Bij transferdruk wordt gebruikt gemaakt van folies die van te voren in de juiste vorm zijn gesneden. De folietransfer wordt op de kleding geplaatst en door middel van hitte wordt de folie overgezet (transfer) op de kleding. De hitte zorgt er ook voor dat de bedrukking goed blijft hechten aan de textiel.
Wanneer u kleding gaat bedrukken met een snijplotter maakt u eerst een ontwerp in de bijbehorende snijsoftware. Dit kan een logo, tekst of afbeelding zijn. Snijdt vervolgens uw ontwerp uit een textielfolie (flexfolie en flock) en bedruk dit op een shirt of ander textielstuk door gebruik te maken van een transferpers.
Wat heb je hiervoor nodig:
Transferpers. Sublimatie printer. Sublimatie inkt. Sublimatie papier.
Er wordt veel gebruik gemaakt van zeefdruktechniek voor het bedrukken van T-shirts. Niet alleen bij ons, want zeefdruk is overall de meest gebruikte techniek bij hoge oplages. De techniek heeft diverse voordelen. De gebruikte inkt is bijvoorbeeld dik en dekkend, waardoor er in een hoge kwaliteit bedrukt kan worden.
Sublimatieprinter. Je kunt textiel bedrukken met behulp van een sublimatie printer. Sublimatie is een chemisch proces waarbij een stof van vaste fase direct overgaat naar gasvormige fase.
De werking
Een transferpers doet eigenlijk maar één ding: door middel van een hete plaat een transfer op kleding 'drukken'. De plaat van de transferpers wordt heet, het transfer wordt op de kleding gelegd, en de plaat wordt op het transfer en de kleding gedrukt. Door de hitte gaat de transfer over op de kleding.
Plaats een stuk karton in uw shirt op de plek waar uw wilt bedrukken. Strijk vervolgens voor circa één minuut de print op uw shirt. Doe dit door rondjes te draaien met uw strijkijzer. TIP: Leg een stuk bakpapier tussen de print en uw strijkijzer.
Een Textieldrukker brengt een tekening, foto, logo, tekst of patroon aan op stof. Dit kunnen T-shirts, jassen of sloven zijn, maar ook bijvoorbeeld keycords, tassen of handdoeken. Er zijn verschillende methodes om een afbeelding op een stof te drukken.
Zeefdruk is een sjablonen-drukproces. In tegenstelling tot conventionele sjablonen (bv. gemaakt van papier) kan deze druktechniek ook worden gebruikt om zeer gedetailleerde, vrijstaande afbeeldingen te reproduceren. Dit wordt bereikt tijdens het drukproces waarbij de inkt door de zeef wordt geperst met de rakel.
DTG printers zijn verkrijgbaar vanaf € 12.995,00 ex BTW (Listprijs).
Sublimatiedruk is een techniek die gebruikt kan worden om een print als het ware in het oppervlakte van het product te bakken. Wanneer de speciale sublimatie-inkt wordt verhit tot 200 ℃, laat deze los van het printpapier en hecht deze in de coating van bijvoorbeeld de kleding, mok of aluminium plaat.
Je kunt het beste stof van katoen of linnen gebruiken. Zorg dat de stof gewassen en gestreken is voordat je begint, anders hecht de verf niet goed. Let tot slot op dat je verf of inkt gebruikt die geschikt zijn voor textiel. Stof kun je op twee manieren bedrukken: met stempels en met sjablonen.
De eerste parameter is de druk, wij raden aan om deze tussen 3-4 bar te zetten. De tweede parameter is de temperatuur, de meeste kwaliteiten transfers moeten geperst worden aan 145°C, de kookwasbestendige kwaliteiten aan 180°C.
Rond de 30 cm breed is een normale flinke print voor een T-shirt of longsleeve. Voor metal- of rockshirts is dat een standaard afmeting. 20-25 cm wordt vaak gebruikt voor hardcore- of punkshirts, dit is iets kleiner en beter leesbaar wanneer iemand een jas over zijn T-shirt aan heeft.
Een goede transferpers heeft een gietijzeren onderplaat en moet je met moeite kunnen verplaatsen omdat hij zo zwaar is. Op de onderplaat komt veel druk te staan en moet lang mee kunnen gaan. Hierom moet deze gemaakt zijn van zware kwaliteit gietijzer.
Transferpapier wordt gemaakt met een laser of inkjet printer. Deze inkt zorgt voor een beperkte wasbaarheid. PMS of full-colour transfers worden gemaakt met professionele digitale printers of zeefdruk machines met andere inkten en lijmsoorten.
Na het wassen eerst even goed strijken. Dan de afbeelding op de plek neerleggen waar je hem wilt hebben en even goed met het midden van het strijkijzer er overheen. Natuurlijk zonder stoom. Stevig aandrukken zodat hij goed overgenomen wordt.
Sportkleding bedrukken
Maar ook bestellingen van bedrukte kleding in grote aantallen, of klein, ieder klant is koning bij Bedrukt.nl. Want een trui met eigen ontwerp laten maken kan goedkoop online in onze webshop.
Een transfer kost minder moeite als je: 1) het zwaartepunt van je gewicht boven je of vóór je knieën verplaatst door voorover te buigen en daardoor jouw knieën kan buigen om meer kracht te kunnen zetten bij het overeind komen. 2) de transfer zoveel mogelijk in een (vloeiende) beweging uit voert.
De pers kan door zijn gebogen oppervlak petten persen, heeft een hoge druk (zelf in te stellen) en geeft een gelijkmatige temperatuur voor een mooi resultaat. Tevens is de pers erg stabiel door de zware kwaliteit. Een ongelijkmatige ondergrond kunnen door de pootjes worden opvangen door ze te verstellen.