Nederlands: eindcijfer minimaal een 5 (dan moet je voor rekenen dus wel minimaal een 6 halen). Telt mee voor slagen of zakken. Rekenen: eindcijfer minimaal een 5 (dan moet je voor Nederlands dus wel minimaal een 6 halen). Het resultaat van het rekenexamen telt mee voor het halen van je diploma.
Alle mbo'ers moeten het rekenexamen maken. Het resultaat telt nog niet mee voor je diploma. Het resultaat staat wel op je resultatenlijst. Start je vanaf 1 augustus 2022 met je mbo-opleiding, dan telt het resultaat wel mee voor je diploma.
Het rekenexamen gaat vanaf 1 augustus 2022 meetellen voor de diplomering. Studenten die dat jaar starten met hun mbo-opleiding 2023 krijgen hier mee te maken. Studenten moeten dan voor rekenen minimaal een 5 halen, op voorwaarde dat zij voor Nederlands (en voor niveau 4 ook voor Engels) een 6 halen.
basisonderwijs: niveau 1F; vmbo, mbo-1, mbo-2 en mbo-3: niveau 2F; havo en mbo-4: niveau 3F; vwo: rekenen niveau 3F en taal niveau 4F.
Niveaus van het rekenexamen
Volg je een mbo-opleiding op niveau 4? Dan doe je het rekenexamen op niveau 3F. Volg je een mbo-opleiding op niveau 3? Dan doe je het rekenexamen op niveau 2F.
Om te slagen voor je diploma mbo 3 moet je voor Nederlands tenminste een 5 als eindcijfer hebben gehaald. Daarnaast moet er een resultaat voor rekenen zijn. Om te slagen voor je mbo-4 diploma, moet je voor Nederlands en Engels tenminste een 5 en een 6 als eindcijfer hebben gehaald (in willekeurige volgorde).
Je kunt op ruim 20 verschillende locaties in Nederland digitaal examen doen. Natuurlijk kan het gebeuren dat je een keertje zakt. Als je 3 keer gezakt bent, mag je een mondeling examen aanvragen.
Rekenen: eindcijfer minimaal een 5 op voorwaarde dat je voor Nederlands en Engels dan een 6 hebt gehaald. Het resultaat van het rekenexamen telt mee voor het halen van je diploma.
De referentieniveaus (1F, 2F) kunnen op dezelfde manier worden geïnterpreteerd als bij Nederlands. Het instroomniveau in de brugklas moet hoger zijn dan 1F om het eindniveau van het rekenexamen (2F, oftewel score 91 of hoger) met enig gemak te kunnen halen.
Voor een diploma mbo-2 moet het rekenexamen op minimaal niveau 2A worden gemaakt. Om een diploma voor mbo-3 te behalen moet het rekenexamen op niveau 2F zijn gemaakt en voor een mbo-4 diploma op niveau 3F.
Voldoende wil zeggen: 5,5 of hoger.
Rekenen is een verplicht onderdeel van elke opleiding in het mbo en dus om je mbo-diploma te halen. Alle studenten moeten het rekenexamen maken. Het resultaat van het rekenexamen telt nog niet mee voor het diploma.
Het vak Rekenen 3F is opgenomen in alle mbo-opleidingen op niveau 4.
Wie alle vereiste examenonderdelen en de beroepspraktijkvorming heeft behaald, slaagt voor het mbo-examen. De examenregeling van de school legt de belangrijkste zaken rond het examen vast. Onderdeel van de examenregeling is de uitslagregeling. De uitslagregeling bepaalt of een student slaagt voor het mbo-examen.
de 2F rekentoets onderwerpen
Getallen bevat kleine en grote getallen, breuken, positieve en negatieve getallen, afronden, procenten en decimale getallen (kommagetallen). Ook moet je met de vergelijkingsoperatoren < en > (kleiner dan en groter dan) kunnen werken. Machtsverheffen is beperkt tot de kwadraten.
Aan de beheersing van Nederlands en rekenen worden eisen gesteld. De nieuwe rekeneisen gaan uit van functionele en realistische situaties. Dat zijn situaties die herkenbaar zijn in het dagelijks leven van de student of voor het beroep waarvoor hij/zij wordt opgeleid.
niveau 3F: niveau dat leerlingen na afronding van HAVO of MBO-4 bereikt moeten hebben. niveau 3S: niveau voor vwo-leerlingen die bij rekenen meer aankunnen dan 3F. niveau 4F: niveau dat leerlingen na afronding van het VWO bereikt moeten hebben. niveau 4S: niveau voor vwo-leerlingen die bij taal meer aankunnen dan 4F.
Bij rekenen wordt op niveau 1F met eenvoudige getallen gerekend. Bij 1S rekent je kind met complexere getallen en zijn er meer denkstappen nodig om een rekenopgave op te lossen. Niet alle kinderen zullen het streefniveau halen. Voor ongeveer eenderde van de kinderen is dat te hoog gegrepen.
Rekenen blijft een heikel punt in het onderwijs, niet alleen op de pabo, maar ook in het mbo worstelen leerlingen nog met sommen, breuken en procenten. Een verplichte rekentoets invoeren op de middelbare scholen is is misschien niet de juiste oplossing – er wordt nu onderzoek gedaan naar mogelijke alternatieven.
Voor rekenen 3F bestaat deze set uit 80 opgaven. Een kandidaat moet minstens 48 van deze 80 opgaven goed beantwoorden om aan de eisen van het referentieniveau 3F te voldoen. Het is echter niet mogelijk om alle kandidaten jarenlang dezelfde set van 80 opgaven voor te leggen om te zien of ze er minstens 48 goed maken.
havo, vmbo
Kandidaten op het vmbo en de havo moeten een rekentoets maken. Het resultaat op de toets telt niet mee voor het halen van het diploma. Wel komt het resultaat op de cijferlijst te staan. In vmbo-bb wordt het resultaat op de bijlage bij de cijferlijst vermeld.
Dat betekent dat je kind alle vakken uit het schooljaar opnieuw doet. Dus ook de vakken die je kind wel gehaald had. Sommige scholen hebben in hun beleid opgenomen dat je niet mag blijven zitten in het examenjaar. Dan moet je kind naar een andere middelbare school, of één van de onderstaande paden volgen.
De meest gangbare optie is om het examenjaar opnieuw te doen. Het jaar daarop zal je dan weer het volledige centraal examen doen. Je kan er ook voor kiezen om alleen de vakken waar je voor bent gezakt opnieuw te halen via het staatsexamen.
Samengevat zijn de opties als volgt: Het hele jaar overdoen: alle vakken opnieuw volgen en het examen opnieuw maken. Dit kan op een middelbare school, bij het vavo of op een privéschool. Deelcertificaten halen: het examen opnieuw maken voor de vakken die je onvoldoende hebt afgesloten.