Bel eerst zelf naar de gemeente of het UWV en vraag of uw vakantiegeld niet is uitbetaald. Dit kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld dat het vakantiegeld pas in juni in plaats van in mei wordt uitbetaald.
Vakantiegeld vorderen bij te late betaling
De werkgever is verplicht het vakantiegeld in de afgesproken maand uit te betalen. Als het vakantiegeld niet op tijd wordt betaald, is de werknemer gerechtigd dit op te eisen. Dit betekent dat de werknemer juridische stappen kan ondernemen om het vakantiegeld te vorderen.
Je werkgever is verplicht om jou vakantiegeld te betalen. Maar het kan voorkomen dat in je cao staat dat je geen recht hebt op vakantiegeld. Gelukkig is er een wettelijke bepaling die ervoor zorgt dat je minimaal 8% van het minimumloon per jaar moet ontvangen.
U heeft recht op vakantiegeld van minimaal 8% van uw brutojaarsalaris van het afgelopen jaar. De wettelijke term hiervoor is vakantiebijslag.
Je vakantiedagen en vakantiegeld worden normaalgesproken betaald in de eindafrekening. Vaak gebeurt dit tegelijkertijd met je laatste salaris.Het kan ook zijn dat dit (maximaal) één maand na betaling van je laatste loon plaatsvindt. Je kunt de voorbeeldbrief hierboven gebruiken als je hier nog recht op hebt.
Wanneer je salaris binnenkomt, hangt af van de afspraken in je contract. Als er geen schriftelijke afsprakenzijn, ga dan uit van de normale betaaldag. Die dag is je uitgangspunt om te bepalen of je salaris te laat is. Je loon moet uiterlijk op de derde werkdag na de gebruikelijke betaaldag op je rekening staan.
Binnen welke termijn moet je een eindafrekening betalen? De eindafrekening moet uiterlijk binnen één maand na afloop van het dienstverband opgesteld en uitbetaald worden door de werkgever. Meestal gebeurt dit gelijktijdig met de uitbetaling van het laatste loon, maar dat is niet wettelijk verplicht.
Meestal valt uw gehele vakantiegeld, of een deel van uw vakantiegeld, buiten het beslag en mag de deurwaarder dit niet in beslag nemen, of moet hij dit geld aan u terugbetalen. U heeft altijd recht op een minimaal deel van uw inkomen om van te leven. De deurwaarder mag dat niet in beslag nemen.
Dat komt doordat de belastingtarieven zijn aangepast, zo zegt salarisstrookjesbedrijf ADP. Een modaal inkomen ligt op 2816 euro bruto per maand. Als je dit verdient, krijg je 1,62 euro minder vakantiegeld. Wie 1,5 keer modaal verdient, krijgt 2,43 euro minder.
Vakantiegeld wordt in Nederland doorgaans in mei of juni uitbetaald. De afspraken over de exacte datum vind je terug in je arbeidsovereenkomst of cao. Meestal wordt het vakantiegeld uitbetaald in mei. Daarnaast is het goed om te weten dat jouw werkgever verplicht is om het vakantiegeld uiterlijk in juni uit te betalen.
Het vakantiegeld is een wettelijk recht en is in Nederland 8% van het bruto jaarsalaris. Meestal wordt dit in mei uitbetaald, maar bij ontslag wordt het opgebouwde bedrag meegenomen in de eindafrekening. Dus het bedrag dat iemand heeft opgebouwd, moet je betalen als deze medewerker uit dienst gaat.
Elke medewerker heeft recht op vakantiedagen en daarmee ook op vakantiegeld. Het aantal vakantiedagen hangt af van de prestaties in het vorig kalenderjaar. Wie voltijds werkt en gedurende het vorige kalenderjaar een volledig jaar heeft gewerkt, heeft recht op 20 betaalde vakantiedagen (in de 5-dagenweek).
Dat zit elke maand in uw pensioen. Wij betalen het vakantiegeld niet apart uit. Als u werkt, krijgt u waarschijnlijk in de maand mei vakantiegeld van uw werkgever.
Betaalt uw werkgever uw loon niet of niet op tijd? Of betaalt hij te weinig loon? Dan kunt u een loonvordering indienen bij de kantonrechter. Ook kunt u wettelijke verhoging en wettelijke rente eisen.
Hoogte transitievergoeding
De hoogte van de transitievergoeding als u wordt ontslagen hangt af van uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2024 maximaal € 94.000 bruto. Als uw jaarsalaris hoger is dan € 94.000, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Lagere inkomens ontvangen in 2023 meer vakantiegeld, hogere inkomens juist minder. Veel werknemers ontvangen in mei hun jaarlijkse vakantiegeld. In 2023 zien mensen met lagere salarissen hun netto bedrag aan vakantiegeld omhoog gaan. Mensen met een hoger inkomen krijgen juist minder vakantiegeld dan in 2022.
Hoeveel vakantiegeld uw werknemer krijgt, staat in de wet. Uw werknemer heeft recht op minimaal 8% vakantiegeld over het bruto jaarsalaris van het afgelopen jaar.
De minimum-vakantiebijslag is in beginsel een toeslag van 8% op het loon dat bij iedere loonbetaling wordt gereserveerd en doorgaans eens per jaar wordt uitbetaald.
Een deurwaarder mag alleen beslag leggen op uw loon of uitkering met toestemming van de rechter of overheid. U krijgt daarom eerst een vonnis, beschikking of dwangbevel. Een vonnis of beschikking is een uitspraak van de rechter. Een dwangbevel is een officiële brief van de overheid.
Het vakantiegeld, ook wel vakantiebijslag of vakantietoeslag genoemd, is meestal 8 procent van je brutoloon. Dit wordt vaak eind mei uitgekeerd en wordt berekend over het loon van 1 juni van het afgelopen jaar tot 1 juni van het huidige jaar. Als je baan stopt wordt het opgespaarde bedrag meteen uitbetaald.
Het enkel vakantiegeld bedraagt 8 % op het bruto variabel loon; het dubbel komt op 7,67 %. Net zoals voor bedienden met een vast loon, betaal je ongeveer 30 % RSZ-bijdragen op het enkel vakantiegeld.
Voor 50- en 60-plussers geldt GEEN hogere transitievergoeding meer. 50- en 60-plussers ontvangen DEZELFDE transitievergoeding als JONGERE werknemers. Dit is 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar. Vóór 2020 ontvingen 50-plussers en 60-plussers een hogere transitievergoeding bij ontslag.
Heeft uw werknemer ontslag genomen? Dan heeft hij recht op een deel van de 13e maand of eindejaarsuitkering in het jaar van ontslag.