U zult merken dat u snel moe bent. Het kan ook enkele maanden duren voor u zich weer net zo fit voelt als voor de operatie. Luister daarom altijd naar uw lichaam. Het is verstandig uw activiteiten aan te passen aan pijn en vermoeidheid.
Vaak zult u de eerste tijd na de ingreep last houden van pijn. U mag pijnstilling innemen volgens afspraak. Als u eenmaal thuis bent, is het voor uw herstel van belang dat u actief blijft, maar uzelf niet overbelast.
Eigen bijdrage aan herstel
Een darmoperatie is een grote operatie. Het herstel verloopt in het begin snel. Het kan echter drie tot zes maanden duren voordat u zich volledig hersteld voelt. U mag alles doen.
De meeste mensen hebben 4 tot 6 weken nodig om te herstellen van een darmoperatie. Uw kracht en conditie komen pas terug na ongeveer 10 tot 12 weken, afhankelijk van de grootte van de operatie en uw leeftijd.
− Naadlekkage: een lek op de plaats waar de darm, nadat het zieke stuk is verwijderd, weer aan elkaar is gemaakt. De inhoud van de darm lekt dan weg in de buik en kan voor ontstekingen zorgen. Symptomen van een naadlekkage zijn: bolle gespannen buik, misselijkheid en braken, koorts, buikpijn.
Fysieke inspanning: Zware inspannende arbeid (of zwaar sporten, zoals het doen van buikspieroefeningen) vermijden gedurende de eerste zes tot acht weken na ontslag uit het ziekenhuis. U zult merken dat u snel moe bent. Het kan ook enkele maanden duren voor u zich weer net zo fit voelt als voor de operatie.
Ook test na de operatie
Een DNA-test op de darmbacteriën in het vocht uit de wonddrain, kan voorspellen of naadlekkage al dan niet zal optreden. Deze test kan al drie dagen na de operatie gedaan worden. Op dit moment kunnen artsen naadlekkage pas zes tot acht dagen na de operatie vaststellen.
De eerste zes weken na de operatie mag u niet zwaar tillen (zware boodschappentassen, vuilniszakken). Licht huishoudelijk werk zoals koken, afwassen kunt u geleidelijk weer gaan doen. Stop als u merkt dat u moe wordt! De eerste drie weken mag u niet fietsen.
Het is na een darmoperatie belangrijk dat u vezelrijk eet, dit helpt om de ontlasting weer de normale vastheid aan te laten nemen. Vezelrijk voedsel bestaat uit groente, fruit, aardappelen, volkoren producten zoals bijv. muesli, zilvervliesrijst, pasta en volkorenkoekjes.
Uw ontlasting is de eerste dagen vaak dunner en anders van kleur. Daarnaast kan het een aantal weken duren voordat uw ontlasting weer een normaal patroon heeft. Door de darmoperatie kan uw ontlasting ook blijvend anders zijn dan voorheen. Dit is normaal na deze operatie.
De chirurg maakt in totaal 3 tot 6 kleine sneetjes. Hierdoor worden dunne buisjes ingebracht. Door deze buisjes worden de chirurgische instrumenten geleid. Eerst wordt het stuk darm of de hele dikke darm los gemaakt en vervolgens wordt er een snee gemaakt, waardoor de darm verwijderd kan worden.
De eerste weken zult u waarschijnlijk minder vaak ontlasting hebben. Dit komt door een verandering in uw leef- en eetpatroon. Verminderde eetlust, veel rusten en weinig beweging vertragen de stoelgang. Indien u langer dan vier dagen geen ontlasting hebt gehad, neem dan contact op met uw huisarts.
Voor deze ingreep moet u rekenen op zeven dagen opname. Na zes weken bent u meestal weer volledig hersteld van de operatie. Het kan tot een jaar duren voor u zich pas echt weer de oude voelt. Regel goede nazorg voor uzelf in de zes weken na de operatie.
U kunt ook pijn tussen uw schouderbladen hebben. Dit komt door het gas dat in uw buik was gebracht. Deze klachten gaan vanzelf over. Dit kan wel een aantal dagen tot weken duren.
Wij adviseren u om de eerste 48 uur (= 2 dagen) na de operatie 3x per dag 1 tablet te nemen. Daarna kunt u, als u nog pijn heeft, 1 tablet per keer innemen (maximaal 3 per dag). Gebruik een NSAID niet langer dan 5 dagen. Overleg daarna met uw arts.
Hoe lang zo'n operatie duurt zal afhangen van de omstandigheden, maar meestal duurt dit langer dan 2 uur. Nadat het aangedane darmdeel is verwijderd, zal men altijd proberen de resterende darm-delen weer met elkaar te verbinden.
Het totale spijsverteringskanaal (slokdarm, maag, lever, alvleesklier, de darmen en anus) heeft een lengte van ongeveer 9 meter.
Na een operatie is de behoefte aan eiwitten én calorieën daarom verhoogd. Het lichaam heeft eiwitten nodig om wonden te herstellen en om spieren weer op te bouwen. Eet ook voor het slapengaan een eiwitrijke snack, want zelfs 's nachts gaat de spieropbouw door.
Door de ingreep zult u minder en anders moeten gaan eten. U heeft minder honger en kunt minder eten, waardoor u gewicht verliest. Om ervoor te zorgen dat u op het juiste gewicht blijft, zult u uw levensstijl moeten aanpassen. Daarom combineren wij een operatie met een programma voor leefstijlverandering.
Bedenk dat niet alleen tillen, maar ook duwen en trekken zorgen voor een belasting op de rug. Bukken mag u de eerste zes weken niet doen. Als u dus iets van de grond af wilt rapen gebruikt u dan een grijper of zak dan door de knieën. Zorg ervoor dat de tijd die u opzit geleidelijk aan opbouwt.
Veel patiënten voelen zich nog dagen en soms zelfs maanden na een grote ingreep moe. Als uw lichaam een grote wond heeft zorgen uw hersenen er voor dat u het wat rustiger aan gaat doen. Zo herstelt u sneller.
Het is normaal dat de wond nog enige tijd gevoelig of pijnlijk blijft. Sporten wordt afgeraden zeker totdat de wond volledig genezen is. Meestal duurt dit 2 - 3 weken. Bij grote ingrepen kan het verstandig zijn hier langer mee te wachten, bespreek dit met uw behandelend arts.
Naadlekkage kan ontstaan indien de darmuiteinden weer aan elkaar worden genaaid of geniet. Een darmnaad heeft gemiddeld 3 dagen nodig om te herstellen. Deze naad kan gaan lekken, waardoor er darmbacteriën en prikkelende sappen vrij in de buikholte terechtkomen. Meestal moet er meteen een heroperatie plaatsvinden.
Het Lekkende Darm Syndroom (Leaky Gut) is een aandoening waarbij de darmwand is beschadigd en meer stoffen doorlaat dan gewenst. Bij een Leaky Gut kunnen schadelijke stoffen door de darmwand heen zich via de bloedbaan in het lichaam verspreiden.
Het kan zijn dat de darmen na de operatie niet goed op gang komen. Hierdoor kunt u misselijk zijn, braken of moeite hebben met de ontlasting. Als dit lang duurt en u veel moet braken, kan het zijn dat u een maagsonde krijgt.