De voorhoofdthermometer is een handige en betrouwbare oplossing. Omdat je hem op afstand gebruikt, is het ook nog eens hygiënisch en veilig. Hierdoor is dit type thermometer uitermate geschikt voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen.
De Braun IRT 6020 Mnla is de topper onder de oorthermometers. Deze thermometer is namelijk de meest gebruikte én aanbevolen thermometer door artsen en professionals. De oorthermometer wordt beschreven als infrarood oorthermometer voor de hele familie.
In de VS gebruikt ruim 70 procent van alle ziekenhuizen een voorhoofdthermometer, in Nederland is vooral de oorthermometer nog in zwang en wordt daar vaak als de gouden standaard gezien. In een Academisch ziekenhuis in België is deze voorhoofdsthermometer inmiddels ook in gebruik genomen.
Een staafthermometer is de meest betrouwbare manier om koorts te meten, en een voorhoofdthermometer is hygiënischer, sneller en comfortabeler in gebruik.
Nauwkeurigheid van een voorhoofd- of infraroodthermometer
Een voorhoofd- of infraroodthermometer is net zo betrouwbaar als een oorthermometer: redelijk betrouwbaar. De meting is nauwkeurig genoeg, en tot op 0,2 graden Celsius betrouwbaar. Een rectale meting via een digitale thermometer is echter betrouwbaarder.
Bij een infectie kan de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden.
Beschrijving. Op betrouwbare wijze koorts meten doe je met deze infrarood thermometer van Grundig. Binnen 1 seconde verschijnt de temperatuur op het scherm.
Goede digitale thermometers kunnen een nauwkeurigheid tot op 0,1 °C halen. Oor- en voorhoofdthermometers zijn nauwkeurig genoeg, maar meestal niet zo nauwkeurig zijn als digitale thermometers. Meestal claimen fabrikanten een nauwkeurigheid tot op 0,2 °C. Correct gebruik is de sleutel tot een nauwkeurige meting.
Oor of anders? De vraag waar de temperatuur het beste kan worden gemeten, hangt af van de leeftijd van de patiënt. Baby's houden hun hoofd bijvoorbeeld vaak niet lang genoeg stil, waardoor metingen via de mond niet altijd nauwkeurig zijn. Daarom is het beter om de temperatuur in het oor te meten.
In de studie van Yang et al. worden 710 patiënten op een intensive care geïncludeerd, waarvan 435 volwassenen. Uit de resultaten blijkt geen verschil tussen de metingen van de voorhoofdthermometer en de oorthermometer bij een lichaamstemperatuur tussen 36 °C en 38 °C.
Afwijking van een contactloze infrarood thermometer
Met een voorhoofdthermometer dient u dan ook 0,5 graden Celsius erbij te tellen. De staafthermometer is nog altijd de meest betrouwbare manier om koorts te meten. Ook de thermometers waarbij u de huid niet hoeft aan te raken zijn tegenwoordig bijzonder nauwkeurig.
De voorhoofdthermometer is een handige en betrouwbare oplossing om iemands temperatuur te meten. Hij werkt op dezelfde manier als een oorthermometer: hij meet de lichaamstemperatuur door middel van infraroodstraling. Hoe meer straling ergens vanaf komt, hoe warmer het is. Je plaatst de thermometer tegen het voorhoofd.
De Thermoscan 7 komt keer op keer als beste thermometer uit de test als er oor thermometers worden getest. De Braun Thermoscan is ook de meest verkochte en hoogst gewaardeerde koortsthermometer.
In de Verenigde Staten meet 70% van de ziekenhuizen temperatuur via het voorhoofd. Een duidelijk teken van betrouwbaarheid. Met andere woorden: een infrarood voorhoofdthermometer is net zo betrouwbaar als een traditionele koortsthermometer.
De koortsthermometer geeft je temperatuur weer in graden Celcius. De signaaltoon heeft het einde van de meting in. De thermometer is gemaakt van onbreekbaar kunststof en heeft een anti-allergische tip. Gebruik hem rectaal, in je mond of onder je oksel.
Met de Medisana FTN Infrarood Thermometer meet je de temperatuur snel en contactloos. Je richt het blauwe licht, met 5 centimeter afstand, op het voorhoofd van de kleine. Vervolgens wordt na ongeveer 1 seconden de lichaamstemperatuur bepaald op 0,1°C nauwkeurig.
Bij oudere kinderen en volwassenen heeft een meting onder de tong de voorkeur. Hou er wel rekening mee dat dergelijke meting minder nauwkeurig is kort na het eten. Ook een zorgvuldig uitgevoerde meting onder de oksel is betrouwbaar als je de arm dicht tegen het lichaam aandrukt.
De beste koorststhermometers komen wat ons betreft toch echt altijd van Braun, en dat geldt ook voor deze Braun PRT1000 digitale rectale thermometer. Hij meet elke keer weer goed, nauwkeurig en snel. Je kan hem ook onder de oksel en in de mond gebruiken, maar de beste resultaten krijg je met rectale metingen.
Een rectale thermometer kan analoog of digitaal zijn. Een analoge thermometer bevat een vloeistof die beweegt tot aan de gemeten temperatuur. Bij een digitale thermometer meet een sensor de temperatuur. De temperatuur verschijnt dan meteen op een schermpje.
Withings Thermo. De beste contactloze thermometer is volgens ons de Withings Thermo. De beste digitale thermometer gebruik je door de best geteste voorhoofdthermometer te richten op het voorhoofd en het vervolgens richting de slaap te bewegen. Op enkele seconden tijd zal de beste thermometer koorts registreren.
Douchen is toegstaan bij koorts, maar neem geen koud bad of een koude douche. Je lichaam zal dan juist harder gaan proberen om je lichaamstemperatuur hoog te houden. Een koud bad of een koude douche werken dan averechts.
Dat is deels te wijten aan je biologische klok. De biologische klok reguleert namelijk niet alleen je slaap, maar ook je immuunsysteem. Het immuunsysteem wordt geactiveerd bij ziekte, waarbij infectie-vechtende cellen een variatie aan chemicaliën loslaten die de infecties bestrijden.
Belang van slaap bij ziekte
Bij een verminderde immuniteit en griep raden de dokters aan om in bed te blijven en extra te rusten. Met een warm deken op de bank rustig een boek lezen, mag ons zeker geen schuldgevoel geven. Door te rusten en zeker door extra te slapen, kan het lichaam het best genezen.