Maden zijn niet gevaarlijk voor de mens, op sommige plaatsen wordt ze zelfs gegeten. Ze kunnen wel een gevaar zijn voor enkele dieren (konijnen, kippen, ...), daar veroorzaken ze de madenziekte. Maar in uw vuilnis of woning zijn ze erg storend, en later groeien ze dan uit tot een ware vliegenplaag.
Het is goed om te benadrukken dat fruitvliegjes niet het composteerproces verstoren, dus het niet een probleem voor de wormen. Het kan natuurlijk wel als vervelend ervaren worden in je tuin of op het balkon.
Heb je last van fruitvliegjes? Was het fruit goed voor je het opeet, dat is sowieso altijd verstandig. Afdekken met bijvoorbeeld een vliegenkap kan ook helpen.
Fruitvliegjes zijn nog altijd vliegjes die overal op zitten en heen en weer vliegen. Op deze manier kunnen ze, net zoals grotere vliegen, micro-organismen ziektes verspreiden. Door de verspreiding van micro-organismen kan dat je gezondheid aantasten.
Zie je maden of larven in je eten, dan is het bedorven en geldt het advies om het weggooien. Als je een keer per ongeluk een made of vlieg binnenkrijgt, dan is dit niet schadelijk.
Etenswaren waar veel fruitvliegjes omheen hangen kun je daarom beter weggooien, dan eten. De kans is dan namelijk ook groot dat het al aan het rotten is. Mocht je toch iets willen eten, waarvan je niet zeker weet of er fruitvliegjes op hebben gezeten of gebroed? Was dan het fruit voor de zekerheid extra goed af.
Volgens Helsen zijn de vliegjes niet schadelijk voor de gezondheid. 'Het is niet zo smakelijk, maar het is totaal ongevaarlijk als je per ongeluk een eitje of larve opeet', legt Helsen uit. 'Maar voor je directe hygiëne zou ik toch zorgen dat er niet te veel fruitvliegjes in je keuken rondhangen', voegt hij eraan toe.
Fruitvliegje herkennen
Fruitvliegjes zijn hele kleine vliegjes en hebben een lengte van ongeveer 3 mm. Ook al moet je vaak goed kijken om dit te kunnen zien: fruitvliegjes herken je aan hun grote, rode ogen. Het lijfje van een fruitvliegje is lichtbruin.
Wondermiddel: Azijn en afwasmiddel
Een effectief huismiddeltje is dan ook een kommetje met water, azijn en afwasmiddel. De geur van azijn is onweerstaanbaar voor de fruitvliegjes en lokt ze naar het water toe. Zodra ze in contact komen met het mengsel gaan ze vervolgens ten onder.
Het is geen probleem om kersen te eten waar larven in zitten. De goesting om kersen te eten gaat echter snel over.
Kanker in de vlieg is geen hot item in de biologie, maar de afgelopen jaren zijn toch tientallen vliegentumoren ontdekt, vooral bij studies van fruitvliegen. Die tumoren ontstaan meestal als er schrijffoutjes optreden in de eiwitrecepten die de vlieg tegen kanker beschermen.
2 dagen na de geboorte van de fruitvlieg, vermenigvuldigen ze zich al voort! De levenscyclus van een fruitvlieg duurt slechts 8 dagen. Er zijn wel 25 soorten fruitvliegjes.
De larven kunnen het lichaam binnendringen via verschillende manieren, zoals de huid, de neus-keel holtes, de mond, de oren, darmen en plasbuis.
Aarsmaden zijn kleine, bleekgele/witte wormpjes van ongeveer 1 cm lang. Deze wormpjes worden ook wel parasieten genoemd. Parasieten kunnen alleen overleven in een gastheer, in dit geval de mens. Aarsmaden komen vrij vaak voor bij kinderen.
De eitjes van de aarsmaden worden doorgegeven van mens tot mens. Als je de eitjes van aarsmaden inslikt, komen ze in de darmen. Daar komen de eitjes uit en worden het de witte wormpjes die je in de ontlasting ziet. De vrouwelijke wormpjes leggen weer opnieuw eitjes, het liefst in de buurt van de anus.
De insecten hebben de voorkeur voor rottend en overrijpt fruit. Daarnaast komen fruitvliegjes ook af op beschimmelde groente, restjes alcohol, vruchtensap en frisdrank. Daarnaast kunnen de fruitvliegjes ook bij dorre blaadjes van planten en zelf uit koffiedik komen. De insecten hebben een zeer goed reukvermogen.
De optimale temperatuur voor eitjes is tussen de 23 en 27 graden Celsius. De eitjes zijn maar een halve millimeter groot en hebben de vorm van een rijstkorrel. Binnen 30 uur komen de eitjes uit waarna de wormachtige larven zich te goed doen aan het rottende fruit. De larve vervelt zich een paar keer.
Fruitvliegjes houden van de geur van natuurlijke azijn (dus geen schoonmaakazijn), dus dit lokt ze naar het water toe. Zodra ze het mengsel raken, zullen ze ten onder gaan. Door de druppels afwasmiddel is het water 'gebroken' waardoor de fruitvliegjes zinken.
Als de vliegjes steeds terug blijven komen, dan kan dit zoals eerder gesteld op een slechte luchtkwaliteit duiden. Belangrijk is dus ook om je woning goed te ventileren. Als je niet van het probleem afkomt, kan het ook verstandig zijn om een gespecialiseerd bedrijf de luchtkwaliteit te laten meten.
Plaats een val: Vul een glas of kom met wijn, port of azijn met afwasmiddel.Doe hier huishoudfolie overheen, dit maak je vast met een elastiek.Prik hier gaatjes in met een vork of satéprikker. Zo lok je de vliegjes naar de val.
Vliegen kunnen bacteriën, virussen en parasitaire wormen oppikken tijdens het eten van afval, rottend vlees en mest en deze overdragen op het eten van mensen bij een volgende 'landing' of via hun uitwerpselen. Deze ziekteverwekkers kunnen infectieziekten zoals ziekten van het maag-darmstelsel veroorzaken bij de mens.
Vooral in warme, droge streken zijn de insecten heel agressief. Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
Afhankelijk van het vliegsoort kan een vlieg tussen de 50 en 100 eitjes per keer leggen. De meeste eitjes komen afhankelijk van de temperaturen tussen de 1 en 3 dagen uit.
Wormpjes komen veel voor, vooral bij kinderen. Soms ziet u de wormpjes in de poep bewegen. Wormpjes zijn heel besmettelijk, maar kunnen geen kwaad. Bij goede hygiëne verdwijnen de wormpjes vanzelf, meestal binnen 6 weken.