De kans op een zwangerschap die eindigt met de geboorte van een kind is bij ICSI even groot als bij 'gewone' IVF, ongeveer 15-20% per behandeling; Van de zwangerschappen die door ICSI ontstaan eindigt ongeveer 25% in een miskraam.
De gemiddelde kans op een doorgaande zwangerschap bij ICSI is iets groter dan bij een gewone IVF-behandeling, dus ongeveer 20 à 25% per behandeling. De reden hiervoor is dat bij paren die ICSI ondergaan, er bij de vrouw vaker geen beletsel is om zwanger te worden.
IVF/ICSI behandeling succeskans
Van de patiënten die in 2020 begonnen aan een IVF of ICSI behandeling, kreeg ongeveer 87% een punctie en 77% een terugplaatsing. Ongeveer 32% van de patiënten werd zwanger (positieve zwangerschapstest) en 23% was doorgaand zwanger (minstens 10 weken na de punctie).
Als u een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat met ivf of ICSI, is de kans op een miskraam groter – bij een behandeling zijn de kansen ongeveer 15-30% om een miskraam te krijgen.
Ivf-traject is zwaar
Het gebruik van hormonen, de punctie, het terugplaatsen van het embryo en de tegenvallers als er geen zwangerschap ontstaat, kunnen zwaar zijn. Daarnaast zijn er ook gezondheidsrisico's voor zowel de vrouw als het kind.
Het verschil tussen IVF en ICSI is de manier waarop de bevruchting in het laboratorium gebeurt. Bij IVF brengt men één eicel samen met ongeveer 100.000 zaadcellen en wacht men op spontane bevruchting door één van de zaadcellen. Bij ICSI brengt een laboratoriummedewerker één enkele zaadcel in één eicel.
IUI, IVF en ICSI
Of kan er helemaal geen oorzaak worden gevonden voor het uitblijven van een zwangerschap? Dan kan IUI een oplossing zijn. Hierbij worden de beste zaadcellen, na bewerking in het laboratorium, in jouw baarmoederholte ingebracht.
De kans op een kind is na één IVF- of ICSI-poging ongeveer 20-25%. Na 3 pogingen is ongeveer de helft van de paren zwanger geworden.
De kans op een zwangerschap na ivf is onder meer afhankelijk van leeftijd en leefstijl van de vrouw en oorzaak en duur van de onvruchtbaarheid. Per tot stand gebrachte zwangerschap bedragen de kosten van een ivf/icsi behandeling gemiddeld € 10.250 (prijspeil 2004).
De behandeling duurt ongeveer twee maanden. Tussen twee IVF/ICSI-behandelingen zit een maand rust. Het is altijd mogelijk om een langere periode aan te houden. Een IVF/ICSI-behandeling vraagt veel van lichaam en geest.
Na drie IVF-behandelingen is de kans op de geboorte van een kind gemiddeld 40 tot 50 procent. Bij ongeveer de helft van alle paren die IVF-behandelingen ondergaan, leidt IVF niet tot een zwangerschap.
3 pogingen per zwangerschap
of ICSI. pogingen per zwangerschap vergoed. Een poging bestaat uit het: Rijpen van de eicellen met een hormoonbehandeling.
Dat kan te wijten zijn aan: afwijkingen in de zaadcellen, waardoor ze niet krachtig genoeg zijn om de cellaag rond de eicel af te breken. eicellen van matige kwaliteit, onrijpe eicellen, of eicellen die niet bevrucht kunnen worden.
Omdat je het aanprikken van de eicellen niet kunt verdoven, doet het pijn.
Het is mogelijk, indien je met een eerdere ICSI-behandeling zwanger bent geworden, een volgende kinderwens opnieuw via ICSI te proberen. Voor de volgende poging kan je opnieuw 3 keer een ICSI-behandeling ondergaan en deze (pogingen tot) behandelingen worden wederom maximaal 3 keer vergoed vanuit je zorgverzekering.
Wil je na je 6 terugbetaalde pogingen nog verder gaan met een IVF/ICSI-behandeling, dan is dat mogelijk na consultatie van je arts. Samen met jou zal hij nagaan of verder behandelen medisch zinvol is. Hou daarbij rekening het feit dat je in dat geval een voorschot van 3.200 euro zal moeten betalen.
Seks na een intra-uteriene inseminatie of na de terugplaatsing van een embryo kan geen kwaad. U mag ook werken, sporten, heffen en tillen. U mag eigenlijk alles – alleen vragen we u met het oog op een mogelijke zwangerschap voorzichtig te zijn met alcohol, roken, medicijnen en röntgenstralen.
Waar ligt de leeftijdsgrens voor IVF? Een IVF-behandeling met eigen eicellen is mogelijk tot 45 jaar en wordt vergoed tot en met 42 jaar (leeftijd van de vrouw). Slechts enkele klinieken behandelen tot 45 jaar, zie de Monitor Fertiliteitzorg.
Eén op de 30 baby's in Nederland een IVF-kind
In 2019 is het aantal 'verse' IVF/ICSI-behandelingen t.o.v. 2018 marginaal afgenomen tot 13.341, waarbij het aantal IVF-baby's met 5.522 (+6%) nog nooit zo hoog was. Hiermee was één op de 30 baby's in Nederland een IVF-kind.
Een te strenge baarmoeder legt de lat voor embryo's te hoog: zelfs de beste embryo's mogen zich niet innestelen. Een lakse baarmoeder laat embryo's toe die eigenlijk niet aan de eisen voldoen. Dat laatste kan resulteren in een miskraam of problemen later in de zwangerschap.
Dat blijkt uit onderzoek. Vrouwen die op natuurlijke wijze zwanger worden, hebben 51 procent kans op een jongen, vrouwen die IVF gebruiken 53 tot 56 procent. Stellen die gebruik maken van ICSI hebben weer een grotere kans op een meisje: 51 procent.
'Het is heel onprettig ja, maar het is echt te doen. Ik had niet met mijn angst gewerkt, en bij mij werden er twaalf blaasjes aangeprikt. Dus dan kun jij het zeker aan, met minder angst, en twee blaasjes die worden aangeprikt.
De vrouwelijke factor: de leeftijd van de vrouw
Leeftijd is de factor die de meeste invloed op de vruchtbaarheid heeft. Het probleem is dat een vrouw vanaf 35 jaar meer moeilijkheden heeft om op een natuurlijke manier zwanger te worden omdat zowel de eicelvoorraad als de kwaliteit van de eicellen verminderen.