The New York Times baseert zich op de vaak geciteerde Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index, die het verbruik van het wereldwijde bitcoinnetwerk dagelijks opvolgt. Volgens hun schatting bedraagt dat op jaarbasis 131,47 terawattuur (tWh), wat dagelijks schommelt.
Zo stelt een onderzoek van Digiconomist dat het Bitcoin netwerk zo'n 204 Twh aan energie verbruikt. Dit zou een verbazingwekkende 0,81% van de totale energiebehoefte van de hele wereld zijn.
De Times stelt dat een enkele transactie op het Bitcoin netwerk 2.000 kWh stroom verbruikt. Dat is net zo veel als een gemiddeld Amerikaans huishouden in 73 dagen verbruikt.
Hoeveel energie verbruikt een NFT? Het minten van een NFT op het Ethereum platform verbruikt ongeveer 250 kWh, dit is gelijk aan wat een Nederlands huishouden gemiddeld verbruikt in 36 dagen.
Energieverbruik van Bitcoin
Ongeveer een derde van deze energie wordt verspild. Bitcoin verbruikt 0,15% van de energie, waarvan ongeveer 59,5% uit duurzame bronnen en wat grotendeels gestrande en overtollige energie is, volgens onderzoek van de BMC. Dit is energie waar geen vraag naar is en niemand anders nodig heeft.
In de code van de bitcoin blockchain staat dat er om de tien minuten een nieuw blok bij mag komen. Momenteel bestaat het bitcoin netwerk uit duizenden miners. Om te zorgen dat het minen tien minuten blijft duren, moet de moeilijkheidsgraad omhoog. Anders komen er te snel blokken vrij.
Het energieverbruik is bij bitcoin zo hoog omdat elke betaling door een heel netwerk aan computers gecontroleerd wordt. Decentraal, dus, waarbij iedereen kan meekijken. Dat kweekt een veilig gevoel bij gebruikers, een vertrouwen in de munt. Ook in traditionele valuta zoals de dollar of de euro hebben mensen vertrouwen.
Ethereum minen rendabel in 2022? Update 2022: Ethereum minen in 2022 is nog wel mogelijk, maar (naar verwachting) stapt de gehele Ethereum blockchain over naar Proof of Stake. Dit betekent dat Ethereum mining niet meer mogelijk is en je Ether alleen nog kan staken.
Het minen van bitcoin kost over het algemeen drie keer zoveel stroom als het minen van ethereum, dat meldt VICE in een rapportage over crypto mining in Nederland. Dat betekent dat zelfs voor de koerscrash en de enorme stijging van energieprijzen het minen van bitcoin al nauwelijks rendabel was.
Wat is de beloning? Miners worden beloond met 6,25 bitcoins. Dit aantal zal na de halvering in 2024 teruglopen naar 3,125 bitcoins. De beloning plus transactiekosten wordt betaald aan de miner die de puzzel als eerste heeft opgelost.
Duurzame crypto munt voor in de toekomst: Cardano ($ADA)
Cardano is de munt die beweert het meest milieuvriendelijk te zijn. Jaarlijks gebruikt het volledige ADA netwerk 7 gigawattuur aan stroom. Het stroomverbruik komt hiermee ongeveer neer op hetzelfde verbruik van 6 miljoen gezamenlijke huishoudens.
Voor dat proces van minen is veel rekenkracht van computers nodig. Maar daar staat ook wat tegenover: de miner die als eerste de juiste oplossing vindt, verdient 6,25 bitcoins. Momenteel is dat omgerekend zo'n 330.000 euro. In principe kan iedereen minen.
Is Bitcoin illegaal in België en Nederland? Het antwoord is neen. Het is wettig om cryptomunten zoals Bitcoin te bezitten en er zelfs mee te betalen. Ook het minen en verhandelen ervan is legaal.
Momenteel is die beloning 6.25 bitcoin. Om de 210.000 blocks wordt de beloning echter gehalveerd. In juli 2016 was de beloning nog 25 BTC per block. Het verifiëren van data en transacties kan door iedereen gedaan worden en gebeurd ook door computers verdeeld over de hele wereld.
Kortgezegd zijn miners degenen die de transacties op het netwerk controleren en toevoegen aan de blockchain. Ze verzamelen een bundeltje van transacties in een block of blok en zetten vervolgens hun computer aan het werk in de hoop dat deze als eerste de oplossing te vinden die nodig is voor de publicatie van het blok.
Crypto minen met een app
Er zijn verschillende applicaties te vinden voor je mobiele telefoon waarmee je jouw telefoon kunt inzetten als crypto miner. Zo is er bijvoorbeeld MinerGate Mobile Miner, waarmee je verschillende altcoins en ook bitcoin kunt minen.
Nieuwe app laat je crypto's minen via een laptop, maar verwacht geen al te grote winsten. Het cryptobedrijf Golem Network heeft een nieuwe app gelanceerd waarmee je crypto's kunt delven met behulp van een laptop. Al moet je wel een forste investering doen als je een laptop wilt die de app kan draaien.
Een vraag die veel geïnteresseerde mensen hebben luidt: “Is bitcoin mining legaal?”. Het antwoord daarop kunnen we kort houden: ja. In de hele Europese Unie is het legaal om aan de slag te gaan met het minen van cryptocurrency.
De computer waarmee je gaat minen heeft een specifieke hardware configuratie nodig om goed te kunnen minen. Je zou verwachten dat je een zeer krachtige processor nodig hebt, maar niets is minder waar, je kunt gewoon een instap processor gebruiken, de videokaarten doen namelijk het zware rekenwerk bij mining.
Dat zijn dan zogenoemde bitcoin mining farms. Dat verbruikt uiteraard heel wat energie omdat die computers de hele tijd eigenlijk niets anders doen dan complexe berekeningen uitvoeren.
Vaak wordt met elk nieuw blok een bedrag in de cryptovaluta in omloop gebracht door dit automatisch toe te kennen aan de vinder van het blok. Dit wordt wel het "delven" van nieuwe geldwaarde genoemd. Het zoeken van een geldig blok wordt mining genoemd.
Het energieverbruik van het bankensysteem is lastiger te berekenen doordat er geen data beschikbaar is. Echter hebben de datacenters, bank gebouwen en kantoren, pinautomaten en betaling netwerken geschat zo'n 238,92 TWh/yr nodig volgens Galaxy Digital.