Qua hygiëne is er geen verschil tussen maandverband en tampons. Je kunt zelf kiezen. Beide bestaan in verschillende maten. Verbanden en tampons worden ook per stuk verpakt, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen.
Maandverband is het meest gebruikte product voor het opvangen van menstruatiebloed. Het maandverband bestaat uit vocht-absorberend materiaal, met daarin een plastic laagje verwerkt.
Gemiddeld gezien vangt een cup 3 tot 5 keer meer op dan een tampon. Je kunt een menstruatiecup daarom tot wel 12 uur lang dragen, afhankelijk van je vloed. Hierna verwijder je de cup weer. Je giet de inhoud simpelweg leeg in het toilet en spoelt de cup schoon met water.
Hoe vaak moet ik maandverband vervangen? Verwissel het maandverband om de 4 tot 6 uur, behalve 's nachts. Bij hevig bloedverlies moet je het zelfs vaker verversen. Zo voorkom je lekken.
Ook poepen met een tampon is geen probleem. Het is extra belangrijk dat er geen poep op het touwtje van je tampon komt. Dit kan namelijk een vaginale infectie veroorzaken. Zorg er dus voor dat je ontlasting het touwtje niet bevuilt of verwissel je tampon voor de zekerheid na je nummer twee.
Kan een tampon te diep worden ingebracht? Nee. Er zijn twee redenen om je hier geen zorgen over te maken. Ten eerste omdat het koordje van de tampon door de lengte zelfs na het inbrengen duidelijk zichbaar zal zijn en het mogelijk maakt om de tampon op elk moment te verplaatsen of te verwijderen.
Het is veilig om 's nachts een tampon te gebruiken, maar draag hem niet langer dan acht uur. Dus doe een nieuwe in voordat je naar bed gaat en zet je wekker om hem er acht uur later weer uit te halen. Als je graag uitslaapt of vaak de tijd vergeet, dat kun je 's nachts beter maandverband gebruiken.
Ben je vergeten tampons of maandverband in te pakken? Geen stress! Je kunt alsnog zwemmen zonder menstruatiebescherming. De druk van het water om je heen voorkomt namelijk dat menstruatiebloed uit je vagina komt.
Tijdens de eerste paar dagen is het bloedverlies zwaarder en moet je de tampon mogelijk elke drie tot zes uur vervangen, en op minder zware dagen of naar het einde van je menstruatie toe kan een kleinere tampon gewoonlijk zes tot acht uur worden gedragen.
Tamponziekte. Dat chemicaliën in tampons of maandverband schadelijk zijn, is dus nooit wetenschappelijk bewezen. Wel kan je het toxischeshocksyndroom (TSS) oplopen, door het te lang dragen van een tampon.
Het maandverband bestaat namelijk volledig uit plantaardige vezels, die afbreken van zodra er vocht aan de onderkant van het verband komt. Dat betekent dat je je dus geen zorgen hoeft te maken wanneer je het maandverband in hebt, want dan komt er alleen vocht langs de bovenkant.
Vrouwen gebruiken tampons tijdens de menstruatie. Gemiddeld gebruikt een vrouw 9000 tampons in haar leven.
Welk maandverband je kiest, hangt af van hoeveel bloed je verliest en de maat van je ondergoed. Als je maat S of M hebt is bij een lichte tot gemiddelde menstruatie Normal maandverband vaak voldoende. Als je maat L hebt is het vaak prettig om de Long variant te gebruiken. Deze past beter in je ondergoed.
Welke jij nodig hebt, hangt af van je hoeveelheid bloedverlies. Mini is voor licht bloedverlies en super voor zwaar bloedverlies. Gebruik altijd de tampon met het laagste absorptieniveau dat jij nodig hebt voor jouw bloedverlies. Gebruik dus geen tampon die een hoger absorptieniveau heeft dan jij nodig hebt.
Beppy tampons zonder touwtje zijn hygiënisch, discreet en comfortabel, zodat je gewoon kunt gaan zwemmen als je ongesteld bent.
Doet tampon inbrengen pijn? Het inbrengen van een tampon hoort geen pijn te doen. Als dit wel het geval is kan het zijn dat je een te grote tampon hebt gekozen, je niet genoeg ontspannen bent of dat je niet genoeg menstruatiebloed in je vagina hebt.
Juist als je ongesteld bent is het lekker om een warme douche te nemen om je schoon te voelen en te ontspannen. Je kunt tijdens het douchen ook gewoon je haar wassen. Dit fabeltje stamt uit vroege tijden, maar berust niet op waarheid en er is dan ook geen enkele reden waarom je je haar niet mag wassen.
Er is ook enkele natuurlijke manieren die je kunt proberen die je menstruatie kunnen verminderen. Dit is bijvoorbeeld regelmatig sporten, waardoor de baarmoederspieren zich ontspannen en het bloedverlies minder wordt. Daarnaast zweren veel vrouwen bij kruidenthee met valeriaan, kamille.
Als je ongesteld bent, is het normaal als je 7 tot 8 redelijk volle maandverbanden of tampons per dag hebt.
'Mini' wordt gebruikt bij licht bloedverlies (opvangvermogen 6-8 ml) aan het begin of einde van de menstruatie; 'normaal' bij gemiddeld bloedverlies (opvangvermogen 8-10 ml), 'super' voor zwaar, onregelmatig bloedverlies en voor het geval het onmogelijk is om tampons regelmatig te wisselen (opvangvermogen 10-12 ml) en ...
"Hoe langer je een tampon draagt, hoe meer bloed het opneemt en hoe meer bacteriën erin kunnen groeien. Vanaf zes uur dragen neemt het risico op TSS toe." Als je langer dan acht uur gaat slapen, zet dan een wekker of kies voor maandverband.
Tampon kwijt
Je kunt bij de tampon komen door in hurkhouding te gaan zitten en je duim en vinger te gebruiken om hem in je vagina te vinden en dan te verwijderen. Mocht dit lastig gaan dan kun je ook glijmiddel gebruiken, zodat je er beter in komt met je vingers. Het kan soms helpen om een klein beetje te persen.
De tampon is correct in het midden van de vagina geplaatst, waar je hem niet meer voelt. Als u hem nog voelt, zit hij niet goed en moet het iets dieper worden ingebracht. Het koordje blijft zichtbaar, ook nadat de tampon is ingebracht. Was je handen weer.
Squatten! Ga even op je hurken in een squathouding en pers zachtjes. De tampon is dan gemakkelijker te verwijderen.