Volwassenen en kinderen ≥ 12 jaar: neusspray: begindosering 100 microg (2 verstuivingen ) in ieder neusgat 1×/dag, bij voorkeur 's morgens. Zo nodig verhogen tot 2×/dag 100 microg (2 verstuivingen) in ieder neusgat, max. 200 microg (4 verstuivingen) in ieder neusgat per dag.
Fluticason werkt ontstekingsremmend, vermindert overgevoeligheidsreacties en voorkomt zwelling van het neusslijmvlies. Een neusverstuiving werkt ongeveer een dag. Het duurt echter één tot zeven dagen voor u merkt dat de verschijnselen minder worden.
U kunt fluticason niet gebruiken om een aanval van benauwdheid direct op te heffen. Als de oorzaak van de benauwdheid nog niet duidelijk is, kan de arts soms een proefbehandeling met fluticason starten. Als de klachten verminderen, is er veel kans dat er sprake is van astma, een overgevoeligheid of ontstekingen.
De fabrikanten van fluticason en mometason claimen een hogere effectiviteits/veiligheidsratio en deze stoffen zouden daarom bij intensieve of chronische toepassing de voorkeur moeten genieten. Voor wat betreft de twee genoemde bijwerkingen lijkt fluticason gunstiger te scoren dan de oudere klasse-III-preparaten.
Neussprays met corticosteroïden remmen bepaalde prikkels die allergische reacties van het neusslijmvlies veroorzaken. Hierdoor worden klachten als jeuk, niezen en verstopping van de neus tegengegaan.
Symptomen neuspoliepen
De belangrijkste klachten zijn neusverstopping, regelmatig optredend verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. In liggende houding verergeren meestal de klachten van neusverstopping. Soms zijn er klachten van hoofdpijn met een vol gevoel in het hoofd.
De neusspray en neusdruppels werken binnen 5 minuten. U merkt dat u beter door uw neus kunt ademen. De werking houdt ongeveer 12 uur aan. Gebruik altijd uw eigen flesje.
Het spoelen van de neusholten kan het meest effectief gebeuren met een ruime hoeveelheid “zout water”. Voor volwassenen 250 ml (grote beker) per keer. Uw arts zal aangeven hoe vaak per dag u dit moet doen. Meestal is dit 2-3 keer per dag.
Wel of geen neusspray gebruiken? Je kan een neusspray prima gebruiken bij een neusverkoudheid, maar gebruik een neusspray met de stof xylometazoline of oxymetazolinenooit langer dan zeven dagen achter elkaar en ook niet vaker dan één à twee keer per dag. Lees daarnaast altijd goed de gebruiksaanwijzing of bijsluiter.
oorzaak. De meest voorkomende vorm van rhinitis is een virale neusverkoudheid, die vaak gemiddeld een week aanhoudt en dan spontaan verdwijnt. De andere belangrijkste oorzaak van rhinitis is een allergie, in de volksmond vaak als hooikoorts aangeduid.
Neusspray met een ontstekingsremmer: bijvoorbeeld fluticason, budesonide, mometason. Ontstekingsremmers verminderen de overgevoeligheid van het slijmvlies, de zwelling van het slijmvlies en de vorming van slijm. Het medicijn werkt pas na een paar dagen. Gebruik de neusspray minstens 4 weken lang elke dag.
Anders bestaat de kans dat je medicijnen in gaat nemen tegen hooikoorts, terwijl je toch een andere allergische reactie hebt. Vooral als de medicijnen die je gebruikt tegen de hooikoorts niet werken, is het verstandig om een huisartsbezoek in te plannen.
Flixotide is een medicijn dat ontsteking en overgevoeligheid van de longen vermindert. De werkzame stof in Flixotide is fluticason. Het behoort tot de corticosteroïden. Dit zijn bijnierschorshormonen met een ontstekingsremmende werking.
Fluticasonfuroaat werkt langer dan fluticasonpropionaat dat in de andere combinatiepreparaten zit (SmPC, 2019). Fluticasonfuroaat/vilanterol is alleen beschikbaar als multidose poederinhalator (Ellipta®). Een goede inhalatietechniek is cruciaal voor de werking van de medicatie.
De onderste neusschelpen filteren, bevochtigen en verwarmen de geïnhaleerde lucht. Tijdens het liggen stroomt er meer bloed naar het hoofd en neemt de doorbloeding van de neusschelpen toe. De doorgang kan hierdoor geblokkeerd raken.
Als het niet lukt kun je een afspraak maken bij de huisarts, deze kan een andere neusspray voorschrijven, die niet schadelijk is voor je neus. Als dit ook niet werkt, kan hij of zij je doorverwijzen naar de KNO-arts.
Al tijdens een kijkonderzoek blijkt dat er poliepen in de dikke darm zitten dan worden deze direct verwijderd door middel van een poliepectomie. Bij een poliepectomie wordt door de endoscoop een instrument geschoven. Met dit instrument kan de arts de poliep verwijderen. Het verwijderen van een poliep is pijnloos.
Bijnierschorshormonen in een neusspray
Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, in een neusspray remmen de ontsteking van het neusslijmvlies. Hierdoor zal de irritatie van het neusslijmvlies afnemen, waardoor de groei van de poliepen wordt geremd en de klachten afnemen.
U kunt zelf niet heel veel doen tegen neuspoliepen. Er zijn enkele maatregelen die de klachten kunnen verminderen: Stomen kan de klachten verminderen. U kunt zout water in de neus sprayen of druppelen.
Door ontstekingen vernauwen de vertakkingen van de longen, dit kan leiden tot benauwdheid (moeite met ademen), hoesten en 'piepen' (piepende ademhaling). Omdat hooikoorts en allergisch astma deel uitmaken van dezelfde aandoening hebben veel mensen last van beide aandoeningen.
Door hooikoorts raken vooral de slijmvliezen van de ogen en de neus-, mond- en keelholte geïrriteerd. U kunt ook last hebben van algemene ziekteverschijnselen. De verschijnselen die het meest voorkomen zijn: jeukende neus.
Bij corona moet je denken aan keelpijn, hoesten, vermoeidheid, spierpijn, ademhalingsproblemen (in ernstige gevallen) en koorts. Vooral dat laatste is een belangrijk onderdeel, waar dat bij hooikoorts bijna niet voorkomt. Wel heb je een loopneus, niesbuien, kriebelhoest of branderige, jeukende ogen.