Winterhard. De roos is winterhard, maar bescherm de roos in een pot tegen de vorst door de plant af te dekken met bijvoorbeeld stro, een jute zak of noppenfolie. Let wel op, dat de roos haar vocht kwijt kan.
Rozen moet je tegen vorst beschermen. En dan eigenlijk alleen de oculatieplek. Dit is de verdikking op de stam waar de roos geënt is op een wilde roos.
( afgelopen herfst- begin winter) In een zachte winter blijven veel soorten wintergroen, of half wintergroen., vooral de klimrozen. Gaat het alsnog hard vriezen, dan bevriest het blad. Daarom vallen rozen niet onder de wintergroene planten, maar zijn het vaak wel.
Door aantasting met roest kunnen jonge scheuten afsterven en kan de roos alle bladeren verliezen, waarna hij doodgaat. Roest op rozen bestrijden: Geef rozen een voeding met veel kalium en verwijder aangetaste bladeren. Snoei de roos en verwijder alle aangetaste scheuten.
Rozen houden van zon en ruimte.
Plant ze op een plek waar minimaal 5 tot 6 uur zon staat (of kies een soort die het ook in de halfschaduw doet) en waar niet eerder rozen hebben gestaan (rozenaaltjes!). Zet ze nooit dicht tegen een muur aan, daar is het te droog.
Rozen in kweekpotten kun je het hele jaar door planten, zelfs hartje zomer. Rozen met kale wortels kunnen van oktober tot en met april de grond in. Als een roos op de juiste plek staat, kan deze tientallen jaren oud worden.
Rozen staan graag in de volle zon. Hoe meer zon een roos krijgt, hoe rijker de roos zal bloeien. Daarnaast houden rozen van wind en vruchtbare grond. Door bij de aanplant nieuwe humusrijke grond te gebruiken, heeft de roos een gezonde start.
Alle rozen die geoculeerd zijn gaan op die manier goed de winter in. Stamrozen hebben de oculatie bovenaan de stam. Bescherm die plek in strenge winters tegen vorst. Bind een bosje stro of hooi (dierenwinkel) met raffia rond de oculatie en dek dit af met kerstgroen.
Rozen kweken
De keus is eenvoudig: van doorbloeiende rozen heb je het langst plezier, vaak tot ver in de herfst. Een kanjer onder de klimrozen is 'Compassion', maar trosroos 'Bonica' is ook een geweldenaar die de hele zomer doorbloeit.
Rozen hebben de eigenschap dat ze prima bestand zijn tegen warmte en droge grond, maar dan wel bij gemiddelde temperaturen met enige afwisseling met bewolking, koele wind en een bui regen. Voor veel planten is het nu afzien en afhankelijk van het soort zijn deze al verschrompeld of schijndood.
De beste planttijd voor rozen is begin november. Rozen planten in de herfst heeft het voordeel dat de naakte wortels snel zullen aanslaan in de nog lauwe grond, daardoor lopen de planten in het voorjaar vlotter uit.
Pas aangeplante rozen kunnen uitdrogen tijdens een droge, winderige herfst of winter. Je mag aannemen dat rozen bij extreem warm weer elke dag water nodig zullen hebben. In een warme periode zal je elke twee tot drie dagen moeten bewateren. En bij warm en droog weer zal je gemiddeld eenmaal per week water moeten geven.
Vroeg water geven geeft minder kans op schimmelziektes omdat de roos zo goed kan opdrogen. Op échte warme dagen geeft u tweemaal per dag een watergift. Rozen die u in een pot zet, hebben extra aandacht nodig. Rozen vormen lange wortels, zorg dus voor een voldoende diepe pot.
Zorg voor voldoende water in de vaas! Voldoende water is dat de vaas ongeveer 3/4 gevuld is met water. Belangrijk is dat er geen bladeren van de stelen in het water komt. Dit zorgt er namelijk voor dat bacteriën kunnen gaan groeien en het water vies wordt.
Afhankelijk van de bloeitijd van rozen, kan je drie groepen rozen onderscheiden: eenmalig bloeiende, twee keer bloeiende en doorbloeiende. Rozen uit de eerste groep bloeien gedurende een aantal weken zeer uitbundig. Dan zijn er rozen die na de eerste bloei een break nemen en als toegift een tweede keer knallen.
Normaal gezien bloeien rozen tijdens 2 periodes in de zomer: op de ontstane scheuten van de wintersnoei (juni-juli) en op de zogezegde augustusscheuten (bloei augustus) die onderaan diep in de struik ontstaan.
Rozen kunnen in principe overal geplant worden , echter alle rozen hebben ten minste 4 tot 5 uur zon nodig per dag.
In maart is het tijd om rozen te snoeien. Ook al lopen de eerste takken al uit, toch blijft maart de beste tijd om te snoeien. Snoei niet als het overdag nog vriest.
Na de bloei, in de zomer, verwijder je de uitgebloeide bloemen. Zo kan de plant nieuwe bloemen vormen. Rozen snoeien voor de winter is nodig om je plant “winterklaar” te maken. Kort de rozen in tot op kniehoogte, zo'n 50 cm van de grond.
Na de bloei van de rozen kun je alle uitgebloeide bloemen verwijderen en de plant eventueel wat korter snoeien als de plant bijvoorbeeld te groot wordt. Doe dit bij voorkeur voor de winter, nooit snoeien als het vriest.
Rozenstruiken hebben niet veel water nodig, maar de grond moet altijd vochtig zijn. Gebrek aan water maakt de rozen kwetsbaar voor ziekten zoals meeldauw. Een teveel aan water verstikt de wortels, dit kunt u herkennen doordat de blaadjes geel worden.
De sterkste rassen zijn de mooie stamroos Sneeuwwitje, die lichtroze bloemknoppen laat veranderen in prachtige witte rozen. Wil je meer kleur? Een andere sterke roos is de Red Leonardo davinci. Deze rode roos bloeit tot oktober, krijgt veel bloemen en ruikt ook nog eens heel lekker.