De Vierde klasse is met ingang van het seizoen 2016/17 het zevende amateurniveau in het Nederlands amateurvoetbal en het negende voetbalniveau van Nederland. De Vierde klasse telt in het seizoen 2021/22 70 competities, 38 in het zaterdagvoetbal en 32 in het zondagvoetbal.
De Vierde divisie (tot en met 2022 de Hoofdklasse) is het vijfde voetbalniveau in Nederland dat de KNVB organiseert en het derde niveau in het amateurvoetbal. Vanaf het seizoen 2016/17 telt dit niveau zowel in de zaterdag- als de zondagafdeling twee competities (A, B)
Het betaald voetbal in Nederland bestaat uit de Eredivisie en Eerste divisie. Daaronder zijn er de Tweede divisie, de Derde divisie (zaterdag en zondag), Hoofdklassen, Eerste klassen enzovoort. Competitiemodel Sinds het seizoen 2016/'17 heeft het Nederlands topvoetbal een nieuwe vorm.
– 1e klasse (101 enz.) – 2e klasse (201 enz.) – 3e klasse (301 enz.) Door de uniformiteit in het aanbod kan het zijn dat er in de grensgebieden van de districten, verenigingen in een ander district gaan spelen.
Om teams op hun eigen niveau te laten spelen heeft de KNVB verschillende klassen in het leven geroepen. Deze klassen lopen van de topklasse tot en met de vijfde klasse, hierbij is de Topklasse het hoogste amateurniveau en de vijfde klasse het laagste amateurniveau.
De zesde klasse werd in het seizoen 1996/97 ingevoerd als gevolg van de grote reorganisatie bij de KNVB waarbij de toenmalige onderbonden werden opgeheven en Nederland (voor vijf seizoenen) in negen districten werd verdeeld. Deze klasse was toen de op een na laagste klasse van het Nederlandse amateurvoetbal.
De hoogste amateurklasse is de in het seizoen 2016/17 ingevoerde Tweede divisie. Daaronder is de Derde divisie, per 2016/17 de gewijzigde naam van de in 2010/11 ingestelde Topklasse, de op een na hoogste klasse. Het derde landelijke niveau is de Hoofdklasse.
Mannen veldvoetbal standaard Tweede divisie tot en met de vijfde klasse. Mannen veldvoetbal reserve Hoofdklasse tot en met de reserve tweede klasse. Vrouwen veldvoetbal Eredivisie Vrouwen tot en met derde klasse.
Ze komen hiermee in actie voor jongeren met een beperking en vormen samen het grootste sportieve goede doelenteam van Nederland!
De voormalige Tweede Divisie, Derde Divisie en Vierde Divisie heten komend seizoen Divisie 5, Divisie 6 en Divisie 7.
Tussen 1956 en 1971 was het de laagste divisie waarin betaald voetbal werd gespeeld. In de nieuwe opzet is sinds 2016 de Tweede divisie officieel het hoogste amateurniveau, echter wel met een verplichting aan clubs tot het onder contract hebben van een minimumaantal spelers.
'De Kelderklasse' gaat namelijk over de onderste regionen van de voetbalsport. Over alles wat zich op en rond 's lands amateurvelden afspeelt: flauwekul, blunders, harde tackles, mooie goals en de fameuze derde helft bijvoorbeeld.
Van 2006 tot en met het seizoen 2017/'18 spraken we van de Jupiler League. Sinds 1 juli 2018 is het de Keuken Kampioen Divisie.
KNVB: 'Tot 2023 geen promotie/degradatie tussen Eerste en Tweede Divisie' De KNVB wil tot en met het seizoen 2022/2023 geen promotie- en degradatieplicht tussen de Keuken Kampioen Divisie en de Tweede Divisie, zo blijkt uit de agenda voor de najaarsvergadering.
Vijf wissels toegestaan in het betaald voetbal en amateurvoetbal seizoen 2021/'22. Clubs in het betaald voetbal en in de senioren en de oudste jeugdcategorieën in categorie A van het amateurvoetbal mogen in het seizoen 2021/'22 vijf wissels doorvoeren.
In de regel geldt dat een speler zich na 15 competitiewedstrijden voor een team vastspeelt. Hiermee wordt bedoeld dat een speler vanaf dat moment niet meer gerechtigd is uit te komen voor een lager team van dezelfde leeftijdscategorie (beker en/of competitie).
Een overschrijving is nu alleen nog mogelijk via dispensatie. De dispensatieperiode voor spelers in categorie A loopt vanaf 16 juni en sluit geheel op de eerste vrijdag van het eerst volledige weekend van maart, 23.59 uur, van ieder jaar (3 maart 2023).
Beloftenteams bestaan uit alleen spelers die in het betreffende seizoen 23 jaar of jonger zijn. Er wordt geen dispensatie verleend. Spelers die in het seizoen 18, 19, 20 jaar zijn, mogen uitkomen in het eerste elftal.
Er doen zeven clubs mee aan de nacompetitie voor promotie/degradatie eredivisie. Dit zijn de nummer 16 uit de eredivisie en de vier (plaatsvervangende) periodekampioenen en de twee hoogst geklasseerde clubs zonder periodetitel van de eerste divisie.
De periodekampioen is het team dat gedurende de negen (periode 1 en 3) of tien (periode 2 en 4) wedstrijden van de desbetreffende periode het meest aantal punten heeft gehaald. Mocht het puntenaantal van meerdere teams gelijk zijn, wordt er gekeken naar het doelsaldo.
Sinds het seizoen 2016/'17 heeft het Nederlands topvoetbal de huidige vorm. Het competitiemodel bestaat uit een Eredivisie, een Eerste divisie, een nieuwe Tweede divisie, twee Derde divisies (zaterdag en zondag) en vier Hoofdklassen.