Het gemiddelde huishouden kiest vaak voor een hoogte van 9 tot 12 centimeter. Hierbij is de hoogte van het plafond en de grootte van uw woonkamer heel bepalend. 'Hoe hoger het plafond, hoe hoger de plinten' is een veelgehoorde uitspraak. Vaak komt uw vloer ook beter tot z'n recht bij het toepassen van een hoge plint.
Meet voordat je een bestelling plaatst alle muren waar plinten komen en vermenigvuldig dit aantal meter met 1.10 (10%). Je weet dan hoeveel meter plint je nodig hebt voor je project. Wanneer je dit aantal deelt door de lengte van de plint die je wilt bestellen, weet je hoeveel plinten je dient te bestellen.
Gladde Plint MDF – 18 mm (1,8 cm) Kraalplint MDF – 18 mm (1,8 cm) Luxeplint MDF – 18 mm (1,8 cm) Monumentenplint MDF – 18 mm (1,8 cm)
je hebt keuze uit plakplinten, muurplinten of overzetplinten. In deze tekst zul je de voordelen en functies van elke soort plint lezen. Ook vind je hieronder hoe laminaat plinten leggen moet. Hieronder vind je alles qua plinten voor laminaat.
Naast de plinten in de houtsoort passende bij de houten vloer, kunt u ook kiezen voor plinten van MDF. Aangezien deze plinten Wit zijn, zullen zij (bij Witte muren) opgaan in de kleur van de muur. Of juist kunnen zorgen voor een contrast met de muur.
Waar vroeger veelal werd gekozen voor de combinatie: eikenhouten vloer met een eikenhouten plint, is het tegenwoordig heel trendy om de plint in dezelfde kleur als de muur te schilderen.
Een vloer heeft in principe een plint nodig als deze zwevend en vrij van de wand wordt gelegd, met name om rekening te houden met de werking van de vloer. Bij bijvoorbeeld laminaat, parket, klik PVC of marmoleum is de zwevende plaatsing van toepassing, waarbij kieren tussen de vloer en de wand zichtbaar zijn.
Kleur plinten
Naast de hoogte en de vorm is ook de kleur van de plint belangrijk. Een mooie witte plint tegen een grijze muur is een eyecatcher, terwijl een crèmekleurige plint tegen een lichtgrijze muur zelfs wat viezig aandoet.
In de bouwstijl van de jaren '30 zijn de hoge plinten populair. Dat komt door de stijlvolle en karakteristieke uitstraling die ze geven. Een hoge plint is vooral mooi bij klassieke vloeren in grote ruimtes, paneeldeuren en hoge plafonds. Vaak komen ze voor in de kleur wit en kunnen wel 20 centimeter hoog zijn.
Zwarte plinten geven een moderne, strakke en een bepaalde chique uitstraling en laten zich uitstekend combineren met zowel lichte als donkeren muren. Naast de zwarte plinten wordt er ook vaak voor zwarte architraven, vensterbanken en raamkozijnen gekozen.
De aanbevolen methode om de plinten vast te zetten gaat als volgt: plak de plint op de muur en trek hem meteen weer los. Laat de plint 5 minuten liggen om de lijm te laten drogen en duw hem dan stevig op zijn plaats, of klop hem vast met een hamer. Gebruik hierbij een stukje afvalhout om de plint niet te beschadigen.
Bij een tegelvloer heb je de keuze uit houten plinten, maar ook tegelplinten worden veel toegepast. Deze tegelplinten worden veelal van dezelfde tegels gezaagd als die op de vloer liggen. Er wordt een afgeronde bovenkant aan gemaakt en zo heb je een uniforme uitstraling op je vloer.
Wanneer moet je plinten plaatsen? Hoge plinten kun je gelijk plaatsen nadat je laminaat hebt gelegd. Voor lage plinten, die op de laminaatvloer zelf bevestigd worden, raden we aan een week te wachten.
Plinten leggen is een vrij gemakkelijke klus, al kan het wel veel tijd kosten. Je wilt het natuurlijk graag netjes doen, zodat je een mooi resultaat krijgt. Daarbij is het wel belangrijk dat het laminaat goed is gelegd. Is dit niet goed gegaan, dan is het leggen van de plinten vaak moeilijker.
Een hoge plint
De gemiddelde hoogte van een plint is zo'n 9 à 12 centimeter. Hoge plinten zijn echter weer helemaal terug van weggeweest! Deze kunnen wel 20 centimeter hoog zijn en geven een ruimte een chique uitstraling.
Goedkope plinten kopen doe je bij Kwantum!
Wanneer je een nieuwe vloer koopt dan mogen bijpassende plinten zeker niet ontbreken bij de afwerking van je vloer.
Een plakplint wordt tegen de muur geplaats en op het laminaat geplakt. Een muurplint is beter dan een plakplint omdat de vloer helemaal vrij kan bewegen onder de plint die tegen de muur is bevestigd.
Om je betonvloer zo strak mogelijk over te laten lopen in je muur kan je ervoor kiezen ingewerkte plinten te plaatsen. Door een uitsparing in het plakwerk te voorzien krijg je zo geen opstaande rand meer van de plint. Deze opening kan ook gevuld worden met houten plinten of kunststof plinten.
Het gemiddelde huishouden kiest vaak voor een hoogte van 9 tot 12 centimeter. Hierbij is de hoogte van het plafond en de grootte van uw woonkamer heel bepalend. 'Hoe hoger het plafond, hoe hoger de plinten' is een veelgehoorde uitspraak. Vaak komt uw vloer ook beter tot z'n recht bij het toepassen van een hoge plint.
Wil je houten plinten verven? Het is belangrijk om daarvoor gebruik te maken van geschikte verf. Dat is niet de muurverf waarmee je de muur schildert, omdat de plinten waarschijnlijk gemaakt zijn van hout.
Overzetplinten worden ook wel renovatieplinten genoemd, omdat ze veel ingezet worden bij verbouw of renovatie. Overzetplinten of holle plinten zijn de ideale oplossing wanneer je oude plinten moeilijk kunt verwijderen, in verband met het beschadigen van je wand of vloer.
PVC vloeren zijn ook zeer geschikt voor vochtige ruimtes omdat er geen hout in zit verwerkt zoals in laminaat of parket. Daarnaast kunnen PVC vloeren strak tegen de muur of plint worden gemonteerd.
Bij tapijt en vinyl is het beter om de plinten eerst te zetten. De stoffeerder kan dan het tapijt of vinyl daar tegen aan snijden.
Wanneer je laminaat zonder plinten legt, oogt de vloer onaf. Het wordt daarom afgeraden laminaat zonder plinten te leggen. Kies voor plakplinten of hoge plinten en maak je ruimte één mooi geheel.