Er zijn wereldwijd ongeveer 7 miljoen actieve geocachers. In Nederland zijn er naar schatting rond de 70.000. Het spel is bedacht door de Amerikaan David Ulmer. In een discussie over nieuwe mogelijkheden van gps liet hij een bericht achter over een schat die hij op de coördinaten N 45 17.460 W122 2 4.800 had verstopt.
Geocaching in Nederland
Jaarlijks komen er ruim 10.000 nieuwe Nederlandse caches online en volgens gegevens van begin 2020 zijn er nu ruim 40.000 actieve Nederlandse caches, en internationaal meer dan 2.400.000. Verder zijn er in 2019 al 100.000 geocachers actief in Nederland. Wereldwijd zijn dat er meer dan 6.000.000.
Het Europese land met de meeste geocaches is Duitsland en dat maakt het een echt walhalla voor de geocachers. Duitsland heeft niet alleen de meeste geocaches in Europa, maar je kan er ook de populairste geocache ter wereld vinden. Sterker nog: 9 van de 10 populairste geocaches in de wereld liggen in Duitsland.
Helaas is op 21 oktober 2021 de populaire Berlijnse geocache Lego – einer ist zuviel geocache het archief in gegaan.
De naam Geocaching is op 30 mei 2000 bedacht door Matt Stum, lid van de “GPS Stash Hunt” mailing list.
Na 6 juni 2023 kost een nieuw Premium-lidmaatschap, gekocht in de Verenigde Staten, 39,99 USD per jaar of 6,99 USD per maand. Voor een Premium-lidmaatschap gekocht in een land in de Europese Unie, kost een nieuw Premium-lidmaatschap 39,99 EUR per jaar of 7,99 EUR per maand.
Wanneer je de cache heb gevonden teken je het logboek en stopt het terug in de cache. Je mag een item uit de cache halen als je wilt, maar zorg ervoor om iets van gelijke of hogere waarde achter te laten.
Geocaching is ontstaan op 3 mei 2000. Dave Ulmer verstopte toen de allereerste schat en postte de coördinaten in een online GPS groep. Later die maand kreeg dit spel de naam Geocaching dat je uitspreekt als Dzjio-kesjing.
Geocaching is ontstaan in de Verenigde Staten, maar ook in Europa is het heel populair. In België geocachen is ook mogelijk, je kan geen plek bedenken of er liggen caches verstopt. Er zijn op dit moment meer dan 44.000 geocaches verstopt in België.
Geocaching is ontstaan in het jaar 2000 toen de accuraatheid van de GPS-technologie plots vertienvoudigde. De Amerikaanse computer consultant Dave Ulmer wilde die accuraatheid van die systemen eens testen.
De meest gevonden geocache van Nederland die nog actief is, is Amsterdam Trad's – Chinatown (GC2YKHW) een cache uit 2011. Internationaal: Prague bridges 1 – Karluv most (GC189E5) is de meest gevonden cache wereldwijd met meer dan 40.000 logs.
De officiële Geocaching app is gratis maar heeft beperkingen voor niet premium leden. c:geo (Android), Geo bucket (iPhone) en Looking4Cache (iPhone) zijn goede gratis alternatieven.
Maak een account aan, dowload de app en locatie en het Geocachen kan beginnen. Alle plekken waar een kistje ligt verstopt, vind je op de website geocaching.com, of in de app. Nadat je een gratis account hebt aangemaakt en een geocaching app voor Android of IOS hebt gedownload kun je meteen beginnen.
Bij Geocaching (spreek uit: gio-ketsjing) ga je met je telefoon op zoek naar een geocache: een waterdichte container met inhoud. Op je scherm zie je de locatie van de cache.
Wat heb je nodig om te geocachen? Smartphone met Geocaching® app en goed opgeladen batterij.Pen en papier om aantekeningen te kunnen maken.Een pincet en een spiegeltje kunnen van pas komen bij het zoeken.
Geocachen is een schatzoektocht op basis van GPS coördinaten. Via deze coördinaten en je GPS (of smartphone) kan je aan de slag gaan met geocachen. Naar wat je op zoek gaat tijdens het geocachen is steeds een raadsel, en dat is juist het leuke van deze mooie buitensport. Je kan zelfstandig met dit pakket aan de slag.
Geocaches bevatten een logboek waar je je naam in kunt schrijven en de datum waarop je de cache gevonden hebt. Niet in alle geocaches zit of past schrijfgerei in de behuizing, dus zorg ervoor dat je een pen of potlood bij je hebt om het logboek te tekenen.
Sinds 2002 zijn geocachers druk bezig met het schoonmaken van parken en andere cache-vriendelijke plaatsen over de hele wereld. De originele geocache bestaat uit minimaal een container en een logboek.
Wat is een multicache? Een "MultiCache" is een wandelroute waar je een GPS voor nodig hebt. Met gebruik van deze GPS, die je gratis kan ontlenen bij het vrijetijdscentrum de Borre, stap je van het ene waypoint naar het andere.
Het doel van geocachen is simpel: iemand verstopt een schat, wat we ook wel (geo)cache noemen. Bij het zoeken naar een geocache bekijk je best altijd even wat de grootte van de geocache is, soms kan deze heel klein zijn.
Rechts boven is een blauw veld zichtbaar met een drietal links en het aantal gebruikers dat deze TravelBug via e-mail in de gaten houden. Klik nu op de link Found it?Log it!.Je komt dan op de pagina om een log te plaatsen, klik nu op het pijltje naast het veldje waarin staat select one.
De meeste hengelcaches hangen al snel op 6 meter of hoger. Ook caches op 12 of 15 meter hoogte komen voor, al zijn dat wel uitzonderingen. Toch is een hengel van 6 meter wel het minimum. Langer is ook in dit geval beter.
Wat is geocaching? Geocaching (spreek uit: dzjio-kesjing) is een avontuurlijk spel voor wandelaars met een gps-ontvanger. Het principe is dat personen schatkisten (caches) verstoppen over de hele wereld en de locaties van deze kisten op internet publiceren. Met behulp van je gps moet je zo'n schat zien terug te vinden.