De wettelijke maximale breedte van een landbouwvoertuig (exclusief de spiegels) bedraagt 3 meter. Met ontheffing van de wegbeheerder mogen landbouwvoertuigen maximaal 3,50 meter breed zijn.
Officieel mag een tractor maximaal 3 meter breed zijn, met ontheffing zelfs 3 meter 50. Dat is veel op een plattelandsweggetje. Bij 40 procent van de ongevallen was het landbouwvoertuig breder dan de helft van de weg; bij 11 procent breder dan 80 procent van de weg.
Hoe breed mag het voertuig zijn? “Landbouwvoertuigen en -werktuigen mogen wettelijk maximaal drie meter breed zijn.
Zodra een landbouwvoertuig breder is dan 3,00 meter, is het een uitzonderlijk voertuig en is in alle gevallen een vergunning uitzonderlijk vervoer vereist. Gedragen machines zijn machines die in de hefinrichting (vooraan of achteraan) van de tractor gehangen worden.
Sinds 2021 moeten nieuwe (land)bouwvoertuigen een kentekenplaat dragen en geregistreerd staan. Daarnaast moeten zowel bestaande, als nieuwe landbouw- en bosbouwtrekkers sinds 2021 APK-gekeurd worden. Het gaat hierbij om trekkers op wielen die harder kunnen rijden dan 40 kilometer per uur.
Registreren van trekker, zitmaaier of omgekeurde personenauto verplicht. 26 mei 2021 Iedereen die een land- of bosbouwtrekker, motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS), land- of bosbouwaanhangwagen of verwisselbaar getrokken uitrustingsstuk bezit, moet deze registreren.
Breedte. Motorfiets, zonder zijspanwagen of zijn aanhangwagen: 1,25 meter; Motorfiets met zijspanwagen: de breedte van de lading mag ten hoogste 0,30 m meer bedragen dan de breedte van het niet beladen voertuig.
Onder landbouwvoertuigen vallen zowel land- en bosbouwtrekkers (tractoren) als zelfrijdend werkmaterieel dat wordt gebruikt voor de landbouw, de bouw, de grond-, weg- en waterbouw en het groenonderhoud. Tractoren worden vooral op het platteland gebruikt, maar ook in een stedelijke omgeving.
De meest gebruikte tractors zijn 2,2 meter breed maximale breedte voor de vroeger genoemde B wegen. Hoogte is 2,5 meter en ook hoger je hebt nog bredere en smaler tractors meestal trekkers genoemd, het gewicht varieert van 700 kilo tot 3 ton de meest voorkomende gewicht is 1,6 ton breedte 2 meter lengte 4 meter.
Geen afgeknotte driehoek
Er is vanaf 2021 geen algehele verplichting meer om de afgeknotte driehoek op (land)bouwvoertuigen te voeren. Als de tractor, het zelfrijdende werktuig of het getrokken materieel voorzien is van een kentekenplaat hoeft er geen afgeknotte driehoek meer op te zitten.
De wettelijke maximale breedte van een landbouwvoertuig (exclusief de spiegels) bedraagt 3 meter. Met ontheffing van de wegbeheerder mogen landbouwvoertuigen maximaal 3,50 meter breed zijn.
Een MMBS kan een constructiesnelheid hebben van 25 km/u of van 45 km/u. Voorbeelden van een MMBS zijn: Rijdende winkels (SRV wagens), gemotoriseerde grasmaaiers, walsen, veegwagens met beperkte snelheid, zelfrijdende landbouwmachines (geen tractoren), Unimogs en tot landbouwvoertuig terug gekeurde motorrijtuigen.
Een landbouwtrekker met een ploeg in de hefinrichting en een vorenpakker in de fronthef, mag daarom niet langer zijn dan 12,00 meter. Een voertuigcombinatie met aanhangwagen(s) mag maximaal 18,75 meter lang zijn. Ook een combinatie van tractor met dolly en oplegger mag maximaal 18,75 meter lang zijn.
149a, 2e lid van de Wegenverkeerswet en het Besluit ontheffingverlening exceptioneel vervoer. De wettelijk toegestane afmetingen voor het vervoer van ondeelbare lading (hiervoor is dus geen ontheffing nodig) zijn: lengte ≤ 22 m. breedte ≤ 3 m.
De breedte van een vrachtauto en daaraan gekoppelde aanhangwagen of een trekker met oplegger mag, met inbegrip van de lading, niet meer zijn dan 2,55 meter.
Maximumsnelheid. Met een (land)bouwvoertuig mag u maximaal 25 kilometer per uur rijden. Vanaf 1 januari 2021 gelden er nieuwe regels. U mag dan maximaal 40 kilometer per uur als uw (land)bouwvoertuig een kentekenplaat draagt.
Hoe zwaar mag een trekker zijn? 60 kg per kW vermogen is een gangbare waarde. Het specifiek gewicht van een trekker geeft geeft aan hoeveel een trekker weegt per kW vermogen. 60 kg/kW is een gangbare waarde.
Werkbreedte 140 cm, bodemdruk 0,045kg/cm2. Met de minitractor voorzien van tracks kunnen wij werkzaamheden uitvoeren op zeer drassige terreinnen.
Met een motorvoertuig mag niet meer dan één aanhangwagen worden voortbewogen. 5. Het eerste en achtste lid zijn niet van toepassing op landbouw- of bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid. In het 5e lid staat dus dat het maximum van één aanhangwagen niet bij een tractor geldt.
Aanhangwagens met een maximumconstructiesnelheid van niet meer dan 25 km/u zijn niet registratie plichtig en hoeven geen gele kentekenplaat te voeren. Wel moet een witte volgplaat gemonteerd zijn. De witte volgplaat en het kenteken op de trekker hoeven niet hetzelfde kenteken te hebben.
Kentekenplaat landbouwvoertuig
Landbouwvoertuigen krijgen ÉÉN kentekenplaat, deze komt achterop. De mogelijke modellen hiervoor zijn: Langwerpig (model 27.1) rechthoekig (model 27.2)
Een landbouwvoertuig is een voertuig dat wordt gebruikt in de land- of bosbouw, zoals een tractor. Er zijn 4 categorieën landbouwvoertuigen: Categorie T: land- en bosbouwtrekkers op wielen. Categorie C: land- en bosbouwtrekkers op rupsbanden.
Tijdens je motorrijopleiding komt er een moment dat BRAVO-A ter sprake komt. BRAVO-A vormt een officieel onderdeel van je praktijkexamen, dus dan kun je maar beter alle feiten kennen.
Lange (deelbare) lading
Aan de achterzijde mag lading niet meer dan 1 meter uitsteken, maar nooit meer dan 5 meter achter het hart van de achterste as. Verder mag lading niet meer dan 60 cm achter de bumper uitsteken, als de afstand tussen het wegdek en de lading meer bedraagt dan 55 cm.
De volgafstand bedraagt de helft van je snelheid
Een formule die toegepast wordt om de correcte afstand te bepalen, zegt dat je volgafstand moet overeenkomen met de helft van je snelheid. Rijd je 120 km/u, dan moet je dus minimaal 60 meter afstand houden.