Ga tussen jouw hond en de andere staan en hou je hand voor je hond z'n kop. Daarmee geef je aan dat jíj er wel voor zal zorgen dat alles goedkomt. Ook loont het vaak om de andere blaffende hond gewoon de rug toe te keren. Zo laat je zien dat jij je helemaal niet bedreigd voelt.
Hond afleren te reageren op andere honden
Maak een plan voor training en bouw dit in kleine stapjes op, waarbij je steeds meer uitdaging en afleiding opzoekt. Om je hond te leren dat hij andere honden moet negeren, is het belangrijk dat je hem alternatief gedrag leert.
Wat te doen als je hond uitvalt naar andere honden? Neem aankondigende signalen serieus en help je hond door de situatie te veranderen. Op die manier hoeft het niet tot grommen, of uitvallen, te komen. Je hond leert om deze manier dat jij de situatie oplost en je hond in bescherming neemt.
Stil krijgen
Eén manier om uw hond een "wees stil"-commando te leren is om hem, elke keer wanneer hij blaft, het zwijgen op te leggen of af te leiden. Gebruik iets dat een hard geluid maakt, zoals een blik vol met munten, om zo zijn aandacht te krijgen, om hem vervolgens een stevig "wees stil"-commando te geven.
Honden kunnen blaffen vanuit angst, verveling, begroeting, tijdens het spelen, om aandacht te vragen of door territoriumdrift/bescherming. Blaffen om zijn territorium te beschermen en om angst te tonen en/of je te alarmeren is voor een hond intuïtief. Dat komt vanuit instinct.
Gedraag je kordaat en vrolijk wanneer je hond bang is. Laat je hond zien dat jij zijn leider bent en dat er geen enkele reden is om bang te zijn. Loop vrolijk en zonder aarzeling gewoon recht op "het gevaar" af. Op deze manier kun je je hond helpen om over zijn angst heen te komen.
Daarnaast kan de eigenaar (onbewust) de hond aanmoedigen zich agressief te gedragen bijvoorbeeld door de riem strak te trekken, de hond te corrigeren of te waarschuwen. Tot slot kan een hond zich agressief gedragen naar soortgenoten als hij zijn territorium wil verdedigen of iets anders wat van waarde is voor hem.
Voordat je hem van dichtbij kennis laat maken met andere honden. Zorg altijd voor veiligheid. Heeft jouw hond al eens schade veroorzaakt aan een andere hond, leer hem dan een muilkorf aan en houdt hem aangelijnd. Leer hem goed gedrag op afstand van andere honden en eventueel het vermijden van andere honden.
De beste manier om dat te doen is door duidelijk en consequent te zijn, de leiding te nemen (bijvoorbeeld tijdens wandelingen),en door regels te stellen en die rustig maar beslist te handhaven. De hond merkt zo dat zijn eigenaar een goede leider is die overwicht heeft en te vertrouwen is.
Als een van de twee honden negatief gedrag vertoont is het belangrijk om te voorkomen dat de ander dit overneemt. Maak voor het eerst kennis op neutraal terrein. Zo kunnen de honden elkaar een beetje leren kennen en is de nieuwe hond niet meteen een indringer van het territorium.
Zorg dat jij de leiding neemt en bepaalt wat er wel en niet gebeurt in huis. Als na vier weken er nog steeds veel spanning is tussen je eerste hond(en) en je nieuwe, raadpleeg dan een gedragskundige.
Meestal gaat het mis door de aanwezigheid van 'iets' in de omgeving dat veel waarde heeft voor een of beide honden. Dit kan eten zijn, zoals een lekker bot, leuk speelgoed, een ligplaats of aandacht van het baasje. Of, zoals bij de twee reuen, een derde hond.
Denk hierbij aan spel, (aandacht)oefeningen en/of lekkere hapjes/speeltjes die je kunt aanbieden, etc, ruim voordat de hond plat gaat. Hiermee kun je de focus van de hond verleggen en eventueel fixeren voorkomen. Haal je hond uit de situatie en leidt deze op tijd weg.
Agressiviteit wordt altijd veroorzaakt door aanhoudende of steeds terugkerende negatieve emoties, zoals woede of angst. Maar ook pijn door een ziekte kan een hond murw maken. Dit kan leiden tot agressief gedrag.
Iedere hond reageert op zijn eigen manier op zijn angsten en fobieën, maar ze laten vaak de volgende gedragingen zien: Binnen plassen of poepen. Trillen. Hard blaffen of janken.
Laat je hond het gedrag zien.
Om je hond `nee` of `laat dat` aan te leren, begin je door het gewenste gedrag te laten zien. Laat hem bijvoorbeeld zien dat je een koekje in je hand hebt en zeg dan `nee` voordat je je vuist om het koekje sluit. Laat hem aan je hand ruiken en likken, maar geef hem het koekje niet.
Wanneer jouw hond blaft kan je hem afleiden door hem te laten zitten, liggen, een pootje te geven etc. Hierbij leidt je de focus weg van de prikkel en zal jouw hond zich meer op jou richten, waardoor je meer controle krijgt over de situatie.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Honden zijn er, net als hun voorouder de wolf, op gericht om ruzie te vermijden. Bij elk onderling gevecht loopt de hond het risico om flink gewond te raken. Het is dus logisch dat hij eerst zal proberen zijn doel te bereiken zonder dat er gevochten moet worden.