Kamillethee helpt ook tegen allerlei huidproblemen en vooral bij eczeem, huiduitslag, jeuk en netelroos. Naast zijn sterk ontstekingsremmende en ontsmettende werking stilt kamille ook jeuk. Een hele boel positieve punten dus.
Een aantal inheemse kruiden kunnen ingezet worden tegen jeuk, zoals Grote Brandnetel, Vogelmuur, Grote Klis en Smalle en Grote Weegbree. Deze kruiden worden jeukstillers of antipruritica genoemd. Ze bevatten inhoudsstoffen die de jeuk tegengaan en verzachten.
Het werkt licht ontstekingsremmend en ontsmettend. Het heeft ook een licht ontspannend effect op maag en darmen. Het wordt gebruikt bij maag- en darmklachten, keelpijn, hoest, verkoudheid, nervositeit, mondinfecties en huidklachten.
Drie of vier glazen thee per dag moet een goed therapeutisch effect geven. Als dat niet werkt, kun je ook 30 tot 45 minuten voor het naar bed gaan een kopje kamillethee drinken. Als je kamillethee niet zo lekker vindt, kun je ook proberen om het met honing of bruine suiker te drinken.
Kamillethee bevochtigd
Heb je meer vocht nodig bij bijvoorbeeld uitdrogingsverschijnselen? Drink dan deze thee.
Rooibos heeft een kenmerkende rode kleur (ook wel omschreven als amber kleurig) en heeft het predicaat een gezonde drank te zijn. Ook is beschreven dat het aandoeningen zoals astma, eczeem, maagklachten en hooikoorts tegen gaat. Bovendien bevat rooibos diverse stoffen die goed zijn voor het lichaam zoals vitamine C.
Eigenlijk bevatten alle voedingsmiddelen vocht! Naast allerlei dranken zoals water, koffie, thee, vruchtensap, melk en frisdrank bevatten ook andere voedingsmiddelen vocht. Denk hierbij aan pap, vla, yoghurt, soep, appelmoes en fruit.
Kamille thee is er voor je om tot rust te komen, te ontspannen of te ontstressen. Het is een écht wonderkruid. Naast rustgevend en kalmerend, werkt het namelijk ook ontstekingsremmend en verlichtend. Bovendien zijn de zacht bloemige en milde smaken om helemaal verliefd op te worden!
Een populair voorbeeld van een geschikte slaapthee is kamillethee. Daarnaast zijn theesoorten zoals valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem ook goede opties.
Van sommige soorten thee, zoals paardenbloem, paardenstaart, brandnetel en peterselie, is bekend dat ze het lichaam overtollige vloeistoffen verwijderen door te plassen, vergelijkbaar met de werking van diuretica of waterpillen.
Waar we je vooral op willen wijzen, is dat venkelzaden de spijsvertering stimuleren. Venkelthee wordt daarom nog altijd ingezet bij allerlei buik- en darmklachten. Venkelthee bevat actieve bestandsdelen wat gasvorming voorkomt en onschadelijk maakt. Ook kan het kinderen verlichting bieden.
Neem per kop kamillethee twee eetlepels gedroogde kamillebloemen of vier eetlepels verse bloemen. Voeg naarmate je de smaak wilt versterken of verzachten meer of minder bloemen toe. Schenk het warme water over de kamille heen en laat dit ongeveer vijf minuten trekken.
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen – zoals eten uit pakjes en kant-en-klaarmaaltijden – en gehydrogeneerde vetten. Probeer bijvoorbeeld om vette vis en avocado standaard in je weekmenu op te nemen. Deze producten bevatten veel omega 3, een belangrijke vetsoort die je huid hydrateert.
Vitamine B complex
Ook helpt het goed bij jeuk, uitslag en irritatie. Vitamine B3 (niacinamide) is een belangrijk antioxidant die onder andere ontstekingsremmend werkt, roodheid vermindert en de barrièrefunctie van de huid verbetert.
Neem maatregelen die de jeuk tijdelijk verlichten: Zalven met bijsmeerzalf; gebruik vettere zalf naarmate de huid droger is. Na het douchen of baden de huid droog deppen en direct inzalven. Verkoel de huid met lauw water, koude omslagen, ventilator, koele wijde kleding, door te blazen op de huid of naar buiten te gaan.
Maar wist je dat gemberthee ook heel fijn is vlak voor het slapengaan? Dat komt doordat gember je maag en darmen kalmeert. Het helpt bij het verteren van je avondeten en dat zorgt er dan weer voor dat je sneller in slaap valt en lekkerder door kunt slapen.
Bovendien leidt een te grote maaltijd tot een sterke stijging van de lichaamstemperatuur, wat niet goed is om in slaap te vallen. Ook pikant eten kan je beter vermijden, net als koekjes, donuts, cake of bladerdeeg. Wat drinken betreft: beter niet te veel alcohol, en uiteraard ook liever geen cafeïne.
Munt werkt kalmerend en helpt bij het loslaten van emoties en gedachtes. Vooral als gedachtes en spanning vast zitten in de vorm van spanningshoofdpijn, dan is het tijd voor een ontspannend kopje muntthee.
Drink maximaal 3 koppen Lavendel Thee van gedroogde Lavendel bloesem per dag. Bij deze dosis zijn geen nevenwerkingen bekend. Het gebruik van Lavendel thee wordt afgeraden tijdens de zwangerschap en door jonge jongens.
Salie bevat allereerst krachtige antioxidanten. Rozemarijnzuur is daar een van, dit is een polyfenol, oftewel een sterk antioxidant. Maar het bevat nog meer antioxidanten, namelijk carnosol en carnosinezuur. Dit zijn belangrijke antioxidanten die onder meer je lever ondersteunen.
Het is wel goed om te weten dat de effecten niet bij iedereen even sterk werken. Sommige mensen lijken er immuun voor te zijn. Proberen kan geen kwaad, want er zijn geen bijwerkingen bekend. Het komt zeer sporadisch voor dat iemand allergisch is voor kamille.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Door een tekort aan vocht wordt je urine namelijk geconcentreerder met als gevolg dat je blaas eerder geïrriteerd raakt. Hierdoor krijg je eerder het gevoel dat je naar het toilet moet terwijl dit eigenlijk nog niet nodig is. Meer drinken is dan ook de oplossing! Drink je meer dan is je urine meer verdund.
Ja, dat kan. Dit heeft watervergiftiging als gevolg en kan zelfs voor acuut overlijden zorgen. De nieren kunnen per dag zo'n 8 tot 10 liter water verwerken. Als iemand veel meer drinkt, of bijvoorbeeld heel veel water in een kort tijdsbestek drinkt, kan het lichaam dat niet meer aan.