Langzaam lezen komt doordat onze ogen de neiging hebben terug te springen naar woorden die ze net gelezen hebben. Deze automatische terugsprongetjes verbeteren het tekstbegrip niet en vertragen de snelheid van lezen enorm. Lees daarom met een pen of vinger!
Te weinig concentratie. Geen methode om informatie snel te onthouden. Herlezen van de tekst. Niet in woordgroepen kunnen lezen.
Als leren lezen niet lukt...
veel te lezen. Probeer thuis in ieder geval een kwartiertje per dag te lezen. Maak er een fijn moment van. Ook kun je afspreken om het voorlezen af te wisselen; eerst jij een bladzijde of alinea, dan je kind.
Je kunt deze gewoonte doorbreken door te leren lezen in woordgroepen. Je leest hierbij niet elk woord apart, maar je ziet een aantal woorden tegelijk. Dit noemt men fotografisch lezen. Veel mensen vinden dat eng, omdat ze denken dat echt elk woord één voor één moeten lezen, omdat ze anders de tekst niet begrijpen.
Maar wat veel mensen niet weten, is dat je door te lezen ook de gezondheid van je hersenen op peil kunt houden. En daarvoor hoef je echt niet elke dag urenlang boeken te verslinden. Want wat blijkt? Een kwartiertje lezen per dag is al genoeg om je brein scherp te houden.
Oefening 1: Steeds sneller lezen
Zet een streepje waar je bent gebleven. Lees de tekst nog eens tot het streepje, maar dan in vier minuten. Lees de tekst opnieuw in drie minuten. Je traint je ogen en hersenen om sneller over de tekst te gaan.
“Dyslexie is een stoornis die gekenmerkt wordt door een hardnekkig probleem met het aanleren en het accuraat en/of vlot toepassen van het lezen en/of het spellen op woordniveau.” Dyslectici hebben, zelfs als ze extra hulp krijgen, moeite met foutloos en vlot leren lezen en spellen.
Meestal worden de kenmerken van dyslexie duidelijk vanaf een jaar of 7. Kinderen hebben dan moeite met klanken in de goede volgorde zetten, zoals dorp of drop. Maar ook bij cijfers: 12 en 21. Kinderen kunnen de letter d en b door elkaar halen, vinden hardop lezen vaak niet leuk en lezen vaak 'radend'.
Tik ´snellezen´ in op Google en je scherm wordt gevuld met talloze websites die allemaal hetzelfde beweren: met hun methode lees je elk boek in een mum van tijd uit. De realiteit is echter dat effectief snellezen bijna volstrekt onmogelijk is.
De snelste lezer
De Amerikaanse bioloog-psycholoog Howard Stephen Berg zou er echter nog geen seconde over doen, en de volledige Taalkalender leest hij niet in een jaar, maar in slechts drie minuten uit. Deze Guinness-recordhouder leest namelijk 25.000 woorden per minuut.
Zwakke lezers hebben vaak minder ervaring met moeilijke teksten en hebben daardoor ook meer moeite met vragen over zo'n tekst. Voorlezen kan een groot verschil maken. Lees voor uit (informatie)boeken die nog te moeilijk zijn om zelfstandig te lezen, zo went je kind aan complexere teksten.
Concluderend is te stellen lezen met een snelheid van 1000 woorden per minuut of meer voor veel mensen heel goed mogelijk is. Door een klein beetje energie te steken in je leesgewoontes, kun je vrij makkelijk met 300 tot 400 woorden per minuut gaan lezen, in plaats van met 200.
Dyslectici maken meer spelfouten dan leeftijdsgenoten: 'luisterfouten', (bijv. verspeken in plaats van verspreken), 'onthoudfouten' (bijv. ou-au of ei-ij) of regelgebaseerde fouten (bijv. dt-fouten).
In een behandelcentrum voor dyslexie helpen ze je kind met lezen en spellen. Als je kind wel dyslexie heeft, maar geen ernstige enkelvoudige dyslexie, kan hij of zij óók baat hebben bij behandeling. Als ouders moeten jullie de behandeling dan zelf betalen.
Dyslexie heeft niets te maken met intelligentie, het komt voor bij zowel mensen met hoge, gemiddelde of lage intelligentie. Vaak wordt dyslexie geconstateerd als er verder geen andere oorzaken worden gevonden voor lees– en schrijfproblemen.
Om een zo hoog mogelijk lees- of spellingniveau te bereiken is een taakgerichte benadering belangrijk. De instructie moet gericht zijn op het lezen en spellen. Met andere woorden, lezen leer je vooral door te lezen, spellen door te spellen.
visuele dyslexie: veroorzaakt moeite met het lezen en begrijpen van teksten. auditieve dyslexie: veroorzaakt moeite met het interpreteren en het begrijpen van geluid. attentionele dyslexie: veroorzaakt moeite met het lezen van woorden in zinsverband, doordat er te veel woorden en letters zichtbaar zijn.
Diagonaal lezen wordt ook wel scannen genoemd. Deze techniek is gebaseerd op hoe je ogen werken. Je ziet namelijk niet alleen wat vlak voor je is, maar ook alles eromheen. Als je diagonaal leest, kijk je naar de tekst in plaats van hem te lezen.
Horizontaal lezen betekent zoiets als kijken door wie een auteur beïnvloed is en waar zijn invloed zich uitstrekt. Verticaal is even afstand nemen (de helikopter view) en de diepte in met een onderwerp. Zo bouw je een brede, deskundig scala aan kennis op. Die schrijvers hebben zich ook weer laten beïnvloeden.
Houd het op een gemiddelde. Hoe dik zijn de boeken die je normaal gesproken leest? 250-300 pagina's is wel een gebruikelijk midden. Dat zijn dus zo'n 40 pagina's per dag (gemiddeld een uur lezen).