Het is heel eenvoudig, als je gekook eten te lang in de vriezer bewaart, verliest het zijn felle kleur en wordt het dof. Dat komt doordat er lucht aan komt of gewoon doordat het te lang in de diepvries heeft gezeten. Tijd om weg te gooien.
Label het vlees – label elk stuk vlees met de datum waarop het is ingevroren, zodat je weet wanneer het is ingevroren en hoe lang het nog goed is. Maak de vriezer regelmatig schoon – houd de vriezer schoon om te voorkomen dat er bacteriën op het vlees terechtkomen.
Hoe weet je of bevroren vlees slecht is? Bevroren vlees blijft veilig om te eten zolang het bevroren is geweest, maar de kwaliteit en smaak zijn mogelijk niet hetzelfde. Bevroren vlees is mogelijk niet meer vers als het verkleurd is of vriesbrand heeft of als het een sterke geur heeft ontwikkeld .
2. Dofheid. Voor al het gekookte eten geldt: laat je het te lang in de vriezer, dan zal het z'n felle kleur verliezen en dof worden. Ook dit geeft uitdroging aan, wat ontstaat door niet-luchtdichte verpakkingen of simpelweg het te lang in de vriezer bewaren.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken.Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Vergeet niet dat rauw vlees een aparte geur heeft die misschien niet helemaal prettig is, maar niet onaangenaam. Het ruiken van jodium of een lichte metaalachtige geur is normaal . Het ruiken van ondertonen van ammoniak (zoals bleekmiddel) of zwavel (zoals hardgekookte eieren) is dat niet.
Vlees moet een natuurlijke kleur hebben en mag niet 'zweten' door vochtverlies. Dat ziet er dan ook al snel niet meer zo smakelijk of aantrekkelijk uit. En vlees moet niet 'stroperig' zijn. Eventuele vetdooradering (marmering) of vetrandjes moeten mooi wit zijn en niet te veel vergeeld wit.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid.
Wij bieden slachtofferhulp. Vriesbrand ontstaat wanneer ingevroren eten wordt blootgesteld aan lucht. Het resultaat: de producten drogen uit en er ontstaat een droge, grijze plek en/of ijskristallen. Temperatuurschommeling (meestal bij transport) kunnen ook nog wel eens tot vriesbrand leiden.
Waarom ruikt vacuümverpakt vlees soms? Het is volkomen normaal dat vlees in de loop van de tijd van kleur en geur verandert . (Wat de kleur betreft, deze mag niet groen of beschimmeld zijn, maar kan er donkerder uitzien. Dit is normaal.)
Is diepvriesverbrand vlees veilig om te eten? Diepvriesverbrand voedsel is nog steeds veilig om te eten, maar het smaakt misschien niet zo lekker . De 'verbrande' stukjes kunnen een beetje droog, taai of taai zijn - vooral bij vlees. Je zult merken dat het voedsel ook flauw wordt, omdat het sublimatieproces ook een aantal smaakmoleculen eruit kan halen.
Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden. Bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden. De ideale bewaartemperatuur voor vlees in de vriezer is -18 graden Celsius of lager.
Het eiwit is van kleur veranderd .
Als die rode biefstuk grijsbruin is geworden, of als je roze varkensvlees donkerbruin of grijs is geworden, wees dan voorzichtig. Die kleurveranderingen betekenen dat ze in contact zijn geweest met lucht, dus ze kunnen op zijn minst droog en leerachtig zijn.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden.Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden.Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
Wie wel eens rundvlees heeft gekocht is bekend met het scenario: je kijkt in jouw koelkast en ziet een pakje vlees welke een ongewone groene/grijze kleur heeft gekregen. Je zul jezelf meteen afvragen of dit nog wel veilig is om te eten. Het antwoord is ja, de reden zit echter in het gebrek aan zuurstof.
Vernietigt invriezen bacteriën en parasieten? Invriezen tot 0 °F inactiveert alle microben — bacteriën, gisten en schimmels — die in voedsel aanwezig zijn. Eenmaal ontdooid kunnen deze microben echter weer actief worden en zich onder de juiste omstandigheden vermenigvuldigen tot niveaus die kunnen leiden tot voedselgerelateerde ziekten .
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie.
Tips voor verwerking en opslag
Vries het in als u het niet binnen de aanbevolen tijden op de kaart kunt gebruiken . Zodra een bederfelijk product is ingevroren, maakt het niet uit of de datum verloopt, omdat voedsel dat continu bevroren wordt gehouden bij 0 graden Fahrenheit of lager veilig is.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Het verliest dan veel vocht en kan daardoor snel bederven. Als vlees eenmaal ontdooid is, kan het niet opnieuw ingevroren worden. Ook door invriezen verliest vlees namelijk een bepaalde hoeveelheid vocht. Door opnieuw invriezen riskeer je dat bij de bereiding het vlees droog wordt en ook zijn smaak verliest.
Zodra het vlees is ingevroren, komen de bacteriën in een soort winterslaap. Pas nadat het vlees is ontdooid, vermeerderen deze zich weer. In de vriezer kunnen dus geen bacteriën groeien, zolang de temperatuur -18℃ blijft. Je kunt vrijwel zeggen dat je vlees oneindig lang kunt bewaren in de diepvries.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Het enige dat je kan doen, is wachten tot de giftige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Om de ergste klachten te verlichten, kun je in de tussentijd wel gebruik maken van een aantal andere medicijnen. Bij overgeven of hevige diarree kun je ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen.