Een slaapregressie is iets tijdelijks en gaat doorgaans vanzelf over, maar het veranderende slaappatroon kan soms wel een paar weken duren. Hoelang het precies duurt kan per baby verschillen. Lang niet iedere kind heeft last van een slaapregressie en elke baby reageert er anders op.
Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en eigen manier en dit zien we ook terug in de slaapregressie. Die is bij ieder kind weer anders. Een sprong of slaapregressie is dus in feite niets meer dan een verandering in het slaappatroon van je kind, ontstaan door ontwikkelingen die je baby of kind doormaken.
Slaapregressie bij 4 maanden
De slaapregressie die ouders vaak het zwaarste vinden zijn die op 4 maanden en op 8 maanden. En dat is niet zo gek: er gebeurt zo ontzettend veel in het eerste jaar, en dan vooral rond deze periodes. Met 4 maanden zijn jouw kindje en jij net uit het vierde trimester.
De kenmerken verschillen dus per kind, maar hieraan kun je een slaapregressie herkennen: Je baby wordt 's nachts vaker wakker op willekeurige momenten. Je kind komt moeilijk of niet in slaap als hij 's nachts wakker wordt. Je baby wordt 's ochtends opeens erg vroeg wakker.
Is er sprake van een sprongetje van je baby of slaapregressie, dan herken je dat meestal aan hangerig en huilerig gedrag, de drang dicht bij jou willen zijn, minder drinken (of eten), korter slapen, vaker wakker worden of juist eerder wakker worden.
Sprong 3 – vanaf 11 weken: De wereld van vloeiende overgangen. Het hele eerste jaar leert je baby dingen die voor ons als volwassenen zo simpel zijn, dat we er niet meer bij stil staan. Maar voor baby's zijn ze het hoogst bereikbare en dus hun piekervaringen. Zo volgen op de vaste 'patronen' de 'vloeiende overgangen.
Toch zijn groeisprongen niet hetzelfde als slaapregressies. Een groeisprong heeft alles te maken met groeien. Een slaapregressie heeft veel meer te doen met enorme mentale en fysieke veranderingen. Tijdens een groeisprong merk je goed waarom je baby vaker wakker wordt (voeden).
Hoelang duurt de slaapregressie? Slaapregressies kunnen 2 tot 6 weken duren. De meeste baby's gaan niet door iedere slaapregressie tussen hun geboorte en de leeftijd van 3 jaar. De ene baby heeft er weinig last van en de andere baby is er heel gevoelig voor.
De lastige fase van sprong 4: verandering brengt weerstand
Dat noemen we de lastige fase van de sprong. Deze lastige fase duurt meestal 5 weken, maar kan ook 1 of 6 weken duren, dit kan per baby verschillen. Behalve de drie bovengenoemde H's kan je baby nog een aantal kenmerken vertonen als hij de lastige fase ingaat.
Hoe lang duurt een slaapregressie? Slaapregressies duren gemiddeld twee tot zes weken en zijn, zo snel als ze zich voordoen, ook weer verdwenen. Ze gaan vaak gepaard met mijlpalen op het gebied van ontwikkeling: leren omrollen, cognitieve ontwikkeling, leren lopen, zindelijk worden etc.
Hoe lang duurt de slaapregressie bij 4 maanden? Over het algemeen duurt een slaapregressie bij 4 maanden ongeveer 2 tot 4 weken. Hierna slaapt je kindje weer zoals voorheen en is alles (als het goed is) weer rustig en normaal. Maar dan is het wel cruciaal dat je kleintje weet hoe hij zelf in slaap kan vallen!
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
Hoe beïnvloedt een slaapregressie de slaapassociaties? Nieuwe slaapassociaties ontwikkelen zich vaak rond periodes van grote ontwikkelingsveranderingen of overgang van de dutjes – bijvoorbeeld rond 8 weken, bij 3-4 maanden, tijdens de regressie van 8-10 maanden of de regressie/ dutjesovergangsperiode van 12-15 maanden.
Als je baby 4 maanden is dan ontwikkelt je baby een ander slaapritme. Je baby schakelt in die maanden over van een pasgeboren slaappatroon naar een ander volwassener slaappatroon. Vaak zie ik dat baby's iets minder slaap nodig hebben dan eerder en vooral overdag niet willen slapen.
Als u vindt dat uw baby erg lang huilt, kunt u een klok of timer op 15 minuten zetten om een objectief gevoel van tijd over het in slaap huilen te hebben. kind soms een aantal minuten nodig heeft om zichzelf in slaap te jengelen of te huilen. * nog geen vast dag- en nachtritme, dit ontwikkelt zich rond de 6 weken.
Gaat je baby toch huilen als het in bed ligt? Dit betekent meestal dat je baby moe is, maar dat het niet lukt om meteen in slaap te vallen. Het heeft geen zin om je baby langer op houden. Baby's kunnen dan oververmoeid raken en vallen dan nog moeilijker in slaap.
Wel, allereerst is de 4 maanden slaapregressie eerder een 'progressie' dan een regressie omdat de slaap van je baby matuurder wordt. Waar zijn slaappatronen zich ondertussen overdag al volledig hebben ontwikkeld, worden deze nu ook 's nachts ontwikkeld.
Oefen overdag veel met bijvoorbeeld rollen, kruipen of lopen. Als je baby de nieuwe vaardigheden onder de knie heeft, gaat het slapen waarschijnlijk snel beter. Let op de wakkertijden. Een slaapregressie kan ervoor zorgen dat het ritme van je baby ander wordt dan daarvoor.
Als je geluk hebt, slaapt je baby nu 4-5 uur achter elkaar, al is doorslapen nog lang niet gebruikelijk. Is je baby 3 of 4 maanden oud, dan slaapt hij overdag waarschijnlijk zo'n 3,5 tot 5 uur, verdeeld over drie tot vier dutjes. 's Nachts heeft hij een slaapbehoefte van 11 tot 12 uur.
Een slaapregressie is in feite niets meer dan een verandering in de slaap van je kind, die ontstaat door grote fysieke en mentale ontwikkelingen. Een slaapregressie staat niet op zichzelf, het is een gevolg van ontwikkelingen die je baby doormaakt.
Dit gedrag is heel normaal.Het hoort bij een slaapregressie.Jouw kindje leert rond de 8 maanden allemaal nieuwe dingen, waardoor hij of zij – tijdelijk – wat meer moeite met slapen kan hebben. Baby's van 8 maanden oud gaan tijgeren, kruipen, proberen zich op te trekken, geluiden maken.