Al jarenlang is vanille de meest verkochte ijs smaak. En aardbeien, een yoghurt ijsje en ook chocolade blijven onwijs populair.
Vanille staat met stip op nummer 1 als populairste ijssmaak in veel ijstastische landen zoals Duitsland, Italië, Amerika, Nieuw-Zeeland, China en Brazilië.
De Raket is al jaren het meest verkochte ijsje van Nederland. Jaarlijks worden er in Nederland 55 miljoen Magnum-ijsjes gegeten. Wanneer je die achter elkaar legt, vormt dat een lijn van 9.000 km. Het ijsje dat het meest wordt gegeten, blijft de Raket.
Roomijs blijkt de favoriet, en dan met name in de smaak chocolade. Voor het onderzoek vroeg Deliveroo 1000 Nederlanders naar hun ijsvoorkeuren. 40 procent noemde roomijs als de favoriete ijssoort. De tweede plaats was voor een hoorntje softijs (30 procent) en op de derde plek sorbetijs (17 procent).
Het lekkerste ijsje van Nederland vind je in Castricum: De Roset is 'kersenkoning' Uit tientallen inzendingen uit het hele land heeft de strenge jury van het Zaanse Patisserie College het ijs van Vince Spijkerman van banketbakkerij De Roset in Castricum gekozen als allerlekkerste.
Het vanille-ijs van de Utrechtse ijsmaker Roberto Coletti is uitgeroepen tot het beste van de wereld. Hij won de prijs tijdens een ijsbeurs in Italië waar bijna honderd ijsmakers wereldwijd streden om de de Coppa d'Oro. "Dit is als goud winnen op de Olympische Spelen."
Flash Dagelijkse Kost Duurste ijsje ter wereld: €5.890
De combinatie van een extreem zeldzame truffel, een scheutje truffelolie, parmezaanse kaas en bladgoud levert het Japanse ijsmerk Cellato de Guinness World Records-titel op van duurste ijsje ter wereld.
In Nederland zijn we soms erg traditioneel als het om ijsjes gaat. Al jarenlang is vanille de meest verkochte ijs smaak. En aardbeien, een yoghurt ijsje en ook chocolade blijven onwijs populair.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje).
Toch is dieetijs niet per se gezond. Hoeveel calorieën het ijs bevat, zegt niets over hoe gezond een product is. Roomijs bevat meer vet, maar dat zorgt er ook voor dat de suikers die in het ijs zitten minder snel worden opgenomen door je lichaam. Ook zorgt vet eerder voor een verzadigd gevoel.
Af en toe een ijsje eten kan geen kwaad, het past zelfs in een gezond eetpatroon. "Er is wel verschil in welke soort je kiest, de ene soort bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere", zegt Jasper de Vries van het Voedingscentrum.
Gemiddeld eet een gezelschap ongeveer 2,5 bollen per persoon. Een bol is ongeveer 50ml. Afgerond naar boven dus 150ml ijs te voorzien per persoon. Voor acht personen dus iets meer dan een liter nodig.
Het grote verschil tussen sorbet, roomijs en gelato zit 'm in de hoofdingrediënten van het ijs. Zo bestaat de basis van sorbetijs uit gepureerde vruchten en worden de andere twee ijssoorten op basis van zuivel gemaakt. Roomijs bestaat vooral uit – je raad het al – room.
Gemiddeld berekenen ijsverkopers €1,75 voor één bolletje schepijs en de klassieke smaken blijven favoriet. Dat blijkt uit onderzoek van beslist.nl onder meer dan honderd Nederlandse ijssalons. Hierbij werden zowel de prijzen van ijsbolletjes als de variëteit aan smaken en beoordelingen van ijssalons in kaart gebracht.
Tips voor een gezond verwenmoment met ijs!
Waterijs of sorbetijs zijn jouw beste ijsvrienden, ze bevatten namelijk de minste calorieën. Van 1 bolletje ijs kun je evenveel genieten als van 2 (of meer) bolletjes. Kies voor een bekertje in plaats van een hoorntje. Het hoorntje levert namelijk ook calorieën.
Die kaas bestaat uit stukjes mozzarella en verse room. Een goede stracciatella smaakt fris en licht zuur en is lekker in combinatie met een eenvoudige groene salade, een simpele pasta of op een zelfgemaakte pizza.
Tijd voor de ontknoping! De winnaar is het pistache ijs van Alessandro Crispini van Gelateria Crispini in het kleine Italiaanse dorpje Spoleto. De smaak komt voort uit een mix van drie pistaches. Twee uit een dorpje aan de voet van de vulkaan Etna op Sicilië en eentje uit het eeuwenoude havenstadje Agrigentio.
Wanneer Nederlanders voor een bolletje roomijs kiezen, komt hun liefde voor chocolade naar boven. Chocolade ijs is namelijk de ultieme favoriet, gevolgd door stracciatella. Op de derde plaats staat een populaire nieuwkomer, namelijk Oreo. Het liefst eten Nederlanders hun ijs van een hoorntje, zonder verdere toppings.
1. Gelateria Dondoli, San Gimignano (Italië) Gelateria Dondoli is meerdere malen uitgeroepen tot beste ijsmaker ter wereld.
IJsjes en roomijs kun je gemiddeld een jaar bewaren, tenzij het in aanraking is gekomen met bijvoorbeeld een gebruikte lepel. Wat kristalvorming op roomijs kan geen kwaad. Voor kliekjes gelden andere regels, bijvoorbeeld voor afhaalvoedsel. Dat kun je beter bewaren in de ijskast en het de volgende dag opeten.
IJsie Prima werd uitgeroepen tot IJssalon van het Jaar 2020/2021.