Metaal en water zijn geen al te beste vrienden. Door toedoen van vocht kan er corrosie optreden waardoor het metaal gaat verkleuren en zelfs zijn kwaliteit kan verliezen.
Met het Nederlandse regenachtige klimaat, komt het metaal vaak in aanraking met water. Dit is echter geen probleem, mits je het metaal goed schildert en beschermt tegen roest.
Water versnelt het gehele proces doordat het een uitstekende katalysator is. Kleine watermoleculen dringen door in het metaal en vormen nog meer zuren, waardoor metaal nog meer wordt blootgesteld aan oxidevorming. In het geval van zeewater zal ijzer nog veel sneller roesten, vanwege het zout dat als geleider dient.
Doordat het er zo heet is geloven onderzoekers dat metalen zoals ijzer in de atmosfeer verdampen. De nachtzijde is ongeveer 1000 graden koeler. Daar verandert het verdampte ijzer door het temperatuurverschil in ijzerdruppels. De ijzerdeeltjes veranderen aan de nachtzijde dus in een soort vuurregen.
Als je blank staal buiten zet, gaat het roesten. Binnen kun je blank staal wel afnemen met een doekje, als je het daarna maar droog maakt zodat het niet gaat roesten. Je kunt er ook blanke lak of poedercoating op zetten. Daarmee zet je er een doorzichtig laagje overheen, dat zorgt ervoor dat het staal niet meer roest.
Zilver (argentum) is namelijk een edelmetaal en roest bijna niet. Andere edelmetalen zijn goud (aurum) en plantina (platinium). Let op: deze edelmetalen reageren wel met zuurstof en water, maar ze zullen niet snel roesten. Zilver moet je bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd even oppoetsen.
Het ijzer of staal zal onvermijdelijk gaan roesten: de mate waarin is afhankelijk van de duur en lengte van blootstelling aan zuurstof en water. Soms kan het dagen, maanden of zelfs jaren duren, afhankelijk van de intensiteit van de blootstelling.
Aluminium bevat geen ijzer of staal, dus het roest niet, maar toch komt aluminium corrosie voor wanneer dit materiaal wordt blootgesteld aan vocht, chemicaliën en zuurstof.
Als ijzer in contact komt met water en zuurstof ontstaat er roest. Bij koperen voorwerpen zal het object groen worden (koper reageert met zuurstof en koolstof). Zilver wordt op den duur zwart door het doordat het metaal zich verbindt met sulfide uit de lucht.
De ijzerdeeltjes in het staal kunnen zich namelijk ook zonder water aan zuurstof hechten waardoor staal ook in droge toestand kan gaan roesten.
Een betrouwbare keuze is de universele primer Redox BL Multi Primer, gebaseerd op watergedragen acrylaathars, die voor uiteenlopende metaalsoorten gebruikt kan worden. Voor staal is Redox AK Primer de beste optie als primer: deze hechtlaag is roestwerend en gebaseerd op high solid alkydhars.
Nee, de spijker in het linkerpotje, helemaal tot bovenin gevuld met gekookt water, vertoont na een maand of vier nog geen enkel spoor van roest.
Staal is niet gevoelig voor galvanische corrosie en het materiaal is goed lasbaar. Een thermisch verzinkte mast heeft een onderhoudsvrije levensduur van minimaal 40 jaar. Een goed geconserveerde mast heeft veelal een oneindige levensduur.
Beginnend boven een temperatuur van ongeveer 230°C ontstaat er in water of stoom geen beschermende laag meer en de reactie loopt snel voort totdat uiteindelijk al het aluminium dat aan deze milieus wordt blootgesteld is omgezet in oxide.
Metalen en bepaalde stoffen verdragen elkaar niet goed en vormen corrosie; bekende voorbeelden: rvs en chloor, zink en gips. Ook zuren en conserveermiddelen kunnen de corrosie versnellen.
RVS is veel sterker dan aluminium en vervormd nauwelijks onder extreem gewicht of hitte. Dit materiaal is daarom vaak de basis voor keukenapparatuur, woningbouw en scheepsbouw. Het gewicht is daar minder van belang.
Azijn, heeft geen schuurkorrel en zal door de zuurgraad op lange termijn het aluminium alleen maar sneller doffer laten worden. WD40 is voor veel dingen goed, maar niet voor het poetsen van aluminium.
✔ Aluminium is weerbestendig. Je kan je tuinmeubelen gerust laten buiten staan in weer & wind. ✔ Aluminium is super stevig. Vandaar dat er veel onderstellen van gemaakt worden.
Tip 1: Gebruik witte azijn
Ook als je roest wilt verwijderen van metaal kan azijn een helpende hand bieden. Volg de onderstaande stappen en je krijgt je metalen voorwerpen weer roestvrij! Week het voorwerp in witte azijn tot het volledig doorweekt is; Zorg ervoor dat de azijn onverdund is, zodat het effectief werkt!
Gebruik van epoxyharsen. De verf is op basis van epoxyharsen, wat de beste bescherming biedt tegen roest, chemische producten en zuren, en dat bovendien, indien nodig, een optimale aanhechting van meerdere lagen verf mogelijk maakt.
Hoewel een klein beetje roestvorming niet schadelijk is voor de gezondheid, kun je een pan met wat roestplekjes even goed afwassen voor gebruik. Op die manier beperk je de eventuele inname van roest via je eten. Wanneer een pan duidelijk is beschadigd door roestvorming, kun je deze beter niet meer gebruiken.
Alkalimetalen reageren heftig met zuurstofgas, maar reageren nog heftiger met water. Bij de reactie met water ontstaat namelijk MOH (M = alkalimetaal), H2 en warmte.
Naast vuil is zeelucht één van de grootste vijanden van RVS. Zeelucht bestaat uit minuscule druppeltjes zeewater die zowel zout als chloriden bevatten.
Non-ferro (niet ijzerhoudende) metalen kan men onderverdelen in edel en onedel. Onedele metalen zijn metalen die makkelijk oxideren, bijvoorbeeld, Koper, Messing, Tombak, Alpaca, Brons, Aluminium, Tin, Lood, Zink, Cadmium, Kwik, Titanium, Nikkel, IJzer.