Onze Vader, die in de hemel zijt, uw naam worde geheiligd, uw rijk kome, uw wil geschiede, op aarde zoals in de hemel. Geef ons heden ons dagelijks brood en vergeef ons onze schuld, zoals ook wij aan anderen hun schuld vergeven, en leid ons niet in bekoring, maar verlos ons van het kwade.
De manier waarop Jezus zijn leerlingen leerde bidden, laat waarschijnlijk iets zien van zijn eigen gebed. Het gebed vertoont in woordgebruik sterke overeenkomsten met het joodse kaddisjgebed. Dat is een loflied op de God van Israël, waarin vertrouwen in de toekomst en de verlossing van de wereld wordt uitgesproken.
Het woord Onzevader staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie. In onderzoek van het Centrum voor Leesonderzoek uit 2013 was het woord alleen in de oude spelling 'onzevader' opgenomen.
Terwijl het joodse Achttiengebed redelijk omvangrijk is, bestaat de Nederlandse vertaling van het Onzevader slechts uit 53 woorden. De oorspronkelijke tekst was vermoedelijk nog korter.
Een goed voorbeeld van zo'n gebed is één van meest gehoorde gebeden: "Here zegen deze spijze, Amen" of iets wat er op lijkt. Het is de gewoonte van veel christenen om 'voor hun eten te bidden' ofwel 'een zegen te vragen over hun maaltijd', en om aan het einde van de maaltijd God te bedanken voor datzelfde eten.
Begin met uw gebed
Zoek voordat u begint een rustig plekje op waar u zich op uw gemak voelt. Een goede manier om te beginnen, is God bij zijn naam noemen. U kunt de volgende aanspreekvormen proberen: 'Lieve God', 'Lieve hemelse Vader', 'Onze Vader die in de hemel is', of eenvoudigweg 'God'.
Het gebed is in veel religies een verbaal of non-verbaal ritueel waarbij een gelovige zich wendt tot transcedente wezens (God, goden, verlichte wezens). Het doel van een gebed kan zijn om eerbied te tonen, een verzoek te doen, of om de eigen gedachten en emoties te uiten of richting te geven.
Zo is een A4'tje ongeveer 300 tot 400 woorden. Bestaat een gemiddelde roman niet uit 100 A4tjes, maar uit ongeveer 70.000 tot 90.000 woorden en bepalen tekstschrijvers en redacteuren ook vaak een tarief per woord.
In de christelijke eredienst wordt het Hebreeuwse woord amen gebruikt als instemming met wat gebeden en beleden wordt. Amen is een Hebreeuws bijvoeglijk naamwoord dat 'vast' en 'zeker' betekent. Het bestaat uit de medeklinkers Alef, Mem en Nun.
Oorspronkelijk was het Onzevader louter smeekgebed. De lofprijzing “Want van U is het koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid” werd pas in tweede instantie aan het Onzevader toegevoegd.
Wees gegroet, Maria, vol van genade, de Heer is met U; Gij zijt de gezegende onder de vrouwen, en gezegend is Jezus de Vrucht van Uw schoot. Heilige Maria, Moeder van God, bid voor ons zondaars, nu en in het uur van onze dood. Amen.
Bidt u dan zo: Onze Vader, Die in de hemelen zijt. We moeten allereerst onze relatie met God als onze Vader vaststellen; en opnieuw zien we dat God ons ziet in samenhang; Hij is niet alleen 'mijn' Vader, maar 'onze' Vader... Uw Naam worde geheiligd.
De Rozenkrans is een heel cruciaal gebed van katholieke christenen, gericht tot Maria om -via het bidden ervan- tot Jezus te komen. Het woord rozenkrans komt van het Latijnse 'Rosarium', een tuin waarin rozen de voornaamste plantsoort vormen.
In het gebed zoekt de gelovige contact met God, hierin bijgestaan door de Heilige Geest; belangrijke motieven voor gebed zijn onder meer: het loven van God, het zich inleven in Zijn blijde boodschap, het afsmeken van vergeving van de zonden en het vragen van Zijn weldaden voor in het aardse bestaan.
[17:78] De Engelen zijn de getuigen van het Fajr-gebed en heeft Allah swt ons opgedragen het Fajr-gebed en het middelste (Asr) gebed te onderhouden. En wie deze twee gebeden verricht en onderhoudt, hem staat het Paradijs te wachten.
Lieve Vader aan het eind van deze dag, kniel ik voor U neer.Om U te vragen: Wilt U voor ons zorgen, tot de nieuwe morgen.Amen.Heer het is nacht alle mensen slapen, maar ik werd wakker.
Halleluja betekent dus 'Loof de Heer' (eigenlijk 'Looft de Heer', maar in het Nederlands is de meervoudsvorm van de imperatief in onbruik geraakt). Er bestaan in het Hebreeuws twee werkwoorden voor 'loven': hallel en jadah.
Amen (Hebreeuws: אמן ('Amen); Oudgrieks: Ἀμήν (Amēn); Arabisch: آمين ('Āmīn)) is een woord dat teruggevonden wordt in de Thora, het Nieuwe Testament en de Ahadith.
Mana is een bovennatuurlijke kracht of substantie die in alle dingen zou zitten. Mana werd in sommige mythologische verhalen ook wel gezien als een stof die nodig is om magie uit te voeren. De verhalen rondom het bestaan van Mana zijn in verschillende culturen ontstaan.
U heeft een gemiddelde leessnelheid. De geschreven toespraak bevat 650 woorden. Uw toespraak zal dan 650/130 = 5 minuten duren.
Gemiddelde aantal woorden per minuut
Voor 10 minuten presenteren in een gemiddeld tempo heb je 1300 woorden nodig. Praat je langzamer of sneller dan gemiddeld? Een rustige spreker neemt lekker de tijd en produceert ongeveer 100 woorden per minuut.
Bij toespraken spreken we in Nederland* zo'n 130 woorden per minuut. Een snelle spreker haalt 160 woorden per minuut bij presentaties. Wil je helemaal op safe spelen kies dan voor de langzame snelheid van 100 woorden per minuut.
Het gebed wordt normaal gesproken staand uitgesproken. Als je ziek bent of niet lang kunt staan, mag het ook zittend of liggend. De gebedsrichting is de Ka'ba in Mekka (kibla).
Bidden om je eigen begeerten, je eigen hartstochten, te bevredigen, is verkeerd bidden. Dit soort gebeden zijn niet naar Gods wil. We moeten dan ook niet vreemd opkijken als we niet ontvangen wat we gebeden hebben! Wolk zes: niet naar Gods wil bidden.