvlees eten.
Waarom er een alternatief voor soja nodig is
Maar de teelt in Noord-Amerika zit aan zijn max en de teelt in Brazilië en omliggende landen krijgt veel kritiek. Sojateelt daar wordt geassocieerd met ontbossing, overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen, genetische modificatie en onrechtmatige landonteigening.
Bijna een kwart van alle door Nederland ingevoerde sojabonen gaat meteen door als wederuitvoer voor verwerking in het buitenland. Ruim drie kwart wordt in Nederland verwerkt door met name de diervoederindustrie en in mindere mate door de voedingsmiddelenindustrie en voor non-foodtoepassingen.
Conclusie: eet soja liever direct
Duurzaam geteelde soja 'direct' eten – dus in plaats van via de koe die het als voer heeft opgepeuzeld – is aanzienlijk beter voor het klimaat én de natuur dan producten van dieren die soja te eten kregen. Je kunt dus met een gerust hart wat minder vlees eten.
Het mengvoer wordt in Nederland gewoonlijk geproduceerd in de vorm van brokken. Melasse kan worden toegevoegd als bindmiddel. Uiteindelijk worden de brokken gevormd door middel van persen of extrusie. Mengvoeder wordt vooral gebruikt in de rundvee-, varkens- en pluimveehouderij.