As werkt wel veel sneller tegen mos dan kalk, na twee weken kun je al verkleuringen zien in het mos. Je kunt de as gedurende de hele winter uitstrooien. Let erop dat je dit niet doet als het vriest, want als je loopt op bevroren gras, krijg je lelijke plekken in je gazon.
IJzersulfaat werkt zeer doeltreffend tegen mos. Een juiste hoeveelheid doodt mos binnen 4 dagen. IJzersulfaat maakt de bodem wel wat zuurder. Het is dus belangrijk dat je, na het toevoegen van een meststof met ijzersulfaat, een te lage pH tegengaat met een extra bekalking.
Je gazon kalken
Een pH van 5,5-7 is ideaal voor je gazon. Door kalk te strooien, maak je de grond minder zuur en voorkom je dat er mossen groeien. De kalk zorgt er namelijk voor dat het gras meer voedingsstoffen kan opnemen en dus sneller groeit. Deze kalkkorrels strooi je makkelijk uit en lossen ook snel op.
As van verbrand hout is vaak goed voor de tuin. Het materiaal vormt namelijk een rijke bron van kalk, kalium en sporenelementen.
Bij het verbranden van zuiver hout verbrandt de organische stof en blijven opneembare mineralen over. Hier kunnen de groenten of het fruit in uw moestuin goed van groeien. Ook veel planten blijven gezond dankzij houtas. Verzamel vanaf nu de as van uw houtkachel, zodat u in het voorjaar uw tuin kan verrijken.
Hout assen zijn een uitstekende bron aan het mineraal kalk en de groeistoffen Potassium (Kalium) en fosfor. Kalium zorgt voor de stevigheid van de plant en verhoogt de weerstand tegen ziektes, plagen en droogte. Bovendien worden planten beter winterhard door fosfor en Kalium te geven.
Ondanks dat de as die in de kachel overblijft, afstamt van houtblokken of bomen, is het geen GFT+E afval. De as en resten horen dan ook bij het restafval. Soms zitten er wel eens spijkers of schroeven in een houtblok, die na het opbranden achterblijven in de kachel.
Gooi geen as op je composthoop.Hierdoor vertraagt het composteringsproces; veel stikstof vervliegt dan immers als ammoniak en veel van je humus verdwijnt als CO2. As van steenkool is niet voor de tuin bestemd.
Houtas is wel heel goed om op zandgrond toe te passen. Ook prima om kalium (kalk) toe te voegen aan het gazon. Doe dit in de herfst en niet dik maar gewoon wat handjes over het gras verdelen. Tomatenplanten hebben graag een schepje houtas zo nu en dan, goed tegen zwarte rot.
Asla legen
De aslade moet je regelmatig legen, want met een volle asla functioneert de kachel niet optimaal. As in de stookruimte kan gewoon blijven liggen. Niet alleen brandt een kachel fijner wanneer er een laagje as in ligt, ook liggen er vaak nog stukjes houtskool tussen.
Mos houdt niet van licht en zon en zal zich het beste ontwikkelen op vochtige, schaduwrijke plaatsen. Daarom kammen we de grasperken uit en verluchten wij de bodem. Zo wordt er plaats gemaakt voor de meststoffen en voor nieuwe grassprietjes. Verluchten van het grasperk gaat de verdichting van de bodem tegen.
Azijn als bestrijdingsmiddel tegen mos en groene aanslag
Dit komt omdat de zure azijn zeer effectief werkt bij het doden van algen en mossen. Verdun het natuurazijn of schoonmaakzijn tot maximaal 1 op 1. Gebruik een plantenspuit om het oppervlak te besproeien. Laat het middel een hele dag en nacht inwerken.
Azijn is je beste vriend
Mos kan je makkelijk verwijderen met azijn. Gebruik een plantenspuit met azijn en water om je terras te besproeien. De volgende dag kan je je terras met een zachte borstel schoonvegen. Op hardnekkige vlekken zal je het proces nog een keer moeten herhalen.
Mos tussen tegels verwijderen kan op verschillende manieren:Kokend water. Zout. Schoonmaakazijn.
Meng vijf eetlepels baking soda en vijf eetlepels groene zeep in een volle emmer heet water. Giet een deel van het mengsel over je tegels en schrob ze schoon met een (harde) bezem. Vul een plantenspuit met het mengsel en ga er het mos in het gras of tussen de klinkers van je oprit gericht mee te lijf.
Mosgroei heeft vaak te maken met een vochtige, wat verdichte, onbedekte bovengrond. Niet alleen in gazons, ook in beplanting kan mosgroei optreden en lastig worden. Mos begint eerder in het jaar te groeien dan gras of beplanting, en profiteert van de ruimte die het krijgt op open plekken.
Goede tomatengrond is luchtig en voedselrijk. Goede tomatenmest is organische mest. Kunstmest (vooral stikstofhoudende kunstmest) geeft een mindere smaak aan de tomaten dan organische mest.
De as van goed verbrand en vooral schoon hout is prima te gebruiken als meststof in je (moes) tuin. Je kunt hiervoor de as uit je open haard, de kachel maar ook de barbecue gebruiken. Als je die as nú verzamelt kun je er in het voorjaar je tuin mee verrijken!
Wees heel voorzichtig met aardappelschillen in de compost bak of hoop te gooien. Er kunnen namelijk ziekten op de aardappelen zijn achter gebleven die vermeerderen zich nu via de schillen in de composthoop. Ok bestaat de mogelijkheid dat er kiemremmers zijn gebruikt , om het kiemen van de aardappel te voorkomen.
Filterkoffie kun je in zijn totaliteit, dus met filter en koffiedrab, weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop. Spoel de koffiedrab niet door de gootsteen of toilet, dan kan het verstoppingen veroorzaken.
Andere toepassingen. Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
Houtkachel stinkt door vervuild of verstopt rookkanaal
Wanneer u nat hout stookt of u uw hout niet volledig verbrandt, raakt uw schoorsteen sneller vervuild. Zorg daarom voor droog hout, zet de luchtroosters volledig open en zorg voor voldoende luchttoevoer in uw kamer.