Je kunt heel oud worden met artrose, maar het kan wel heel pijnlijk zijn. ouder worden en waarvan we de precieze oorzaak niet weten. Maar artrose kan ook op andere manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door herhaalde blessures door het sporten, of na een eerdere botbreuk.
De tweede groep komt het meest voor: het merendeel van de mensen met artrose geeft aan dat er over een periode van twee jaar een toename is van pijnklachten. Artrose wordt niet voor niets een langzaam progressieve ziekte genoemd.; dat wil zeggen dat het niet over gaat en langzaam erger wordt.
Artrose is niet te genezen, maar door een goede behandeling kunnen klachten als stijfheid en pijn verminderen. De slijtage is blijvend. Afhankelijk van de ernst van de aandoening en hoe erg uw klachten zijn, kiest de arts samen met u een geschikte behandelmethode.
Beweging is belangrijk om de klachten te verminderen. Bewegen voorkomt ook dat klachten terugkomen of verergeren. Geoefende spieren geven het gewricht stevigheid, waardoor het meer kan verdragen en minder pijn doet. Maar overdrijf het oefenen niet; voorkom dat u uw gewrichten overbelast.
'Medicijnen die artrose genezen zijn er niet, maar wel behandelingen die de klachten verminderen en ervoor zorgen dat je kan blijven leven en werken. ' Margreet Kloppenburg benadrukt dat artrose meer is dan kraakbeen dat slechter wordt.
Artrose kan zorgen voor langdurige uitval op de werkvloer en soms zelfs voor volledige arbeidsongeschiktheid. Helaas kan je werk óók een risicofactor zijn voor het krijgen van artrose, meestal in knieën of heupen.
Je kan geopereerd worden aan artrose. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden die afhankelijk zijn van de mate van artrose en het aangedane gewricht.
Als pijn u belemmert bij het bewegen of slapen, kan pijnmedicatie worden voorgeschreven. Dit is meestal paracetamol. Als een gewricht ontstoken is, kan ook een ontstekingsremmer worden voorgeschreven. Eventueel kan een corticosteroïd injectie in het gewricht worden overwogen.
'Synerkine blijkt 3 heel belangrijke eigenschappen te hebben waar mensen met artrose baat bij hebben. Het kan ontstekingen remmen en kraakbeenschade en pijn verminderen. Uit het vroegere RA-onderzoek bleek de ontstekingsremmende werking al.
Oefentherapie bij artrose: effectief en besparend
Oefentherapie bij artrose van knie en heup is bewezen effectief. Daarom adviseert het Zorginstituut om deze behandeling in het basispakket op te nemen. De vergoeding geldt voor maximaal twaalf behandelingen per periode van twaalf maanden.
Factoren die de kans op artrose vergroten
overgewicht: door een te hoog lichaamsgewicht worden je gewrichten extra belast en kunnen zij meer pijn doen. Ook maakt vetweefsel stoffen aan, die de ontsteking en de pijn verergeren. Mogelijk zorgen die stofjes ook voor een versnelling van de afbraak van het kraakbeen.
Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit.Het kraakbeen wordt dunner en onregelmatig.Daarom wordt artrose ook wel slijtage genoemd, maar dit is niet altijd helemaal juist. Rond het artrotische gewricht vormen zich botknobbels en het gewricht(skapsel) kan ontstoken raken.
Veel mensen met artrose hebben last van vermoeidheid. Dit kan ontstaan door een slechte nachtrust, maar ook als u goed slaapt 's nachts is het mogelijk vermoeidheid te ervaren. Het is niet bekend wat de precieze oorzaak van deze vermoeidheid is.
Bij beginnende artrose is vooral het bewegen van een gewricht pijnlijk. In een later stadium zijn gewrichten vaak stijver en ontstaat er ook pijn in rust. Artrose kan verschillende klachten geven, zoals: pijn, vooral tijdens beweging.
Tijdens de behandeling krijgt u oefeningen en advies zodat u dit na een tijdje zelfstandig kunt. Wanneer de behandeling eindigt, is het noodzakelijk om te blijven bewegen en oefenen.Bij ernstige artrose kan een operatie nodig zijn.In dat geval krijgt u een kunstheup of knustknie.
Deze beschadigingen kan je lichaam meestal prima repareren. Maar dit reparatieproces verloopt niet altijd perfect, waardoor er artrose ontstaat en het hele gewricht ziek wordt.
Voldoende magnesium in het lichaam voorkomt artrose, artritis en osteoporose, of voorkomt dat het erger wordt.
Ook een ontsteking in het gewricht, zoals bij reuma, kan artrose veroorzaken. Door zo'n ontsteking wordt het kraakbeen als het ware opgelost. Doordat de gewrichtsdelen dan niet meer goed passend over elkaar glijden, ontstaat er abnormale slijtage (artrose).
Soms naar een reumatoloog, bijvoorbeeld om uit te laten sluiten dat jouw klachten niet door iets anders dan artrose worden veroorzaakt. Als de huisarts je naar een specialist stuurt voor een behandeling dan gaat het om een orthopedisch chirurg of een plastisch chirurg (voor je handen).
Je kan de oorzaak van artrose niet wegnemen, maar je kan de klachten zoals pijn en stijfheid wel onderdrukken met medicatie en specifieke bewegingsoefeningen om het slijtageproces te vertragen. Ook warmtetherapie met infrarood straling helpt om het leven met artrose comfortabeler te maken.
Daarnaast wordt er aangeraden om gedurende de dag voldoende water te drinken. Deze basisrichtlijnen zijn al een goede weg om artrose te voorkomen/ verminderen.
Maar er zijn naar schatting ook 25.000 jongere patiënten (tussen de 25 en 44 jaar oud) met artrose in Nederland. Artrose komt dus veel voor. Vrijwel iedereen krijgt er bij het ouder worden krijgt in meer of mindere mate last van.
Iedereen kan artrose krijgen. Sterker nog: in Nederland hebben op dit moment 1,2 miljoen mensen een vorm van artrose (voor meer informatie zie volksgezondheidenzorg). Ook is artrose niet hetzelfde als reumatoïde artritis.
Hoe weet u zeker of u artrose heeft? Heeft u het vermoeden dat u artrose heeft, dan zal op basis van een lichamelijk onderzoek en röntgenfoto's de diagnose eenvoudig gesteld kunnen worden. Op een röntgenfoto is de slijtage van het kraakbeen in de gewrichten duidelijk te zien.