Hier zijn 11 gerechten die je zeker moet proberen als je echt de typische keuken van Portugal wilt leren kennen, en de beste regionale restaurants om ze te proberen: Papas de Sarrabulho - Minho. Feijoada à transmontana - Trás-os-montes. Francesinha - Porto.
Portugal: het land van gegrilde sardientjes, melancholische fado, de glorierijke ontdekkingsreizen, mooie zandstranden en portwijn. Daar moet u kennis mee maken! We hebben een website vol geschreven over dit heerlijke land. We laten het beste, mooiste, lekkerste en het meest verrassende van Portugal zien.
Verse vis, schelp- en schaaldieren vormen het hoofdbestanddeel van de Portugese keuken. Het nationale gerecht van Portugal is bacalhau. Deze stokvis kan op oneindig aantal manieren worden bereid. Zoals bij bijna alle gerechten wordt gebruik gemaakt van olijfolie en knoflook.
Ontbijt. Het Portugese ontbijt is over het algemeen niet heel uitgebreid. De oudere Portugees gaat naar de pastelaria (bakkerij) voor een kop koffie (een bica of -als dat te sterk is- een galão, zie ook de drinkgewoontes) met een zoet broodje, pastel de nata of toast met wat boter.
Het ontbijt is voor de meeste Portugezen de minst belangrijke maaltijd van de dag. Een broodje hartig of iets zoets volstaat meestal wel. De koffie is onmisbaar! En hij zal nog vaak gedronken worden naarmate de dag vordert.
Net als alle andere Zuid-Europeanen nemen de Portugezen de tijd om te eten. Uitgebreid lunchen gebeurt tussen 12:30 uur en 14:30 uur en het diner vindt plaats tussen 20:00 uur en 23:00 uur. Het ontbijt in Portugal bestaat meestal alleen uit een sterke kop koffie met een zoet broodje.
De keuken van Portugal is eerlijk en eenvoudig: heel veel vis, vlees, heerlijke soepen. Kaneel, kruidnagel, koriander en pepertjes worden veel gebruikt. De meer exotische invloeden hebben in de loop der jaren via de verschillende koloniën in de Portugese keuken hun intrede gedaan.
Portugal staat bekend om de gastvrije bevolking, de portwijn en de schitterende natuur. Er zijn verschillende nationale parken en er zijn de Azoren. Dit is een groep van 9 eilanden die bij Portugal horen.
Volgens de website Numbeo.com kost een driegangenmaaltijd voor twee personen in een gemiddeld restaurant momenteel 30 euro. Echter zijn in de typische Portuguese restaurants de "prato do dia" al verkrijgbaar vanaf € 7,50 voor een hoofdgerecht.
De Portugezen genieten van een drankje in de zon en drinken vaak bier uit kleine flesjes genaamd 'garrafas', of bier van de tap, bekend als 'imperial' of 'fino'.
In de meeste Portugese restaurants wordt er voor het eten standaard een mandje brood gebracht met daarbij een schaaltje olijven en een beetje boter. Vaak zitten er ook diverse soorten vispaté bij plus een stukje kaas. Een dergelijk couvert is ook een prima borrelhapje voor bij een fles wijn.
Elke regio heeft zij eigen traditionele gerechten, vaak bereid met verschillende soorten vlees, zeevruchten of verse vis. In heel Portugal wordt gedroogde en gezouten kabeljauw (bacalhau) op verschillende manieren bereid. Een Portugese stoofpot genaamd cozido à portuguesa (zie foto) is ook populair.
Portugezen zijn dol op varkensvlees en mosselen. Carne de Porco Alentejana is een combinatie van deze twee 'ingrediënten'. Het typische gerecht wordt geserveerd in de meeste visrestaurants van Lissabon, waarbij er vaak groenten en koriander worden toegevoegd.
In eenvoudige eettentjes zijn fooien niet gebruikelijk. Maar in restaurants rekent het personeel wel op een fooi. Je kunt na het afrekenen een bedrag op tafel achterlaten, ga daarbij uit van 5 tot 10 procent.
Traditioneel Portugees brood wordt gemaakt met volkorenmeel, met de hand gekneed en gebakken in een houtoven. In de meer traditionele dorpen hebben de ouderlingen nog steeds de gewoonte om het brood te zegenen aan het einde van het kneden, een kruis te maken met hun handen terwijl ze bidden voor het deeg om te groeien.
Over het algemeen is het kraanwater van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Voor een Nederlander is het Portugees een moeilijke taal om te leren, met name als het gaat om de uitspraak. Luisa: “Dat komt doordat Portugezen binnensmonds en meer nasaal praten. We verbinden woorden met elkaar en praten snel. Maar alle begin is moeilijk en na een taaltraining van een aantal dagen kun je best veel.”
De Portugese taal heeft veel verwantschap met andere Romaanse talen en toch klinkt de taal heel anders dan bijvoorbeeld het Spaans. Als je geen Portugees spreekt en toch af en toe een Portugese uitdrukking wilt kunnen gebruiken als je communiceert met Portugezen of Brazilianen, put dan eens uit deze lijst.
Tussen 13.00 en 15.00 uur wordt er uitgebreid geluncht. Rond 17.00 uur nemen de Portugezen een lanche. Dit is een tussendoortje wat bestaat uit een toast met boter, een taartje of brood met olijven. De meeste restaurants gaan pas vanaf 19.00/20.00 uur open dus dit is dan ook de tijd dat de meeste Portugezen gaan ...