Er zitten gigantisch veel ingrediënten in.Het is erg bewerkt en bevat veel toevoegingen die je niet gebruikt als je zelf vers aan de slag zou gaan. Denk bijvoorbeeld aan zout, verzadigde vetten (slechte vetten), zoetstoffen, voedselverbeteraars en suiker.
Koken zonder pakjes en zakjes heeft dus als grootste voordeel dat alle ingrediënten precies door de kok zelf kunnen worden gecheckt op kwaliteit, afgemeten op de juiste hoeveelheid, en door het gezond verstand van de kok door een mini keuringsdienst van waarde gaan.
In veel pakjes en zakjes zit veel zout, suiker en bindmiddel. Deze ingrediënten zijn voor de producent goedkope smaakmakers en daarnaast blijven de producten veel langer houdbaar. Dit zijn ingrediënten die erg weinig goede voedingsstoffen leveren en veel energie.
Gezondheid
Soep zoals Knorr Soep drinkbouillon tuinkruiden is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Knorr Soep drinkbouillon tuinkruiden kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Voorgesneden groenten zoals roerbakgroenten zijn net zo gezond als groente die je zelf snijdt. Soms zelfs gezonder, omdat je zo een combinatie van verschillende groenten binnenkrijgt én de groenten heel snel zijn verwerkt en gesneden, waardoor er meer voedingstoffen behouden blijven.
Dit product kan de dagelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Groente is een belangrijk onderdeel van je dagelijkse voeding. Er zijn gezondere opties dan Knorr Wereldgerechten kip tandoori. Knorr Wereldgerechten kip tandoori is een prima keuze als dagelijks extraatje.
Maaltijdboxen. Een populaire optie voor mensen die geen tijd of zin hebben om te koken zijn maaltijdboxen. Dit zijn pakketten die je wekelijks of tweewekelijks thuisgestuurd krijgt met alle ingrediënten en recepten voor een aantal maaltijden. Het enige wat je zelf nog hoeft te doen is de maaltijden bereiden.
Er wordt stoom gevormd binnen de pan, die dankzij het deksel niet kan ontsnappen.Daardoor gaart het eten in de pan gelijkmatiger en sneller. Het eten in de pan droogt minder snel uit. Het verbrandt ook minder snel doordat doordat de stoom weer neerslaat in de pan.
Het is niet voor het eerst dat het gebruik van plastic tijdens het koken afgeraden wordt. Veel plastic kookgerei is gemaakt van synthetische chemicaliën om hoge temperaturen aan te kunnen en vetvrij te blijven.
De inname van voeding vergroot de blootstelling aan micro- en nanoplastics van onze darmen. Daar kunnen chemische stoffen uit vrij komen, zoals weekmakers en vlamvertragers, die ook uit verpakkingsmateriaal in ons voedsel kunnen komen.
Als je een stukje glas of een scherp stukje plastic of metaal binnenkrijgt, dan merk je dat meestal direct in je mond. Het kan gevaarlijk zijn. Scherpe stukjes kunnen je gebit, mond, keel of maagdarmkanaal beschadigen. Als je verder niets merkt, hoef je je geen zorgen te maken en poep je het vanzelf weer uit.
85° C; dus niet geschikt voor kokend water. Wanner we plastic bekers gebruiken zijn er ook een aantal soorten welke voor hete dranken geschikt zijn, maar ook max. 70° C. Plastic is tegenwoordig niet zo aan te raden.
Op onderzoek
De waterkoker is dus het efficiëntste apparaat, op de voet gevolgd door de inductie kookplaat. En als ik meeneem dat water in de waterkoker vaak dubbel gekookt wordt, is de zuinigste optie een fluitketel op het inductie kookplaat.
Je fornuis verbruikt 2 tot 3 keer zoveel energie wanneer je zonder deksel kookt! Wanneer je het deksel op de pan plaatst, kookt je water namelijk sneller. Zodra het water kookt, kan je het vuur zachter zetten. Doordat het water al op temperatuur is kun je rustig blijven doorkoken.
Dat komt doordat veel mensen graag even in hun pannen kijken, bijvoorbeeld om te controleren of het water al kookt, of om te kijken of de saus al is ingedikt. Vaak moet je hiervoor het deksel van de pan nemen, waardoor veel warmte vrij komt. Met een glazen deksel is dat niet meer nodig.
Frisse gerechten kunnen de eetlust stimuleren, zoals een beetje sap of een paar stukjes fruit. Ook een kopje bouillon een half uur voor de warme maaltijd kan de trek op gang brengen. Maar zorg dat je niet zo vol van de bouillon zit dat je er juist minder door eet.
Soepen, ovenschotels, pasta en rijstgerechten zijn hier vaak geschikt voor. Als je dit vaak doet heb je verschillende maaltijden op voorraad en kan je steeds iets lekkers opwarmen. Als je meerdere maaltijden hebt ingevroren kan je ook lekker afwisselen.
Wie twee keer per week kip eet, heeft een 4 procent grotere kans op hart- en vaatziekten, maar dat hangt mogelijk af van de bereidingswijze. Verder onderzoek is noodzakelijk. Er is geen verband tussen het eten van vis en de kans op hart- en vaatziekten of een voortijdige dood.
Bron van eiwitten, vitaminen en mineralen
Onbewerkte kip, zoals kipfilet, bevat veel gezonde eiwitten en vetten. Kipfilet bevat maar liefst 31 gram eiwitten per 100 gram kipfilet. Perfect dus voor na die zware sporttraining om je spieren te laten herstellen.
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund- en varkenvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Zodra het water afkoelt zouden de vluchtige gassen zich evenals de mineralen weer in het water vestigen. Als het water opnieuw gekookt wordt, zullen gevaarlijke componenten zich verzamelen in plaats van te ontsnappen uit het water. Hierdoor zou het water dan schadelijke stoffen bevatten…
The UK Tea and Infusions Association waarschuwt dat je de waterkoker beter niet nog een keer kan aanzetten met hetzelfde water, weet the Huffington Post. Wanneer je water voor de tweede keer kookt, gaat het water vies smaken en houd je smakeloze thee over.
Als je bijvoorbeeld 5 liter per dag gebruikt, is het verbruik van de Quooker ongeveer 0,605 kWh aan, terwijl een inefficiënt gebruik van een waterkoker zou neerkomen op ongeveer 0,6375 kWh.
Het gebruik van een plastic flesje
Er bestaat een kans dat die chemische stoffen in het water of drankje terechtkomen. Maar geen zorgen, dit zijn maar kleine hoeveelheden en dus niet schadelijk.