Wij adviseren je om nieuwe dekbedovertrekken en hoeslakens altijd eerst te wassen voor gebruik. Zo weet je zeker dat je heerlijk frisse en schone nieuwe overtrekken en hoeslakens hebt. Daarbij neemt nieuw beddengoed, wat nog niet gewassen is, ook minder goed vocht op.
Daarnaast neemt nieuw beddengoed wat nog niet gewassen is ook minder goed vocht op. Aangezien u iedere nacht bijna een halve liter vocht verliest is het wel zo fijn als uw beddengoed dit vocht opneemt. Verder is het ook van belang voor de fixatie van de kleuren om nieuwe lakens eerst te wassen voor gebruikt.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.
Zo weet je zeker dat je lakens vrij zijn van chemische stoffen en bacteriën. Ten tweede, omdat je nieuw gekochte beddengoed nog geen vocht op kan nemen. Pas na het wassen wordt het vochtabsorberend vermogen geactiveerd, dit is van belang voor jouw slaapcomfort.
Wastips voor dekbedovertrek en hoeslaken
Wanneer je je beddengoed eerst wast, kan deze beter het vocht opnemen. * Laad je wasmachine niet te vol. Doe niet meer dan één Lits Jumeaux of tweepersoons dekbedovertrek en niet meer dan twee eenpersoons dekbedovertrekken tegelijk in de machine.
Beddengoed wassen voor gebruik: met of zonder azijn? Het wondermiddeltje om je nieuwe aankoop te reinigen, is natuurazijn. Je dekbedovertrek wassen met azijn zorgt ervoor dat het veel beter vocht absorbeert. Belangrijk als je weet dat je 's nachts tot één liter transpiratievocht verliest.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Laad je wasmachine nooit te vol. Je beddengoed heeft ruimte nodig in de wastrommel om rond te kunnen draaien en helemaal schoon te worden. Je beddengoed en je handdoeken was je het best niet samen. (Ruwe) handdoeken geven pluisjes af en kunnen je bedtextiel beschadigen en zo de levensduur verkorten.
Voeg azijn toe aan je waslade, je was wordt zachter; Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Om ervoor te zorgen dat je beddengoed niet meer in elkaar draait tijdens het wassen of drogen kun je het uiteinde van de stof het beste vastbinden. Bijvoorbeeld met een elastiekje of sokkenknijpers. Doordat de opening nu afgesloten is kan de stof niet meer in elkaar verwikkeld raken en één grote prop vormen.
Het beste is om je kussensloop twee tot drie keer per week te verschonen. Zo voorkom je dat je kussen vol komt te zitten met viezigheid waar je vervolgens natuurlijk met je gezicht tegen aan ligt. Slaap je in eentje en was je je haar elke dag? Dan kan je het ook uitstellen tot één keer per week.
Het duurt namelijk 6 weken om van een eitje een huisstofmijt te worden daarom dient u minimaal elke 6 weken het beddengoed te wassen. Maar ook is het van belang het beddengoed open te laten liggen op bed zodat uw matras gedurende de dag goed kan drogen.
Maar wij raden het wel aan om het nieuwe beddengoed eerst te wassen, omdat gloednieuw beddengoed bijna geen vocht opneemt. Wanneer je je nieuwe beddengoed eerst wast, activeer je het vermogen om meer vocht te absorberen (zoals ook met gloednieuwe handdoeken het geval is).
Maar hoe vaak moet je je lakens dan wassen? Het antwoord is simpel: minstens één keer per week. Ons bedtextiel zit immers vol huisstofmijt. Hoe vaker je je lakens wast, hoe minder kans die beestjes krijgen om zich te verspreiden en hoe minder kans jij loopt op niezen, een loopneus en keelpijn.
Beddengoed samen met handdoeken wassen
Je zou denken dat het geen kwaad kan, omdat je beide op dezelfde temperatuur wast, maar voor de levensduur van je beddengoed is dit niet bevorderlijk. De handdoeken geven namelijk pluisjes af die, vooral tijdens het drogen, aan je beddengoed blijven kleven.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
9| Wees voorzichtig met de droger
Zeker bij jersey dekbedovertrekken en hoeslakens is voorzichtigheid geboden: droog je te heet of te snel, dan kan de stof gaan krimpen of pillen.
Wasinstructies dekbedovertrekken*
Het materiaal kan daardoor sneller slijten en vaal worden. Daarnaast adviseren wij lage temperaturen te gebruiken tijdens het wassen (30 of 40 graden). 60 graden of soms 90 graden kunnen veel producten prima hebben, maar versnelde slijtage en vaal worden ligt op de loer.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
Was sokken liever niet samen met grote items, zoals beddengoed. Beddengoed eet graag sokken op, gaat het gerucht. Als je geen eigen wasmachine hebt: draai de trommel altijd nog een keertje rond nadat je 'm geleegd hebt. Soms zit er nog een sok tegen de bovenkant gekleefd.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.