Door te desinfecteren reduceert u zowel transiënte als residente flora die op de handen aanwezig zijn. Alleen door te desinfecteren minimaliseert u echt de kans op overdracht. Wanneer u uw handen wast, verwijdert u het aanwezige vuil en tot 80% van de aanwezige micro-organismen (transiënte flora) op uw handen.
Er zijn twee manieren: wassen met water en zeep of het gebruik van handalcohol. Wassen met water en zeep is nodig bij zichtbaar vervuilde handen of plakkerig aanvoelende handen. Wanneer de handen zichtbaar schoon zijn en niet plakkerig aanvoelen kun je handalcohol gebruiken.
Via de handen kunnen makkelijk ziekteverwekkers worden verspreid. Door regelmatig je handen te wassen met water en zeep, verklein je de kans dat je zelf of iemand in je omgeving ziek wordt.
Handdesinfectie is het desinfecteren van handen met handalcohol. Dit doe je op droge handen. Tussen alle verschillende werkzaamheden door, voor en na elk contact met de patiënt en voor en na het dragen van handschoenen. Handreiniging is het wassen van handen met water en zeep.
Motivatie: Desinfecterende zeep is minder effectief dan handalcohol. . Door veelvuldig toepassen van handhygiëne, vooral wassen, kan de huid uitdrogen en geïrriteerd raken. Dit kan worden tegengegaan door het gebruik van een vochtinbrengende huidcrème [3].
Antibacteriële handzeep zou beter zijn voor je gezondheid, omdat deze zo goed als alle bacteriën verwijdert. Maar uit onderzoek blijkt dat het gebruik van antibacteriële handzeep niet beter is dan het gebruik van gewone handzeep met water. In desinfecterende handzeep zitten chemische stoffen die bacteriën doden.
Iedereen is het er wel over eens dat een echte zeep, zonder schadelijke ingrediënten, beter voor je huid is dan een handgel. Een handgel verwijdert alle bacteriën van je huid, ook de goede. Je huid wordt daardoor gevoeliger voor huidaandoeningen, allergieën en schade van buitenaf. Gewone zeep is milder voor je huid.
Gebruik geen desinfecterende zeep om je handen te wassen, want daarmee haal je meer goede bacteriën weg dan dat het kwade bestrijdt. Daarvoor waarschuwde de Gezondheidsraad vanmorgen.
Minimaal 20 seconden handen wassen is hierbij het advies. Maak je handen nat onder stromend water. Zeep de handen goed in. Wrijf je handen over elkaar en vergeet je polsen en de ruimte tussen je vingers niet.
Het dragen van handschoenen is geen vervanging van handhygiëne.
Als je na toiletbezoek je handen niet wast, kun je darmbacteriën en virussen verspreiden. Meestal kunnen die geen kwaad, maar soms zitten er ziekmakers tussen. Als je met je vieze vingers je mond, neus of ogen aanraakt, wandelen de ziekteverwekkers zo je lichaam in.
Je handen desinfecteren door ze in te wrijven met handalcohol zou de gebruikelijke routine moeten zijn om je handen schoon te maken wanneer je handen niet zichtbaar vuil zijn. Handen inwrijven met handalcohol is sneller, effectiever en geeft minder schade aan de huid dan handen wassen met water en zeep.
Desinfecteren is een stap verder dan ontsmetten. Het verwijdert tot 99,99% van de schadelijke bacteriën in minder dan 30 seconden. Ontsmetten is bedoeld om het voorkomen en de groei van schimmels, bacteriën en virussen te verminderen, niet om ze te doden.
Eerst reinigen, dan desinfecteren
Dit verwijdert het vuil en vet. Door deze vuil- en vetlaag te verwijderen, kun je hardnekkige bacteriën, schimmels en ziektekiemen die zich hieronder bevinden, goed bereiken met een desinfectiemiddel.
Een belangrijke laatste stap bij het desinfecteren van uw handen, is het laten drogen. Bij het gros van de hangels is het de bedoeling dat uw 20 tot 30 seconden in uw handen wrijft nadat u de gel heeft aangebracht.
Het is van belang handen te wassen voor het eten, voor het bereiden van voedsel, na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente, na het toiletbezoek, na het verschonen van baby's en na het aanraken van (huis)dieren.
En al zeker als je bedenkt hoeveel bacteriën er op je handen zitten. Dit varieert namelijk tussen de 39.000 en 4.600.000. Een gemiddelde hand bevat 150 verschillende soorten.
Nee, zegt Vis. 'In principe werken alle zepen op dezelfde manier. In alle soorten zeep zitten zeepmoleculen.Sommige moleculen zijn iets vriendelijker voor je huid dan anderen, maar ze zijn allemaal even geschikt tegen bacteriën, virussen en vuil.
Unicura zeep is een desinfecterende zeep die beschermt, verfrist en verzorgt. Met name wanneer het aankomt op handverzorging is Unicura een autoriteit. Deze zeep is pH-neutraal en dermatologisch getest. Antibacteriële bestanddelen beschermen de huid tegen aandoeningen en infecties.
Er wordt vaak gezegd dat zeep minder goed werkt dan desinfecterende handgel. Hier is echter niks van waar. Zeep is effectiever dan desinfecterende handgel omdat de ziekteverwekkers ervan af worden gewassen. Met desinfecterende handgel worden ziekteverwekkers gedood, maar niet allemaal.
De klinisch bewezen Unicura Balance Handzeep is speciaal ontwikkeld om elke dag te zorgen voor schone handen. De formule met een anti-bacteriëel ingrediënt beschermt je handen effectief tegen elke vorm van bacteriën die je tegenkomt tijdens je dagelijkse bezigheden.
Antibacteriële handzeep bijvoorbeeld doodt naast schadelijke bacteriën ook bacteriën die ons lichaam nodig heeft. Antibacterieel mondwater kan leiden tot een verhoogde bloeddruk. De desinfectant triclosan in tandpasta kan de schildklier en daarmee de hormoonhuishouding in de war gooien.
Volgens onderzoek van Dermatologisch Centrum Utrecht is een stuk zeep niet onhygiënischer dan vloeibare zeep. Een stuk zeep kan namelijk geen bacteriën overdragen van mens tot mens. Dit komt door de pH waarde. Het blok is zelfconserverend waardoor de bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen.