Alcohol wordt meestal gebruikt om positieve redenen; voor de gezelligheid, omdat het lekker is en om te ontspannen. Er kunnen negatieve redenen zijn om te drinken, bijvoorbeeld om zorgen, stress of problemen te vergeten. Het drinken om negatieve redenen leidt sneller tot problematisch gebruik of een verslaving.
Als je teveel drinkt kun je ontwenningsverschijnselen ontwikkelen, zoals zweten, misselijkheid, een slechte nachtrust en een gespannen gevoel. Op korte termijn kan alcohol leiden tot een kater, alcoholvergiftiging, een slechte adem en geheugenstoornissen.
Dat is een lichte vorm van geestelijke afhankelijkheid. Veel mensen weten van zichzelf dat ze geen rem hebben als ze beginnen met drinken. Hierdoor drinken ze niet dagelijks, maar als ze dan wel drinken, drinken ze altijd te veel.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Regelmatig te veel alcohol drinken kan tot allerlei klachten leiden, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten, diarree, hartkloppingen, trillen, onrust, prikkelbaarheid, somberheid of vergeetachtigheid. Alcohol heeft een negatief effect op het probleemoplossend vermogen en kan psychische klachten versterken.
Met een duidelijk plan en steun van uw omgeving lukt het u beter om te stoppen met alcohol. Uw huisarts of de praktijkondersteuner kunnen u daarbij helpen. U kunt ook op internet een zelfhulpprogramma volgen om te stoppen met alcohol drinken. Soms kan uw huisarts u verwijzen naar een arts voor verslavingszorg.
Alcohol werkt ook als vasodilatator, wat betekent dat het de bloedvaten in gezicht en lichaam verwijdt. Overmatige alcoholconsumptie zorgt ervoor dat de bloedvaten steeds wijder worden. Na verloop van tijd resulterend in verlies van huidskleur en blijvende roodheid van het gezicht.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de werking van de hersenen een rol speelt bij het ontstaan van alcoholafhankelijkheid. Het brein went aan de stof alcohol waardoor er een sterke hunkering (zucht) ontstaat als alcohol niet meer wordt gedronken. Zo kan afhankelijkheid ontstaan.
Een probleemdrinker is iemand die veel drinkt en allerlei problemen heeft die met het drinken te maken hebben. Dit kunnen gezondheidsklachten of problemen met relaties of werk zijn. Verder kunnen er problemen ontstaan door verkeersongelukken of door geweld en agressie. Ook kunnen er verslavingsproblemen optreden.
Alcoholisme is een ziekte
Alcoholisme kan gedefinieerd worden als een ziekte met een dwangmatig verlangen naar alcohol, verlies van controle en een verminderd oordeelsvermogen. Als gevolg van zwaar en continu drinken ontstaan er na verloop van tijd psychologische, lichamelijke en neurologische veranderingen.
Meer dan drie glazen alcohol per dag verhoogt de kans op kanker van mond en keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm. De kans op deze vormen van kanker is nog eens extra groot bij wie zowel drinkt als rookt.
Zoals eerder werd verteld kan een gezonde lever twee tot drie glazen alcohol per dag verwerken zonder schade op te lopen. Dit ligt duidelijk anders bij patiënten die al om een andere reden leverschade hebben. In dat geval kan reeds een kleine hoeveelheid alcohol de toestand van de lever verslechteren.
Bepaal voor jezelf het maximale aantal glazen alcohol dat je per dag en per week mag drinken. Bepaal aan het begin van elke week welke dagen je die week niet drinkt. Beslis voordat je ergens heengaat hoeveel glazen alcohol je maximaal gaat drinken. Zoek afleiding op de momenten dat je trek krijgt.
Daarom is het belangrijk om bij alcoholisme de symptomen in een vroeg stadium te kunnen herkennen. Je kunt spreken van een alcoholverslaving als iemand: Geen regie of controle meer heeft over alcoholgebruik. De consequenties van het alcoholgebruik zorgen dat iemand niet meer normaal kan functioneren.
Mensen die geregeld veel drinken, eten daarbij doorgaans slecht. Ze krijgen hierdoor weinig voedingsstoffen binnen. De voedingswaarde van alcoholhoudende dranken is namelijk te verwaarlozen. De calorieën die in alcohol zitten, noemen ze ook wel 'lege calorieën'.
Ongeveer 75% van de mensen met hersenschade herstelt in een bepaalde mate als ze de juiste behandeling krijgen. Naar schatting herstelt 25% uiteindelijk helemaal, 25% gedeeltelijk en nog eens 25% enigszins (Cox et al., 2004). 25% van de mensen met alcoholgerelateerde hersenschade herstelt - ondanks behandeling - niet.
Daarnaast laat onderzoek zien dat overtollige energie door het lichaam voornamelijk wordt opgeslagen als vet rond de buik3. Er zijn aanwijzingen dat alcohol (vooral bij overmatige consumptie) een risicofactor is voor het opslaan van buikvet, vooral bij mannen.
De kans op bepaalde soorten kanker neemt af. Het zorgt voor minder angstklachten. U heeft minder kans op depressie. Uw geheugen verbetert.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.
Na 1 week. Nu begin je als matige drinker enkele voordelen op te merken van stoppen met drinken. Je gaat weer beter (en dieper) slapen. Alcohol lijkt vaak wel te helpen om in slaap te vallen, maar verstoort eigenlijk de slaap, waardoor je een 'vals slaapgevoel' krijgt en uitgeput wakker wordt.
Je hebt geen katers meer
Als je stopt met drinken heb je geen katers meer. Je staat niet op met hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid na een avond drinken. Je bent vrolijker en voelt je fitter. En dan werk, studeer en sport je ook een stuk makkelijker en met meer plezier!
Door de alcohol droogt je huid uit, ook je hoofdhuid. Daardoor maak je minder oliën aan en lever je in op zink. Dat zorgt ervoor dat je haar minder elastisch (lees: sneller afbreekt) en minder glanzend is. Alsof dat nog niet genoeg is, speelt ook suiker een rol in je haartoestand.
'Binnen 2 à 3 weken beginnen de leverwaarden te dalen, en binnen zes weken zijn ze weer terug bij waar ze moeten zijn. Maar als je weer begint, dan doe je dat effect teniet. Vaak komt het zelfs versneld terug.
We spreken over problematisch alcoholgebruik als mensen vaak veel alcohol drinken en/of regelmatig 'binge drinken'. Problematisch alcoholgebruik kan veel ziekten veroorzaken, zoals kanker en hart- en vaatziekten. Ook kan alcoholgebruik maatschappelijke en sociale gevolgen hebben.