Een bench of hondenbed op de slaapkamer kan een geschikte plek zijn voor je hond om te slapen. Als je echter merkt dat je moeite hebt om in slaap te vallen of vaak wakker wordt door je hond, kan het beter zijn om je hond in een aparte ruimte te laten slapen. Veel honden kunnen vrijwel overal comfortabel slapen in huis.
Ga voor een slaapplek op een plaats waar je hond alles ziet – jouw viervoeter houdt de dingen graag in de gaten. Kies voor een rustig plekje, weg van een plaats waar er veel doorloop is en uit de buurt van de televisie en geluidsinstallatie.
Om helemaal tot rust te komen, gaat hij vaak op zijn zij liggen met zijn vier poten ontspannen onder zich uitgestrekt. Dit is in feite de meest natuurlijke slaappositie voor een hond. Een hond die zijdelings slaapt, heeft geen schrik voor bedreigingen en zal dus best diep slapen of misschien zelfs dromen.
Het geeft je een gelukkig gevoel en brengt je in een staat van ontspanning. Het hormoon bevordert ook hersengolven die je in een diepe slaap brengen: met huisdier in bed slaap je dus vaster. Daarnaast hebben wetenschappers ook ontdekt dat je bloeddruk daalt wanneer je je hond aait - zelfs tijdens je slaap.
De bench moet een fijne, veilige rustplek zijn voor de hond. Leg er een comfortabele ondergrond in, zoals een kleedje of kussen of eventueel een stevige rubberen mat. Kies liefst materiaal dat gewassen kan worden: neem bijvoorbeeld een kussen waar u de hoes vanaf kunt halen.
Een bench is ook handig voor korte momenten waarin het veiliger is voor de hond om even niet vrij rond te lopen. Bijvoorbeeld als je gaat verhuizen, als er kleine kinderen op bezoek zijn, als je gaat schoonmaken etc. Een bench is hiervoor niet per se noodzakelijk, je kunt de hond ook even in een andere kamer laten.
Veilige haven - wanneer de bench niet wordt afgesloten
Sommige honden vinden het prettig om in een wat compactere ruimte comfortabel te rusten waardoor zij zich ietwat afgesloten en veiliger voelen. Sommige honden vinden een bench prettig, soms ook wanneer er doeken overheen gelegd zijn waardoor het zicht afneemt.
De plaats van de slaapplek is érg belangrijk. Een hond moet zich terug kunnen trekken naar een eigen, veilige en rustige plek om te rusten of te slapen. De meeste honden zijn graag in de buurt van jou en je gezin, andere honden zoeken liever een rustige plek alleen op.
Een hond komt graag bij je liggen op bed of de bank, dit komt omdat ze veiligheid zoeken, niet omdat ze de leiding willen overnemen. Gaat een hond bovenop je liggen, dan hoef je je daar geen zorgen om te maken, dit is geen dominantie maar genegenheid.
De tijd wanneer honden slapen is ook sterk verschillend van hun baasje. Honden slapen 's nachts 8 tot 10 uren. Overdag slapen de honden in fasen. Ze spelen uitbundig, wandelen wat in het rond of eten van hun hondenvoeding, om vervolgens opnieuw even te slapen.
Je hond wil je graag beschermen. Je hond wil de situatie controleren. Je hond vindt de situatie spannend. Je hond vindt dat hij de baas is en uit dominantie.
Onder de deken
Er zijn maar weinig honden die ervan houden om onder de dekens te slapen. Zijn ze hier wel dol op? Dan geeft dat aan dat ze zich willen afschermen van de buitenwereld, omdat ze stiekem een beetje bang zijn.
Honden die zich over willen geven gaan op hun rug liggen. Hierbij komen de buik en de hals van de hond boven te liggen, kwetsbare delen van het lichaam van de hond. Om jou die kwetsbare delen te laten aaien, moet hij je dus vertrouwen.
Of je hond buiten kan slapen, hangt af van het ras. Een dalmatiër kan je niet buiten laten slapen, maar een bordercollie of een husky kan dat wel. Laat je hond niet afwisselend binnen en buiten slapen. Zo kan hij zijn vacht niet aanpassen naar zijn wintervacht.
Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt. Extra tip: Wacht met je hond uitlaten tot minimaal een uur na zijn maaltijd om de kans op een maagtorsie te verkleinen.
Gelukkig bieden veel dierenartsen ook de mogelijkheid aan om bij je thuis langs te komen om het dier in te laten slapen. Zo kun je, indien gewenst, ook thuis, in een vertrouwde omgeving, afscheid nemen van je lieve hond. Sommige dierenartsen waarschuwen wel voor mogelijke ongewenste gevolgen.
Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen. De studie bevestigt maar weer eens hoe sterk de domesticatie het gedrag van honden beïnvloedt.
Sommige honden kunnen denken dat hun baasje niet meer terugkomt wanneer ze weggaan, terwijl anderen begrijpen dat hun baasje alleen even weg is en binnenkort terugkomt. Honden hebben geen menselijke taal of begrip, dus het is moeilijk om precies te weten wat er in hun hoofd omgaat.
Tegen je aanleunen
Honden willen je affectie en aandacht als ze tegen je aan leunen. Het helpt ze ook om zich veiliger te voelen. Het ontstaat uit de behoefte tot veiligheid en bescherming.
Hondenkussen. Het hondenkussen is vergelijkbaar met de hondenmand, maar de hond ligt hierop minder opgeborgen. Doordat er geen opstaande randen zitten aan het kussen kan de hond beter zijn warmte kwijt. Hondenkussens zijn een stuk dikker dan de manden, deze bevatten namelijk een vulling waardoor de hond zachter ligt.
Een hond heeft gemiddeld gemiddeld 12-14 uur slaap per dag nodig. Grotere en oudere honden slapen 16-18 uur per dag en jonge puppy's 18 tot 20 uur per dag.
Waar een mens over het algemeen aan een stuk door slaapt, ligt dit voor jouw hond toch wat anders. Volwassen honden slapen ongeveer 12 tot 14 uur per dag. Senior honden hebben vaak wat meer slaap nodig, zij slapen meestal 16 tot 18 uur. Pups hebben zelfs 18 tot 20 uur slaap nodig om goed uitgerust te zijn.
De beste plek is dus een plek waar weinig prikkels zijn en waar de hond met rust wordt gelaten, of zelf rust kan zoeken (bijvoorbeeld bij bezoek). Zet de hondenbench niet in een kring met pratende mensen, dichtbij een tv of muziekinstallatie, kinderspeelplek, onder een trap of voor een raam.
Een bench is een fantastisch hulpmiddel bij de opvoeding van je hond. Het moet en kan zoiets worden als zijn plek, zijn veilige haven, zijn plaats om zich even terug te trekken. En soms kan het ook de plek zijn waarvan jij vindt dat het goed is als hij daar even blijft. Als je even boodschappen gaat doen of zo.
Een benchmat is niet alleen handig voor in de bench maar ook voor in de woonkamer, in de auto op reis etc. Een benchkleed is makkelijk op te vouwen en licht van gewicht. Het grote voordeel van een benchmat of benchmatras is dat je hond niet op een koude ondergrond hoeft te liggen.