Net voordat de kat krols wordt, is ze bijzonder aanhankelijk en knuffelig en vaak rolt ze ook over de grond. Katten verliezen hun eetlust en gaan amper naar de voerbak. Bij het echte begin van de krolsheid wordt dit gedrag heftiger: de kat duwt haar achterste omhoog en krijst naar potentiële partners.
Laat haar niet naar buiten en sluit alle ramen en deuren, waaronder kattenluikjes. Om haar rustig te houden (en te voorkomen dat ze zwanger wordt) moet je haar weghouden bij alle katers. Dit zal er ook voor zorgen dat ze veilig blijft--ze zou uit je huis kunnen proberen te ontsnappen als ze buiten een kater ziet lopen.
Tijdens de krolsheid kan er licht bloedverlies optreden bij je kat, maar het komt vaker voor dat een poes die 'ongesteld' is de bovenstaande tekenen van een krolse kat vertoont. Neem contact op met je dierenarts als je hevig bloedverlies opmerkt bij je poes of kater.
Krolsheid bij de kat
Het is vergelijkbaar met de menstruatie bij de mens en loopsheid bij de hond. De eerste krolsheid (cyclus) van uw kat treedt gemiddeld op tussen de 9 en 10 maanden leeftijd. Echter, de krolsheid van de kat is seizoensgebonden en afhankelijk van de daglichtlengte.
De krolsheid duurt gemiddeld 4-8 dagen. Wordt het dier tijdens de krolsheid niet gedekt, dan volgt de volgende krolsheid meestal na 3 weken (afhankelijk van ras en leefomgeving). Een kat heeft een geinduceerde ovulatie.
Poezen kunnen gesteriliseerd worden vanaf de leeftijd van 6 maanden. Tijdens de krolsheid zijn de eierstokken en baarmoeder extra doorbloed. Daarom wordt de sterilisatie bij voorkeur enkele weken na de krolsheid uitgevoerd. Heeft de poes een nestje gehad, dan kunnen ze al na 10 - 14 dagen weer krols worden.
Als je kat 's nachts miauwt zit er meestal een mentale oorzaak achter. Vaak lokken verveling, te weinig uitdaging of eenzaamheid dit gedrag uit. Maar ook lichamelijke klachten kunnen leiden tot nachtelijk gemiauw. Als je kat zich plots anders gedraagt, moet je naar de dierenarts om haar te laten onderzoeken.
Dit kan een paar dagen duren, maar kan ook een hele week aanhouden. Aangezien deze krolsheid vaak niet 'beantwoord' wordt, is dit niet alleen voor jou, maar vooral voor de kat niet erg prettig.
Een poes is al geslachtsrijp vanaf vijf tot zes maanden. Dit betekent dat poezen op deze leeftijd voor het eerst krols kunnen worden. Het kan zijn dat uw poes later vruchtbaar wordt. Vanaf negen maanden zijn de meeste poezen vruchtbaar.
Je kunt niet veel doen tegen krolsheid, behalve wachten en aandacht aan je kat besteden. Haar paringsdrang is soms zo groot, dat ze gefrustreerd kan raken zolang dit niet gebeurt. Heeft je kat hier veel last van, dan is steriliseren de beste mogelijkheid om haar van dit gedrag af te helpen.
Geef haar extra aandacht. Maak haar moe door regelmatig met haar te spelen. Daardoor heeft ze wellicht minder energie, zal ze rustig worden en gaan slapen in plaats van te kronkelen en te janken. Sommige poezen houden van extra aandacht of zelfs een massage wanneer ze krols zijn.
Gedurende de krolse periode is uw kat aanhankelijker en wrijft ze meer aan tegen meubels, muren en haar favoriete mensen. Ze zal waarschijnlijk het meest met haar achterwerk wrijven en zal regelmatig een paringshouding aannemen, d.w.z. met haar achterlijf en staart omhoog.
Zeker wanneer de kat plotseling veel meer miauwt dan dat hij normaal doet, is de kans groot dat de kat ergens last van heeft, pijn heeft of ziek is en dat op deze manier duidelijk probeert te maken. Het is verstandig om dan even naar de dierenarts te gaan, zodat een medische oorzaak uitgesloten of behandeld kan worden.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
Je kunt je bank, en andere plekken waar je kat graag krabt, beschermen door er wat voor te hangen. Hang bijvoorbeeld een doek over de bank waar de kat niet onder kan kruipen. Hoe gladder de stof is, hoe minder snel je kat daar gaat krabben. Je kunt de plek ook afplakken met dubbelzijdig plakband.
De eerste paar dagen na de sterilisatie geeft u uw kat pijnstillers om de pijn te onderdrukken. Blijf ook de wond goed in de gaten houden. Tijdens de operatie hechten we de wond onderhuids. De hechtingen lossen dan ook vanzelf op en hoeven niet in de praktijk verwijderd te worden.
Onrustig gedrag wordt meestal veroorzaakt door de narcose en verdwijnt met tijd dus ook weer. Hals en kop moeten gestrekt liggen, zodat de kat vrij kan ademen. Katten die nog niet helemaal zijn bijgekomen hebben de neiging om weg te kruipen of ergens op te klimmen.
Doorgaans laat een poes zich enkel dekken tijdens de krolsheid. Soms worden zij. simpelweg gezegd, verkracht wanneer zij niet krols zijn. Het kan gebeuren dat ze hiervan alsnog zwanger worden.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Op een aangenaam warm plekje slaapt een kat het best. Vooral in de koudste tijd van het jaar zoeken katten het liefst een plekje op bij de verwarming, kachel of openhaard. Hang een mandje aan de verwarming of maak een plekje vrij op de vensterbank.
Het is namelijk een beschermingsmechanisme! Het extra flapje huid onderaan de buik van je kat zorgt er dus voor dat je kat beschermt is tegen een aanval van andere katten. Katten hebben namelijk hele kwetsbare interne organen en die worden op deze manier beschermd. Het hangbuikje noemen ze ook wel primordial pouch.
De wond en hechtingen: De hechtingen lossen vanzelf op en dit duurt ongeveer een maand. De wond wordt onderhuids gehecht zodat zo min mogelijk hechtmateriaal aan de buitenkant zichtbaar is. Hierdoor geneest de wond mooier en heeft uw dier minder de neiging de hechtingen eruit te likken.
Na sterilisatie wordt de poes niet meer krols en is meestal iets rustiger en aanhankelijker. Is het niet beter om eerst een nest te hebben? Neen. Er zijn helemaal geen voordelen voor de poes om eerst een nestje te hebben.