Volgens de Nederlandse wet mag je jezelf verdedigen wanneer je wordt aangevallen door een belager. Wordt er gepast geweld gebruikt om de aanval te stoppen, dan valt dat onder zelfverdediging. Toch blijkt in de praktijk dat deze zelfverdedigingswet niet zo recht-toe-recht-aan is als het lijkt.
Zet je voeten zo dat ze diagonaal staan, zowel link-rechts als voor-achter. Zo sta je stevig en word je niet snel omgeduwd. Je maakt de meeste kans om een gevecht te winnen en weg te komen als je rechtop blijft staan. Zorg dat je hoe dan ook niet op de grond valt.
Wanneer je wordt aangevallen, beweeg dan opzij, uit de richting van het mes. Pak de pols van de hand van de aanvaller waar het mes in zit en stoot hem met je vrije hand in zijn gezicht. Sla vervolgens het mes uit de hand van de aanvaller. Neem afstand.
Defensief gedrag is kiezen voor discussie.
Elke opmerking lokt een stevige reactie uit. In de verdediging gaan, veroorzaakt strijd en discussie. Iedere partij voelt zich te kort gedaan en wil gelijk halen. Door je houding en reactie ga je er direct vanuit dat de ander het slecht met je voor heeft.
De onplezierige ervaringen die we hebben opgeslagen kunnen ons bewust of onbewust triggeren. Vaak hoeft iemand maar iets te zeggen of op een bepaalde manier te reageren en deze ervaringen worden getriggerd en hiermee ook jouw automatisch aangeleerde reactie hierop.
Aangifte doen van mishandeling
Mishandeling is een strafbaar feit. Hiervan kun je aangifte doen bij de politie. De aangifte is het beginpunt voor onderzoek van de politie naar de mishandeling.
Openlijke geweldpleging in de wet
Openlijke geweldpleging is strafbaar gesteld in de artikelen 141 Wetboek van strafrecht (Sr.). “Zij die openlijk in vereniging geweld plegen tegen personen of goederen, worden gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren en zes maanden of geldboete van de vierde categorie.
Doe dit in het midden van de borst of vlak onder zijn kraag of neklijn. De meest effectieve manier om iemand een kopstoot te verkopen, is door hem/haar in een zweepslagbeweging naar je toe te trekken. Om dit te doen duw je de belager weg en trek je hem/haar terug aan zijn shirt. Grijp de belager niet bij zijn nek.
Stoot met je kin of met de bovenkant van je hoofd. Probeer te richten op het deel van het gezicht van je tegenstander waar de ogen, neus en mond zitten. Leer iemand vast te grijpen. Met een succesvolle greep kun je het gevecht onder controle krijgen, zelfs als je aanvaller veel sterker of sneller is dan jij.
Of je een inbreker mag slaan hangt af van twee rechtsbeginselen: noodweer en noodweerexces. Noodweer wordt in het Wetboek van Strafrecht uitgelegd als het gebruiken van geweld voor 'de noodzakelijke verdediging van eigen of eens anders lijf, eerbaarheid of goed tegen ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding.
Nee, je mag geen pepperspray in huis hebben. Het bezit van pepperspray is strafbaar.
Smurf de belager met een flinke schuimlaag van blauwe kleurstof. De X-Marker Spray blauwe kleurstof trekt in de poriën en blijft enkele dagen goed zichtbaar. Het pennetje en ringetje zijn bedoeld als veiligheidspin te functioneren (zie de handleiding).
Heel wat kwetsende opmerkingen komen voort uit onwetendheid, angst voor het onbekende of uit gevoelens van onmacht of frustratie. Soms doen mensen andere mensen pijn omdat ze zelf pijn ervaren. En soms willen mensen je doelbewust pijn doen en kleineren.
“Wauw – die opmerking deed pijn.” – Je maakt duidelijk wat de ander aanricht. “Interessant dat je ervoor kiest om mij op deze manier te kwetsen.” – Je maakt de situatie objectief. “Wat doet jou zoveel pijn dat je voelt dat je mij pijn moet doen om je pijn dragelijk te maken?” – Je nodigt de ander uit tot kwetsbaarheid.
Je zou ook kunnen leren om: het te objectiveren en wat minder te betrekken op jou als persoon. wat meer afstand te houden van wat er gezegd wordt. meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.
Niet alleen het uiterlijk maar wie je van binnen bent is niet wat je wilt, er is sprake van een minderwaardigheidsgevoel. Dit gevoel komt niet zomaar uit de lucht vallen maar is het gevolg van onzekerheid over jezelf, wie je bent en wie je wilt zijn (lees: hoe je eruit wilt zien).
In elk geval is het niet aan jou om je man zo ver te krijgen dat hij zijn emoties toont of überhaupt voelt. Het is aan jou om je grenzen aan te geven. Het beste wat je kunt doen, is met hem om de tafel zitten en afspraken maken. Als jij genoeg hebt van zijn boosheid en dat zegt, moet hij inbinden en afstand nemen.
Waarom hebben mensen last van defensief gedrag? Defensief gedrag heeft veel te maken met het zelfvertrouwen dat mensen hebben. Als er een onbalans is tussen je onbewuste gevoel van zelfvertrouwen en je bewuste gevoel van zelfvertrouwen ga je je sneller defensief gedragen dan wanneer dit in lijn is met elkaar[1].
Verdedigend. Dat betekent dat men niet zelf aanvalt, maar zich verdedigt.