Grieks etenVleesgerechten, ovenschotels, vis, groenten, salades en veel meer. Er is voor ieder wat wils. Dat maakt de Griekse keuken misschien ook één van de populairste keukens wereldwijd. De bekendste gerechten zijn pita gyros, mousaka, tzatziki en souvlaki.
Hoewel eten voor Grieken een erg belangrijke en sociale bezigheid is, vinden ze het ontbijt niet echt belangrijk. Er wordt dan ook vaak niet thuis ontbeten, maar onderweg iets genomen. Vaak wordt er dan gekozen voor een simpele maaltijd zoals een stuk toast of een witte boterham met jam.
1. Tzatziki Grieks voorgerecht met yoghurt, komkommer en knoflook. Tzatziki past goed bij brood als voorafje en bij Pita Gyros, maar het wordt ook gegeten als onderdeel van mezes (kleine hapjes) en is heerlijk bij gegrild vlees of vis.
Typisch Grieks eten omvat gerechten zoals moussaka, souvlaki, gyros, tzatziki, en baklava. Grieks eten bestaat meestal uit veel verse en voedzame ingrediënten. De Griekse keuken biedt een smaakvolle en culinaire ervaring met veel traditionele recepten.
Als Grieken uit eten gaan, is de lunch meestal laat, rond 2:00 of 3:00 's middags. Het diner is meestal niet vroeger dan 9:00 's avonds. Het is niet ongebruikelijk om om 11:00 's avonds naar een restaurant te gaan, vooral in de zomermaanden.
Het is onbeleefd om naar binnen te gaan met onbedekte schouders en knieën. Dit geldt ook voor de heren. In kloosters geldt er daarnaast vaak een verbod voor vrouwen (en soms zelfs mannen) in een broek.
In onder andere Turkije en Griekenland is het blauwe oog, ook wel de nazar, hét symbool om onheil af te wenden. Het blauwe oog moet in de ban, volgens de Turkse autoriteit voor religieuze zaken.
Een rond brood noemen we karvéli, een brood dat op traditionele wijze is gemaakt met verse gist noemen we choriátiko en als we een brood met zaadjes willen, dan vragen we om polýsporo. De nummer één snack of zelfs lunch van Griekenland is de tirópita, ofwel kaasbroodje gemaakt van enige soort Griekse kaas.
Verse groentes, salades, fruit, brood en vis zijn belangrijke ingrediënten. Vlees bestaat vooral uit vers geslachte jonge dieren zoals zuiglam, geit, speenvarken of piepkuiken. Elke regio kent haar vlees- en visspecialiteiten. Grieken eten veel kaas, dat vooral gemaakt wordt van de melk van geit of schaap.
Grieks eten
Vleesgerechten, ovenschotels, vis, groenten, salades en veel meer. Er is voor ieder wat wils. Dat maakt de Griekse keuken misschien ook één van de populairste keukens wereldwijd. De bekendste gerechten zijn pita gyros, mousaka, tzatziki en souvlaki.
Een salade is altijd een heerlijk bijgerecht en dat geldt zeker ook in de Griekse keuken. Deze heerlijke Griekse salade bestaat uit tomaat, feta, komkommer, ui en natuurlijk olijven.
Veelgebruikte en kenmerkende producten in de Griekse keuken zijn olijfolie, kruiden en groenten, granen, wijn, diverse vleessoorten, waaronder pluimvee, konijn, lams- en varkensvlees, rundvlees en vis. Andere typische ingrediënten zijn kaas, aubergine, courgette en yoghurt.
Meloenen, watermeloenen, perziken, nectarines, kersen, citroenen en sinaasappels behoren tot de fruitsoorten die vooral in het hoogseizoen in overvloed te verkrijgen zijn.
Op de meeste plaatsen in Griekenland verwacht men een fooi, maar je bent niet verplicht. Een fooi van tussen de 5 à 10% van het totale bedrag is een goede leidraad.
Griekse yoghurt met 10% vet is een goede basis voor een ontbijt. Doordat deze variant meer vetten bevat kan het zorgen voor een langer verzadigd gevoel dan de andere varianten. Als je niet van Griekse yoghurt houdt zijn er genoeg andere gezonde alternatieven, zoals kwark.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
De Grieken zijn geen grote ontbijters. Ze nemen liever een kleine hap voor onderweg naar hun werk of school. Dit ontbijtje bestaat voornamelijk uit een kop koffie met toast en jam. Uiteraard is Griekse yoghurt met lokaal fruit ook gebruikelijk om als ontbijt te eten.
De Griekse keuken staat bekend om zijn voedzame eenvoud en wordt beschouwd als een van de beste en gezondste ter wereld. De meeste traditionele gerechten vermijden ingewikkelde sauzen en geven de voorkeur aan het parfum van kruiden en de aroma's van verse tomatensaus, knoflook en citrus.
Hieronder geven we de gemiddelde prijzen aan als je uit eten gaat in een grote stad in Griekenland tijdens de Griekenland single reizen. Voor een eenvoudige maaltijd inclusief drankjes betaal je ongeveer 12 tot 20 euro.Een driegangenmaaltijd inclusief drankje bij een taverne kost je ongeveer 20 tot 30 euro.
Denk aan Griekse gehaktballetjes (keftedes genoemd), salades, calamaris, tapenade, souvlaki, pasteitjes, octopus, spanakopita (filodeeghapje gevuld met spinazie en feta) en gevulde druivenbladeren. Het is een hele leuke en fijne manier van dineren! Tip!
Het lokale bier/pils op Kreta en de rest van Griekenland heet Mythos. Qua kwaliteit kan het bier .. Het lokale bier/pils op Kreta en de rest van Griekenland heet Mythos.
Bij huwelijken wordt het nog wel eens ingezet: gasten gooien het servies stuk op de grond en vervolgens mag het bruidspaar de scherven opruimen. Het kapot gooien moet kwade geesten weren en het schoonmaken geeft aan dat het kersverse paar elke uitdaging samen aankan.
Symptomen Boze Oog
Er zijn een paar symptomen waaraan je dit zou kunnen herkennen: Slaperigheid en veel gapen tijdens de Roqyah. Verlamming van lichaamsdelen. Vaak zweten op het voorhoofd en op de rug.
Het Boze Oog is de blik van iemand die met slechte bedoelingen naar je kijkt.Dit kan je ongeluk bezorgen. Het boze oog of kwade oog is in veel landen rond de Middellandse Zee zoals Turkije en Griekenland een veel gezien symbool. De blik van een vreemde kan jou materieel of immaterieel ongeluk bezorgen.