Mensen met hooikoorts zijn overgevoelig voor de pollen. Hun immuunsysteem reageert dan door antistoffen aan te maken, waardoor histamine vrijkomt. Dit stofje zorgt bij mensen met hooikoorts vervolgens voor allergische reacties. Symptomen zoals een loopneus, jeukende ogen en kriebelhoest zijn het resultaat.
Jeuk kan allerlei oorzaken hebben, zoals een droge huid, een allergie, galbulten, eczeem of schurft.
Medicijnen tegen een allergische reactie
Er zijn medicijnen die de jeuk minder maken. Bijvoorbeeld menthol strooipoeder, een lotion (lotio alba) of koelzalf. Bij heftige jeuk kunt u tabletten (antihistaminica) nemen. Die kunt u zonder recept kopen bij de apotheek.
Dan kun je bij je huisarts terecht voor een allergietest. Er zijn verschillende tests mogelijk. Het hangt ervan af welke soort allergie je hebt. Je arts kan bijvoorbeeld een plakproef, een priktest, een bloedtest of een eliminatie-provocatietest doen.
Klachten bij een allergie zijn bijvoorbeeld jeuk of vlekjes op de huid, dikke oogleden, tranende ogen, kriebel in de neus, tintelingen van de tong, hoesten en niezen.
Jeuk kan komen door een B12-tekort. Daar wordt zelden aan gedacht. Onbehandeld tekort kan leiden tot zenuwschade.
Jeuk kan allerlei oorzaken hebben, zoals een droge huid, een allergie, galbulten, eczeem of schurft. Hoe moeilijk het ook is: probeer niet te krabben. Probeer te zorgen dat uw huid niet uitdroogt: ga niet te vaak, lang en heet douchen of in bad.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Pruritus bij chronische nierinsufficiëntie (uremie) Bij chronische nierinsufficiëntie (uremie) kan jeuk optreden. De jeuk wordt veroorzaakt door het ophopen van afvalstoffen in het bloed (verhoogd ureum, maar ook andere deels onbekende afbraakproducten), en ook door droge huid.
Stress is echter ook een oorzaak van jeuk. Het kan jeuk doen ontstaan en bestaande jeuk verergeren.
Jeukende voeten en onderbenen
Zijn de bloedglucosewaarden even wat te hoog? Dan kan je last krijgen van jeuk op verschillende plekken op je lichaam. Omdat de suikers te hoog zijn, is de vochtbalans in je lichaam verstoord: en dat resulteert in jeuk en irritatie.
Neurologische oorzaken
Hierbij is er een jeukende plek op de rug, vaak net iets onder het schouderblad, en dit wordt veroorzaakt door prikkeling van een zenuw. Een soortgelijke aandoening heet brachioradiale pruritus, hierbij zijn zenuwen bekneld geraakt in de buurt van de musculus brachioradialis.
Ernstige anafylactische reacties zijn vaak abrupt en worden vaak ervaren met een grote druk op de borst, duizeligheid, buikkrampen met diarree, zwellingen in het gezicht, flauwvallen en collaps ten gevolge van bloeddrukverlaging.
Jeuk kan psychische oorzaken hebben. Zo kunnen stress of een depressie leiden tot jeuk.
Voorbeelden zijn acrivastine, cetirizine, cinnarizine, clemastine, desloratadine, ebastine, fexofenadine, ketotifen, levocetirizine, loratadine, mizolastine en promethazine. Adstringentia werken licht samentrekkend en beschermend.
De vlekken komen vaak voor op de benen, voeten, handen, armen en billen. Elke hobbel heeft een rode ring eromheen en kan jeuken.
Een droge, jeukerige huid kan een belangrijk symptoom zijn van een vitamine D-tekort. Vaak op wangen, kin en voorhoofd.
Bijwerkingen door te veel vitamine D
In zeldzame gevallen kan je dus te veel vitamine D in je bloed hebben en dan kunnen bijwerkingen opduiken. In geval van een overdosis vitamine D is het mogelijk dat je calciumspiegel te hoog staat. Die hoge calciumspiegel kan een aantal gevolgen hebben zoals: jeuk en huiduitslag.
Als u 'plotseling' hooikoorts ontwikkelt, betekent dit dat u altijd al een mate van overgevoeligheid voor pollen had. Anders gezegd: u had er al een aanleg voor. Meestal begint de hooikoorts ergens tussen de leeftijd van 8 en 25 jaar. Toch komt het ook voor dat personen pas na hun 40ste last krijgen van hooikoorts.
Veel voorkomende soorten klachten
Via de neus, de ogen, de longen en de huid. De meest voorkomende allergische ziektebeelden zijn: allergische rinitis (neusklachten), allergische conjunctivitis (slijmvliesontsteking vooral van de ogen), allergisch astma en eczeem.
Een allergie op latere leeftijd ontwikkelen is mogelijk en kan door verschillende factoren ontstaan. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je pas op latere leeftijd in aanraking komt met een bepaalde stof, een allergeen.