"De rentevoet die Christine Lagarde regelmatig vermeldt en die momenteel 2% bedraagt, is de basisherfinancieringsrente. Dat is de rente waartegen banken op middellange of lange termijn geld kunnen lenen bij de ECB. Vervolgens is er de depositorente, die momenteel 1,5% bedraagt.
De bank die de hoogste spaarrente in Europa geeft is Banca Progetto (via Raisin) met een spaarrente van 3,50%.
De hoogste spaarrente die je in Nederland momenteel kunt krijgen is 3,50%. Deze spaarrente krijgt u op een spaarrekening van Banca Progetto (via Raisin). Geld dat u op deze spaarrekening zet valt onder het Italiaanse depositogarantiestelsel (Fondo Interbancario di Tutela dei Depositi).
De hoogste spaarrente in Europa (voor Nederlandse spaarders) is op dit moment 3,50%. Die rente krijgt u momenteel bij Banca Progetto (via Raisin). Deze bank valt onder het Italiaanse depositogarantiestelsel (Fondo Interbancario di Tutela dei Depositi).
Op basis van de meest recente informatie zijn de hoogste spaarrentes in Europa momenteel tussen de 0,5% en 3,32% per jaar. De hoogste spaarrente van 3,32% voor een deposito van 1 jaar wordt aangeboden door Haitong in Portugal, op het moment van schrijven.
De Belgische rente op 1 jaar is gestegen van -0,70% in maart naar +2,85% vandaag. De 10-jaarsrente klom in een jaar tijd van 0,20% naar zowat 3%. Aangezien die rentestijgingen zullen aanhouden, kunnen de banken niet anders dan op hun beurt ook de rentes op de spaarrekeningen te verhogen.
De spaarrentes van banken zijn in Duitsland een stuk hoger dan in Nederland, zelfs als je bij dezelfde bank zit. ING biedt in Nederland bijvoorbeeld 1,25%, terwijl dat in Duitsland 3,5% is.
De gemiddelde rente op een spaarrekening is er gewoon laag. De grote Zwitserse bank UBS hanteert momenteel een spaarrente van slechts 0,10% voor een rekening in Zwitserse franken - op een rekening in euro's zelfs 0,00%.
Op 1 mei 2023 ging de spaarrente bij de grootbanken opnieuw omhoog tot 0,75%. Sinds juli vorig jaar hebben de Rabobank, ING en ABN AMRO nog twee keer de spaarrente verhoogd. Sinds 1 augustus vorig jaar staat de spaarrente bij de Rabobank en de ABN AMRO bank op 1,25% .
Banca Progetto
De bank waar je in Nederland de hoogste spaarrente kunt ontvangen is de Italiaanse Banca Progetto. Hier ontvang je maandelijks een rente van maar liefst 3,25 procent.
In de strijd tegen de inflatie is de Amerikaanse rente inmiddels (februari 2023) al gestegen naar 4,75%. De rente van de Europese Centrale Bank (ECB) ligt lager, op dit moment op 3,0%.
"Tegenwoordig is het eigenlijk net zo veilig om in het buitenland te sparen als in Nederland. Alle banken binnen de Europese Unie vallen onder een soortgelijk depositiegarantiestelsel. En al die banken vallen onder dezelfde Europese toezichtregels. Dus de kans dat zo'n bank failliet gaat is eigenlijk vrij klein."
Als u wettig in een EU-land woont, heeft u het recht een basisbetaalrekening te openen. Banken mogen uw aanvraag niet weigeren enkel en alleen omdat u niet in het land woont waar de bank gevestigd is.
Met een bunq spaarrekening krijg je tot 2,46% rente op je geld. Je kan tot 2 keer per maand elk gewenst bedrag opnemen.
Spaarders kunnen weer wat meer rente krijgen. De grote Nederlandse banken ABN Amro, ING en Volksbank (SNS, ASN en Regiobank) verhogen binnenkort hun spaarrente weer met een stapje. De vierde grote bank, Rabobank, verhoogde de rente al. Nog altijd bieden buitenlandse banken overigens meer rente.
De basisrente van de BoE steeg van 1,25 procent in juni 2022 naar 5,25 procent in augustus 2023. Ter vergelijking: het belangrijkste rentetarief van de ECB ligt nu op 3,75 procent.
Sinds 1 januari 2024 is de rente op krediet 15%. Dit komt doordat de maximale kredietvergoeding bestaat uit de wettelijke rente met daarbij opgeteld 8 procentpunt. Omdat de wettelijke rente op 1 januari 2024 steeg van 6% naar 7%, steeg de maximale kredietrente automatisch mee van 14% naar 15%.