Aan het eind van het voeren dient een 1-baks (spaarkast)volk over 12 tot 14 kg wintervoer te beschikken.Een volk op 2 BK's (of in een Dadantkast) moet ongeveer 18 tot 20 kg wintervoer hebben. In wintervoer zit altijd nog zo'n kleine 20% water.
Energiebehoefte van een wintertros uitgerekend
Voor een tros van 10.000 bijen betekent dat bij 3°C 26 gram/dag, 780 gram per maand, en 4,7 kg voor een winter van zes maanden. Bij de hoge temperatuur (13,5°C) 60 gram/dag, 1800 gram/maand en 10,8 kg/winter.
Het bijenvolk mag geen schade ondervinden van het oogsten van de honing. Zo kan de opbrengst per kast variëren tussen de 0 en 40 kilo honing per jaar. Een gemiddelde van 20-25 kilo is doorgaans goed haalbaar en wordt gerealiseerd door een verantwoorde keuze in het aantal bijenkasten per locatie.
Werksters zitten in de winter met tienduizenden opeen gepakt in een gedeelte van de korf waarin zich de voorraden honing en stuifmeel van de kolonie bevinden. In het midden zit de koningin, verwarmd door de omringende bijen, die honing eten en warmte opwekken door hun vleugelspieren te bewegen.
Het voedsel dat we in die gevallen gebruiken is geen suiker of suikerwater, maar speciaal voor bijen ontwikkeld suikerdeeg (een soort fondant). Hier zitten andere suikers in dan sacharine, wat we in kristalsuiker tegen komen.
De optimale oplossing is 3 kg suiker op 2 liter water, dat lost prima op. Deze verhouding resulteert dus in 3 kg plus 20% water, dus ongeveer 3,6 kg wintervoer. 10 Kg suiker resulteert dus in ongeveer 12 kg wintervoer.
Het meest populaire bijenvoer is suikersiroop. Imkers gebruiken nooit bruine suiker of suiker met toevoegingen, omdat deze dysenterie kunnen veroorzaken. De dunne suikersiroop in de verhouding 1/1 (1 deel kristalsuiker en 1 deel water) is het beste om de broed opfok te stimuleren.
Daarom is een snelle noodvoedering met invertsuiker in de winter te prefereren boven suikerdeeg. Aan het eind van de winter (maart) kun je - indien nodig - wel met een pak suikerdeeg op het voergat de bijen door de winter helpen. Echter het bijplaatsen van kant-en-klare voerramen is verreweg de beste oplossing!
In de winter valt er geen nectar te halen, dan zijn bijen dus inactief, maar moeten ze zich wel voeden, willen ze de winter overleven. Dat doen ze dus met de opgeslagen honing. De imkers in Nederland zorgen er zoveel mogelijk voor dat hun bijen de winter kunnen overleven op hun eigen honing.
Bijen zijn koudbloedig en kunnen niet goed tegen kou. Ze kruipen tegen elkaar aan zitten als een bol (tros) opeen gepakt zodat ze lekker warm blijven. Ze wapperen met hun vleugeltjes zodat er warmte ontstaat en eten honing. Want de verbranding van voedsel zorgt voor warmte.
Een imker heeft slechts een paar uur per jaar nodig voor de noodzakelijke verzorging van zijn bijenvolk. De hoeveelheid uren die noodzakelijk zijn hangt af van de ervaring van de imker. Een onervaren imker zal meer tijd nodig hebben. Er is weinig dagelijks terugkerende zorg noodzakelijk bij het bijenhouden.
De lente loopt natuurlijk helemaal door tot Sint Jan op 24 juni, het begin van onze zomer. Voor die tijd worden de meeste jonge, nieuwe bijenvolken geboren. Als de kast te klein wordt voor alle nieuw geboren bijen en wanneer er heel veel voedsel binnenkomt, zal het volk zich splitsen en vormt zich zo een nieuw volk.
Een simpele rekensom leert ons dat dit per dag neer komt op maar liefst 3000 bloemen! Voor een halve kilogram honing zijn 6 miljoen bloemen nodig. Als één bij dit alleen zou verzamelen, dan zou de bij er 2000 dagen over doen.
Bijen slapen 's nachts en ook wel overdag. Ze slapen op de raten, zelden buiten, op bloemen of bladeren. Van darren is wel waargenomen dat ze overdag zitten te slapen op blaadjes of takken. Het zijn vooral de haalbijen die 's nachts slapen na hun vermoeiende dagtaak.
Bijen in de spouwmuur
Het in en uitvliegen van het nest dit is meestal van korte duur (maand). Solitaire bijen zijn zachtaardig en storen de mensen niet.
Van de circa 360 Nederlandse bijensoorten nestelen er zo'n 250 in de grond. De vrouwtjesbijen graven deze nesten meestal zelf (behalve in het geval van koekoeksbijen). Nadat het nest is afgesloten en het hoopje grond is verdwenen, is er van een bijennest in de bodem van buiten vaak niets meer te zien.
Re: hoe suikerdeeg voeren
Wat ik vaak doe, is de hoeveelheid deeg die ik wil voeren in een schone stevige plastic zak doen, platstampen en op één plekje open snijden. Het gat leg ik dan op het gat in de dekplank. De bijen doen gedurende enkle weken de rest. Met een kant en klaar pak van 2,5 kilo kun je hetzelfde doen.
In de raat links boven de tros kun je de donkere honing zien zitten. Hieruit blijkt dat het dus goed mogelijk is - ook bij lagere temperaturen, zoals die bijvoorbeeld in februari en maart veelvuldig voorkomt - om bijen bij te voeren, door onder of naast de wintertros voer te plaatsen.
Controleer je drie of vier ramen op zwermcellen begin dan aan de kant van het bouwraam. Vind je niks, dan kan de kast weer dicht. Ervaring leert namelijk dat als er links geen belegde doppen zitten, dan zitten ze rechts ook niet. In deze tijd wel wekelijks checken!
Bij sterke geurtjes zoals zweten of parfum. Na een bezoek aan paarden, schapen of ander vee. Uitademen richting bijen op de raat. Bevliegen van bepaalde bloemen, koolzaad, mosterd.
Jerrycan Invertbee van 14 kg (suikerwater)
€ 14,99. Op voorraad en direct leverbaar. Invertsuiker in een jerrycan met een inhoud van 14 kg (10,2 L). Invertbee is de beste siroopvoeding voor de bijen door het relatief hoge fructose gehalte van 36%.
Suikerdeeg, voederdeeg, apifonda: deze termen worden door imkers meestal door elkaar gebruikt. Afgezien van de verschillen hebben ze het dan in alle gevallen hebben over een deeg dat in plaats van meel vooral uit suikers bestaat.